Profeten Bob Jones har gått hem

Gästinlägg av min pastor Hans Sundberg, ursprungligen publicerat på hans egen braiga blogg.

Idag nåddes jag av budet att Bob Jones har befordrats till härligheten.

Bob Jones var en av de välkända ”Kansas City-profeterna” samlade i kretsen kring pastor Mike Bickle. Genom mötet med John Wimber och hans inbjudan att undervisa och modellera den profetiska tjänsten in i Vineyardrörelsen och alla dess vänner blev Bob Jones ett välkänt namn i hela världen och vidare ut i kristenheten.

Bobs liv kantades av naturligt övernaturliga fenomen, som vid hans kallelse till profet. Bara för att nämna något av det övernaturliga som Bob fick möta som sjuåring ärkeängeln Gabriel som ger honom en mantel att bära, hans kallelse är att vara en siar-profet. Jag ska inte vidare teckna hela hans levnadshistoria, utan bara berätta några personliga upplevlevda händelser i hans närhet.

Första gången jag mötte Bob var på Ranchen, som ligger några mil utanför Lancaster där Brent Rue då var pastor. Brent hade vänligt inbjudit mig till ”a gathering of prophets” 1989, men också till med slutna möten med Bob och ledarskapet i Vineyard. Ranchen ligger väldigt enskilt. Första kvällen ber och profeterar Bob över hela lärjungaskolan, plus mig. Cirka 30-35 personer. Detta sker genom att vi får sätta oss på en stol alldeles nära Bob och han börjar profetera rakt in i händelser långt tillbaka i våra liv, nära i nuet och bilder på vad som ska ske. Över mig profeterar Bob kanske tio- femton minuter. Vad han säger är kanske inte så intressant att veta i detalj, men så mycket vill jag säga att fortfarande går detaljer i uppfyllelse! 25 år senare!

Dagen därpå går några på Ranchen på en promenad med Bob. Det blir en märklig upplevelse, plötsligt säger Bob till mig: ”ser du änglarna som kommer där”?

Nej, det gjorde jag inte, men han förklarar att vanligtvis ser han dem i norr där de ”träder in i vår värld”.

Senare under veckan äger ”the gatherings of prophets” rum. Här träder inte bara Bob fram, utan här är också bland andra Larry Randolph, John Paul Jackson och Rick Joyner. Enkelt kan man kalla det en omskakande upplevelse. Visst hade jag själv många gånger profeterat, men här kände jag att jag hade mycket att lära de spelade i en annan division. Under dessa lite vilda år så lärde jag mig att profetens tjänst existerar.

Särskilt Bob utmärker sig genom ett eget språk, annorlunda erfarenheter och en uppenbar erfarenhet av att leva med Guds Ande.

En sista personlig sak han senare talade med mig om, ”du måste lita på Guds Andes tilltal” det är verkligen sant. Det behövde jag påminna mig om då och nu.

Bob kallade många till tro på Gud, och jag tackar Gud för flera möten som kom att forma mitt liv och min tjänst.

Nu kanske någon funderar över om jag inte vet om Bobs misslyckanden, jodå jag vet. Jag vet också att han profeterat fel. Det ändrar inte mitt helhetsintryck, han är ett exempel på en modern profet som talade in i människors liv och fick vara till oerhörd välsignelse. Att en profet missar detaljer är ett faktum som gäller all nytestamentlig profetism. Se vara profeten Agabus i Apostlagärningarna, han profeterar detaljer som är felaktiga i Apostlagärningarna (Apg 21:11, 33). Bob Jones är i gott sällskap, det viktiga var att Bob valde att ge allt för Gud. Det är hans livs vittnesbörd: han gav allt till Jesus.

Hans Sundberg

16 kommentarer

 1. Att Agabus profeterade fel i detaljerna var nytt för mig, men är inte det att läsa in lite väl mycket i texten?

  Finns det någon före år 1980 som tolkat texten så?

  Gilla

  1. men tjitt! Jag följde SÅs råd och googlade. Det här kan man ju inte kalla att ha fel ”i detaljerna”, eller är det bara jag som får hörven i mig när jag hör honom i Lakeland bjuda in oss till att bli Guds ”love slaves” och tjäna Herren dag och natt ”by his bed”. Bilden av bruden och brudgummen har jag hittat i bibeln, men SM-liknelser var en helt ny grej för mig. Och så betänker man att det kommer från killen som sagt åt tjejer ”stand naked before the Lord” = klä av er inför mig.

   Det här kan man inte kalla att ha fel i detaljerna, det här kan man bara kalla sjukt. Gubbsjukt.

   Gilla

   1. Ja det låter ju lika sjukt som om en profet skulle gifta sig med en prostituerad, eller om han skulle gå omkring naken, eller om han skulle beskriva Guds relation med sitt folk som ett sexuellt förspel där Gud berömmer Israels bröst. Oj hoppsan Bibelns profeter gjorde visst det.

    Vem som helst kan ta vilket citat från vem som helst och utmåla denne som knäppgök. Googling och YouTube-ing är ett dåligt sätt att bedöma en människa, särskilt om man bara ägnar sig åt det en halvtimme. Hans som skrivit inlägget ovan har till skillnad från oss andra faktiskt träffat Bob och lärt känna honom. Ni borde visa lite ödmjukhet gentemot hans erfarenhet istället för att ägna er åt google- och youtube-urskiljning.

    Gilla

    1. Skillnaden mellan bibelns profeter och Jones, är att det finns en Guds befallning att göra det de gjorde. Att bara ta upp dessa exempel visar att du i viss mån likställer Jones och Israels profeter.
     Historien under de senaste århundradena har visat att många gudsmän inte klarat av att hantera sina andliga gåvor, utan slutat i avfällighet och olika suspekta företeelser. Hela denna Cansas-city profetrörelsen bör hanteras med försiktighet.

     Micael, du försvara alltså Jones andliga resor som han själv bestämmer över när de skall göras?
     Gud välsigne dig (och din mamma) 🙂

     Gilla

     1. Det är dock ett cirkelresonemang, Bob Jones är en falsk profet därför att han är en falsk profet. Om vi däremot utan att på förhand döma ut Bob Jones som falsk, vilket många av er gör, borde vi jämföra honom med bibliska profeter och vad Skriften säger ska känneteckna en profet. Det många av er här gör är att peka ut att Bob var märklig, sa märkliga saker, syndade och menade sig uppleva väldigt dramatiska saker. Jag säger inte emot detta men pekar på att om detta gör honom till falsk profet måste vi kalla många av de bibliska profeterna för falska, eftersom de var märkliga, sa märkliga saker, syndade och menade sig uppleva väldigt dramatiska saker.

      Grejen är ju att Jesus inte sa att vi ser vem som är falsk profet på om denne kan se himmelska syner på kommando. GT:s profeter kunde också begära snabba svar från Herren i olika frågor. Om jag ska avfärda något som falskt vill jag ha bibelstöd på det, men i kommentarsfältet här är det väldigt dåligt med det. Än så länge har jag inte sett något hållbart argument för att Bob skulle vara falsk. Ge mig det så ska jag se till att ändra mig 🙂

      Gud välsigne dig med!

      Gilla

    2. 1. Bibelns profeter sa inte åt unga tjejer att näcka inför Herren (dvs inför Bob…) 2. Bibelns profeter använde äktenskapet som bild, till och med misslyckade äktenskap. Bob Jones använde SM. SM är sjukt, eller åtminstone inget en profet bör använda för att beskriva relationen till Gud. Särskilt inte en gubbsjuk profet. Och det var inget kort citat jag läste, det var en lång utläggning. 4. Först tänkte jag att jag skulle få en utförligare förklaring om Agabus, först flera dagar senare använde jag en sökmotor på internet för att se vilka ”detaljer” det rörde sig om.

     5. Hans bekantskap med Bob Jones verkar vara från sent 80-tal, men jag undrar vad som hände med honom sen? Det finns de som menar att ”profeten” Joseph Smith var en riktigt trevlig kille från början, men sen kom uppenbarelserna om polygami och allt det andra.

     Jag tänker så här, att om man är profet och vill göra det svårt för sina kritiker, så kan man ju börja med att skippa all bullshit. Det blir så mycket lättare att förmedla Guds ord då. Utan kritiker kan nog ingen vara, men man kan åtminstone göra det lite svårt för dem.

     Nåd och frid!

     Carl

     Gilla

 2. Vadå Bob Jones gått hem? Han pendlade ju dagligen mellan olika himlar och gjorde andliga utomkroppsliga resor. Det var närmast en rutin för honom.
  Här berättar han själv om dem. Den som inte kan skilja mellan vad som är Guds helige Andes verk och andra typer av anderesor blir lurad även på andra områden.

  Gilla

 3. Det blev alldeles tyst sedan jag skrev. Det är inte farligt att ifrågasätta varken mig eller videon om det finns skäl för det.
  Gud välsigne er!

  Gilla

  1. Tja, tycker det är lite klyschigt att anklaga karismatiker för att vara falska profeter. Ditt argument är lika tunt som de brukar vara: Paulus besökte ju också himlen enligt 2 Kor 12, likaså Johannes i Uppenbarelseboken. Vidare tror jag att Hans vet mycket mer om Bob än vad du gör. Han har ju träffat killen, till att börja med.

   Guds välsignelse!

   Gilla

   1. Vad säger du om det som Bob uttalar här på videon, det är inget förtal utan hans egna ord?

    Ja, Paulus besökte himlen 1 gång. Enligt Bob själv så väljer han ju själv när han vill ta en tur dit. Han tar också med sig passagerare på resan. Han verkar ha ha pendlarkort. 🙂

    Att själv bestämma när man vill göra en okroppslig anderesa, får i alla fall alla mina röda lämpor att blinka intensivt. Att han är bästis med Bentley, säger det möjligen något om Bob?

    Att det handlar om karismatik innebär inte att man bör vara mindre försiktig. Speciellt försiktig bör man vara när man starkt focuserar och söker andliga manifestationer.
    Jag kommer ihåg när jag själv blev så betagen av en amerikansk profet som helade människor i rullstol på löpande band och kunde avslöja personliga detaljer från människor i publiken. Jag försökte få min pastor intresserad av att se hans video, men han visade inte det intresse som jag tyckte han borde ha. Det visade sig senare att han stod i kontakt med sin fru genom en örsnäcka som hon förmedlade uppgifter från korten besökarna tidigare fått fylla in före mötet. 😦
    Gud välsigne dig att pröva allt utifrån Guds ord.

    Gilla

 4. Bob Jones var verkligen en av de som gav begreppet ”falsk profet” ett ansikte. Och han var också en stor supporter av ockultister som Todd Bentley och Bill Johnson m.fl.

  *Berndt

  Gilla

 5. Bob Jones använde sina ”gåvor” till att… ”Vägleda” olika kvinnor… Handgripligen…. Googla. Ger inte mycket för självutnämda profeter med översexualiserade sinnen.

  Gilla

  1. Bob Jones övergrepp på kvinnor är mycket allvarligt och ifrågasätter hans trovärdighet. Men mångas, inklusive Hans Sundbergs, bedömning är att han vände om från detta och visade uppriktig ånger, och i slutet av sitt liv förekom inte något sådant igen. Och då får man som Johannes skriver se på David – om uppriktig ånger finns för synden ska man kunna upprättas i tjänst.

   Gilla

   1. Paulus ger vissa riktlinjer för de som skall leda andra eller vara profeter. Att han profeterat in i någons liv för ett antal år sedan, säger inget om profeten, det visar bara att han fått profetians gåva. Profetens liv skall också prövas. Den som säger sig kunna åka på besök till himlen när han vill, är inte sund. Det liknar ockultism i högsta grad.
    Tro inte varje ande även om han använder ord som Jesus Kristus i sitt tal.
    Det är min rekommendation efter ett långt liv.
    Gud välsigne dig Micael!

    Gilla

 6. Kantades inte bara av ”övernaturliga fenomen”, även av skandaler, vilken gäller resten av Kansas-profeterna också. Fascinerande att det fortfarande finns folk som gör reklam för det här gänget. Bisarra snubbar, vilket visserligen är helt i linje med vad Stockholm Vineyard under Sundberg höll på med på slutet.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s