Biblisk karismatik

När jag kom till tro blev jag förvånad över hur kyrkan som jag gick till (Svenska kyrkan) lyckades förmedla det mesta av det centrala i Bibeln med ett stort undantag: att apostlarna gjorde under. Jesu under och helanden talade man om, men inte ett smack om att apostlarna kunde göra samma sak. Det upptäckte jag på egen hand när jag började läsa Bibeln.

Till apostlarna gav Jesus befallningen: ”Och där ni går fram skall ni predika: Himmelriket är nu här. Bota sjuka, uppväck döda, gör spetälska rena och driv ut onda andar.” (Matt 10:7-8). När Han lämnade den här världen sade Han: ”Tecken skall följa dem som tror detta. I mitt namn skall de driva ut onda andar. De skall tala med nya tungor. De skall ta ormar i händerna, och om de dricker något dödligt gift skall det inte skada dem. De skall lägga händerna på sjuka, och de skall bli friska.” (Mark 16:17-18).

Apostlarna följde Jesu befallning. ”Många tecken och under skedde bland folket genom apostlarnas händer… Ja, man bar till och med ut de sjuka på gatorna och lade dem på bäddar och bårar, för att åtminstone Petrus skugga skulle falla på någon av dem, när han gick förbi. Det kom också en stor skara från städerna runt omkring Jerusalem, och de förde med sig sjuka och sådana som plågades av orena andar, och alla blev botade.” (Apg 5:12,15-16).

Jesus hade undervisat sina lärjungar om att Han skulle sända Anden till dem (Joh 14:16-17). Med Andens hjälp skulle de göra samma gärningar, ja, större gärningar, än Jesus själv (Joh 14:12). På Pingstdagen uppfylldes lärjungarna av Anden och började tala i tungor för första gången (Apg 2). Detta, andedopet, fick allt fler ta del av ju mer kristendomen växte.

Medan Petrus ännu talade föll den helige Ande över alla som hörde ordet. Alla troende judar som hade följt med Petrus häpnade över att den helige Andes gåva blev utgjuten också över hedningarna. Ty de hörde dem tala med tungor och prisa Gud. (Apg 10:44-46)

Medan Apollos var i Korint kom Paulus ner till Efesus, sedan han rest genom höglandet. Där träffade han några lärjungar, och han frågade dem: ”Tog ni emot den helige Ande när ni kom till tro?” De svarade honom: ”Nej, vi har inte ens hört att den helige Ande har blivit utgjuten.” Då frågade han: ”Vilket dop blev ni döpta med?” De svarade: ”Med Johannes dop.” Paulus sade: ”Johannes döpte med omvändelsens dop och uppmanade folket att tro på den som kom efter honom, det vill säga på Jesus.” När de fick höra detta döptes de i Herren Jesu namn. Och när Paulus lade händerna på dem, kom den helige Ande över dem, och de talade med tungor och profeterade. Tillsammans var det omkring tolv män. (Apg 19:1-7)

Andedopet är till för alla! Gud vill hjälpa oss blomma ut i våra nådegåvor, som finns beskrivna i 1 Kor 12:4-11. Där står det att några har vishetens gåva, andra kunskapens gåva, andra trons gåva, andra helandets gåva, andra gåvan att göra under. Somliga har gåvan att profetera, andra att skilja mellan andar. Somliga kan tala i tungor, andra uttyda dem. Allt detta är av Anden, och Han vill uppfylla dig så att du kan tjäna Guds Rike bättre. Är du inte andedöpt, ha det som ständigt böneämne, låt gärna andra be för dig också. Det karismatiska är Bibliskt och kännetecknade kyrkans första 300 år, innan Konstantin och statskyrkan såg dagens ljus.

En kommentar

  1. Amen till det!

    Konstantin och statskyrkosystemet körde ju tron i botten och gjorde om en karismatisk, judisk, väckelsetro till rituell, romersk, sakramental tro!
    Back to the Bible! 😉

    Frid och välsignelse!

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s