Husförsamlingar förändrar världen

Husförsamlingsrörelsen växer inte bara i Kina utan även i USA. En Dagen-artikel berättar om hur ett amerikanskt par kallades till Gud att starta en husförsamling. Två andra berättar om en amerikansk konferens för husförsamlingar. Bloggaren ”Fool for Jesus” skrev för ett tag sen om hur Bibliskt och viktigt det är med husförsamlingar. Den första kyrkan bestod av husförsamlingar. Man beräknar att de första kyrkobyggnaderna uppfördes mellan år 250-300. När de kom blev kristendomen efterhand bara en söndags-företeelse, kyrkan var inte längre en familj och en livsstil utan ett hus. Men innandess var kristendomen mer levande och växte snabbare.

Detta är värt att begrunda, nu när kyrkor idag ses som kulturarv snarare än som gemenskaper av kristna. I min förrförra bloggpost skrev jag om att den konstantinska sammanblandningen mellan stat och kyrka är en av grunderna till kyrkans kollaps – det som ledde till judeförföljelser, häxprocesser och korståg mm. Avskaffandet av husförsamlingerna är en annan grund till detta, och de hör nära samman.

I väckelsetider brukar den Bibliska husförsamlingsstrukturen uppstå igen, om än för en period. Folk samlas och ber i hemmen såväl som i kyrkan. När kristna samlas så nära och så ofta tar de sin tro mer på allvar och blir mer mottagliga för Gud och Hans Ande. En sådan väckelse skulle behövas i Ryssland i nuläget där de håller på att supa ihjäl sig… och i Sverige inte minst, inte bara för att även vi super mer idag än i slutet av 1800-talet (då man sa att svenska folket ”höll på att supa ihjäl sig”) utan för att en väckelse innebär så mycket mer än högre moral, ett liv med Jesus är det bästa som finns och ett sådant liv önskar jag alla människor.

Mer om husförsamlingar kan du läsa om på Barnabasbloggen och Källporten.

Update: Jonas Melin på Barnabasbloggen skrev ett nytt blogginlägg om just det här nån timme efter mig.

3 kommentarer

    1. Beror på vilken reformation du menar. Jag håller inte med Calvins predestinationslära, och jag anser att Luther hade fel på många punkter. Däremot uppstod under reformationer ett gäng som kallades anabaptister som organiserade sig i husförsamlingar, praktiserade egendomsgemenskap och pacifism. Baptisterna och pingstvännerna härstammar från dem. Att de uppstod var definitivt inte ett misstag, det var ett återvändande till urkyrkan (mer om anabaptismen har jag skrivit här).

      Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s