Partipolitik i SvK: Vik hädan!

Det var en gång en kyrka grundad av en Kung, Jesus Kristus, som sade att Hans Rike inte var av denna världen (Joh 18:36). Jordens kungar använder svärdet för att skaffa sig makt, men Jesu kyrka ska bestå av människor som plöjer svärd till jordbruksredskap och som inte strävar efter makt utan gör sig små och ödmjuka. Jordens kungar går efter tidsandan för att göra sig populär bland människorna, men Jesu kyrka ska hålla fast vid den sanna läran i vått och torrt oavsett vad Världen tycker. Jordens kungar är alltid syndfulla och korrumperade, men Jesu kyrka ska bestå av människor som av Guds nåd är fullkomliga. Den första kyrkan tog Jesu ord om att vara i världen men inte av världen på allvar och vägrade befatta sig med Staten, de deltog inte i kejsarens högtider, de anslöt sig inte till armén och de vägrade vara stadsmagistrat, domare och andra statstjänstemän. De kristna predikade ett annat Rike, där nåd gällde istället för lag.

Men så kom Konstantin och blandade samman stat och kyrka. 200 år efter att Hippolytus hade skrivit att en kristen inte fick vara soldat var man tvungen att vara kristen för att vara soldat. Kristna som tidigare hade förföljts började nu förfölja. Den tidiga kristna egendomsgemenskapen och husförsamlingarna upplöstes och kristna började äga privategendom, kyrka reducerades till något som bara inträffade på söndagarna, det karismatiska suddades ut, man var tvungen att döpas som barn (man skulle ju döpas ändå eftersom det var förbjudet att inte vara kristen). Alla var plötsligt kristna – men frågan är vad det innebar att vara kristen.

Konstantin ihopslagning av stat och kyrka är en av de värsta sakerna som har hänt kyrkan. På många ställen i världen är stat och kyrka fortfarande ihopslagna. De första som började protestera mot detta var anabaptisterna. De längtade efter att återuppväcka en kyrka skild från staten. Eftersom de flesta frikyrosamfund härstammar från anabaptisterna förespråkades detta snart av stora delar inom kristenheten. När statskyrkorna såg vilken frihet frikyrkorna hade började folk inom dem också propagera för att deras kyrkor skulle bli fria. Och snart började bandet mellan stat och kyrka klippas upp i de flesta länder. I Sverige skedde detta vid millenieskiftet 2000.

Dock har man inte släppt helt egentligen. Dagen visar att majoriteten av kyrkomötet styrs av riksdagspartier. Nu har Kristdemokraterna, Folkpartiet, Vänstern och Miljöpartiet visserligen gjort sig självständiga gentemot riksdagspartierna med samma namn, men sossarna, moderaterna och centern får ensamma majoritet. Det är stora nackdelar med det här. SvK styrs av många som inte alls har några teologiska motiv eller ens är kristna utan som följer vad Partiet säger. Men vad händer när Jesu kyrka inte styrs av Jesu lärjungar?!

Flera nomineringsgrupper vill avpolitisera kyrkan – dvs avskaffa banden mellan kyrka och stat totalt – enligt en Dagen-artikel, bl a Frimodig kyrka, Kristdemokraterna, POSK och nystartade För kyrkans framtid. Andra som t ex sossarna vill behålla partipolitiken i SvK (här finns en film där en socialdemokrat hävdar att ”det finns belägg i både gamla och nya testamentet för att politiska partier drivit kyrkan” (!)). Sverigedemokraterna vill till och med återinföra den konstantinska statskyrkan (!!!), mer om hur ogudaktigt deras valmanifest är har jag skrivit om här.

Jag är visserligen Pingstvän, men jag bryr mig om hur det går för Svenska kyrkan. Oavsett samfundstillhörighet blir en kyrka förhindrad i sitt arbete att utbreda Guds Rike om den har ihop det med staten. Avpolitiseringen av alla kyrkor är högst viktig, så var det från början, så bör det vara idag.

8 kommentarer

 1. Det finns många i frikyrkan som också är medlemar i svenska kyrkan. Tänk va det skulle betyda för evangeliet om frikyrkosverige bestämd sig för att ta svenska kyrkan ur partipolitikernas händer och röstade på FRIMODIG KYRKA

  Gilla

 2. Äsch, jag röstade på SD i EU-valet nu senast (det du kallar för idiotparti). Jag förstår vad du menar, men faran med det hela är att folk i dagens samhälle uppfostras att tro på demokrati, frihet, yttarandefrihet osv, men vad har demokrati med Gud och Jesus att göra? Har Jesus sagt att vi ska ha demokrati, inte vad jag sett. Jag är rädd att ni blir hjärntvättade i skolorna istället för att tänka själva; de lär er att det är okej att vara bög, att kvinnor ska ha jämställdhet, att demokrati och yttrandefrihet är självklara och viktiga saker; dvs rena dumheter. Jag vill gå efter det Jesus säger, och om han säger att kvinnor inte ska ha jämställdhet, eller att bögar är äckliga; ja då tycker jag också det. Men du verkar vara en ganska bra person, återstår för dig att förstå att de världsliga människorna har lurat er, gå inte på deras lögner, och den smörja de lär ut i skolorna.

  Gilla

  1. SD är ett idiotparti och totalt okristligt. Det strider mot den kristna kärleken, gästfrihetstanken, missionen – allt. Här har jag skrivit om varför SD:s nationalism är antikristlig.

   Demokrati är den överlägset bästa styrelseformen som gör flest människor lyckliga. NT accepterar visserligen att leva under diktatur (vilket de första kristna gjorde) men Bibeln påstår aldrig att diktatur skulle vara bättre än demokrati. Biskopar och präster i den första kyrkan valdes demokratiskt av församlingen.

   Och käre vän, var i Bibeln finner du argument mot yttrandefrihet? Väckelsekristna har alltid stått för yttrande- åsikts- press- och religionsfrihet.

   Var finner du att Jesus skulle säga att kvinnor inte skulle ha samma möjligheter till att få de yrken de vill ha som män, lika lön för lika arbete etc? Att kvinnor inte fick vara präster berodde på kulturen runt omkring, det var bara män som hade tillgång till utbildning.

   Gilla

 3. Bara kultur att Paulus säger att kvinnor ska ha långt hår och att de ska tiga i församlingen? I sånt fall så kan vi ju bortförklara hela Bibeln med att det bara var den tidens strömmingar och kultur. Förför inte då också säga att Moses budtavlor också bara var den tidens kultur och alltså inte behöver efterlevas idag? Det du gör är som alla andra, du väljer ut vissa bibelställen som du tycker om och skiter i resten.

  Ett exempel är frågan om kvinnliga präster. Det finns många som är emot kvinnliga präster och jag är en av dem. Visst är du radikal Micael, men bara radikal för det s.k. ‘politiskt korrekta’ dvs tidsandan som råder nu. Blä!

  Och du, SD funkar också som ett missnöjesparti, dvs folk är missnöjda med KD och röstar därför på SD. När KD inte lever upp till förväntningar så får de faktiskt skylla sig själva.

  På tal om egendomsgemenskap, så hette det på 60- och 70-talet för kommunism och hippierörelse. Tanken är bra, men det höll inte på den tiden och kommer knappast göra det idag. Ni kommer i ert kollektiv säkert att bråka om pengar och andra saker precis som alla andra vet du. Jag vill också förändra världen, men det är ingen idé idag, folk är helt förtappade och förtjänar att komma till helvetet, därför ser jag nu bara fram emot jordens undergång, ja jag vill att den ska komma.

  Din hårdhet Micael gör bara att folk ännu mera skyr kristendomen. Sen kan du sitta där på gymnasiet och högskolan med era samtalsgrupper där ni kompromissar fram sanningen eftersom ni ju alltid är oense, problemet är ju att sanningen aldrig kan kompromissas fram, utan det ni kommer fram till är bara av ondo.

  Skit i samma, du behöver verkligen inte svara på nåt; och SD kommer jag nog fortsätta att rösta på. Den enda idioten här är du.

  Gilla

  1. Nej, vi kan inte bortförklara hela Bibeln med att det bara var den tidens strömningar och kultur, men det blir irrationellt gällande just kvinnorna annars. Det finns inget logiskt svar till att kvinnor inte fick vara präster annat än att kvinnor inte hade tillgång till undervisning då. De fick ju profetera och vara diakoner – men varför inte präster? Är det att de har mindre muskler? Är det att de har större bröst? Du ser, det hela blir irrationellt om man inte tar till den mest logiska förklaringen: de var inte lika smarta på den tiden. Nu är de det, pga att de får utbildning.

   Jag väljer inte ut vissa bibelställen som jag tycker om och skiter i resten, jag tolkar Bibeln logiskt. Och anledningen till att jag inte är emot kvinnliga pastorer är inte att jag vill sätta mig upp mot Gud, då hade du haft en anledning att vara arg, utan att det är den mest rationella tolkningen jag kan se.

   Man kan inte säga att allt i Bibeln är oberoende av kulturen. Den tar ställning till slavar, relation mellan judar och samariter, änkor som på den tiden inte hade jobb mm. När det råder annorlunda förhållanden kan vi inte agera som det inte gjorde det, utan med Andens hjälp anpassa Bibelns budskap till idag. Alla gör det, även du. Vad säger Bibeln om internet och om att rösta i val? Och jag går sannerligen emot det politiskt korrekta på många sätt, inte minst när det gäller abort, pacifism och huruvida man kan vara rik, men om man går emot allt politiskt korrekt bara för att det är politiskt korrekt styrs man fortfarande av det politiskt korrekta. Vi ska stå för vad Jesus säger oavsett om det är politiskt korrekt eller inte.

   SD må vara ett missnöjesparti men det är lika ogudaktigt för det. De vill utföra en kulturapartheid och är nationalister trots att nationalism går emot kristen tro, därmed är det lika okristligt att rösta på dem som på kommunister.

   Jag är ingen kommunist eller hippie, jag vill leva som Jesus sa och som hela den första kyrkan levde. De levde så och det gick bra, det är så kristna ska leva. Att blunda för detta är sannerligen att välja ut vissa bibelställen och blunda för resten.

   Jag snackar inte om att hela samhället ska leva i egendomsgemenskap, utan att kristna ska göra det med varandra. Att man kommer bli oense är väl ingen anledning att inte göra det – folk har bråkat inom kyrkan som helhet, ska vi då strunta i kyrkan?

   Jag är ledsen att det blev så här, vi hade ju så god relation, men nu är du så arg på mig. Kan vi inte bli vänner igen?

   Gilla

 4. ”Men så kom Konstantin och blandade samman stat och kyrka. 200 år efter att Hippolytus hade skrivit att en kristen inte fick vara soldat var man tvungen att vara kristen för att vara soldat.” ”man var tvungen att döpas som barn (man skulle ju döpas ändå eftersom det var förbjudet att inte vara kristen)”

  Okej, så fornkyrkan är en ledstjärna för hur kyrkan ska leva och Hippolytus av Roms skrift ”Apostlarnas Tradition” är en tillförlitlig källa för hur fornkyrkan levde, men du skriver att det var genom Konstantin som kyrkan började acceptera barndopet.

  Varför är ”Apostlarnas Tradition” trovärdig när den säger att man ska vara pacifist, men inte när den säger att man ska döpa barn?

  Gilla

  1. Hej Daniel! Jag skrev denna text 2009 innan jag hade koll på alla detaljer i kyrkohistorien. 🙂 En ärlig läsning av fornkyrkan utan dogmatiska glasögon visar en tydlig skillnad mellan pacifism och barndop: det förra var urstarkt i början och mattades av närmare Konstantin, för att bli riktigt ovanligt efter Augustinus. Det senare börjar dyka upp sent 100-tal och växer i popularitet för att solidifieras efter Konstantin och bli det dominerade. Det Katekumensystem som exempelvis Didaché trycker på förutsätter att de döpta kan fatta beslut och uppfatta ord. Tertullianus är, som du säkert vet, kritisk till barndop.

   Därtill kan vi inte blunda för hur vår syn på dop intimt hänger samman med vår sin på religionsfrihet och fria val. Barndopet trivs som bäst i statskyrkor där man inte får välja om man ska vara kristen. Frikyrkor som vill ha religionsfrihet och tar avstånd från våld förespråkar ofta troendedop. Det var när fornkyrkan lämnade idealet om religionsfrihet bakom sig och omfamnade tvångsteologi som barndopet blev dominerande.

   Allt gott!

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s