Majoriteten som dödas av lätta vapen är civila

För en vecka sedan var jag i Mikaelskyrkan där Kristna Fredsrörelsen visade en film som handlade om handel med lätta vapen. Under helgen som följde har jag varit bortrest, men när jag kom tillbaka i söndags såg jag att en stor debatt hade med hjälp av Dagen dykt upp i den kristna sfären. Här, här, här, här och här har Dagen satt frågan på dagordningen, och alla dessa artiklar och blogginlägg har fått enormt med kommentarer och pingbacks från kristna bloggar. Goodmorningspot, Barnabasbloggen, Johan Nilsson, Senapsfrön Kristen Underjord – många är det som deltagit i debatten. Nu verkar den ha lugnat sig, men jag skulle vilja göa ett avslutande inlägg i den.

På grund av att vapenhandeln i allmänhet och svensk vapenhandel i synnerhet är ett så nedtystat ämne (varför det är det kommer jag till nedan) har folk väldigt lite information om vad den leder till. Debatten som pågått har främst varot en debatt om kristna ska vara pacifister eller inte. En sådan debatt välkomnar jag varmt, jag frodar ju den själv här på bloggen, men när det gäller den nuvarande vapenhandeln tycker jag att pacifister och krigsförespråkare ska ta varandra i hand och inte debattera pacifism utan hur vi ska lösa de enorma problem vapenhandeln orsakar.

Vapenhandeln är nämligen ett enormt humanitärt problem. Igår pratade vi i Diakoniagruppen om den, inte för att Diakonia är en fredsorganisation som Kristna Freds, utan för att Diakonia hjälper de fattiga ute i världen, och vapenhandeln är ett stort problem för de fattiga i världen. Som rubriken lyder är majoriteten av dem som dödas av lätta vapen civila. Den debatt som nu pågått i den kristna sfären handlar om huruvida länder ska försvara sig med vapen, och den debatten behövs som sagt, men den är egentligen ovesäntlig när vi ska tackla problemen som vapenhandeln orsakar för de civila.

De flesta krig idag är inbördeskrig, och vapen som säljs till ett land med inördeskrig göder bara konflikten där. Icke desto mindre säljs många vapen till sådana länder. De vapen som används idag håller också väldigt länge, man kan gräva ner en kalasjnikov i sanden och gräva upp den 30 år senare för att sedan använda den direkt. Detta gör att Afrikas blodiga krig aldrig får något slut; när vapenvila träder i kraft gräver man bara ner vapnen och väntar på nästa konflikt. För många gerillarörelser och rebellstyrkor är krig den största inkomstkällan, de förlorar pengar på fred. Därför betalar de bra för vapen, och många vapenproducenter nappar på det. I Somalia är det extremt oroligt just nu; eftersom regeringen inte fungerar försöker invånarna vara sin egen stat genom att samla på sig vapen. Det är ett extremt vapentätt land, vilket orsakar massivt lidande för befolkningen, men hur många vapen produceras i Somalia? Svar: noll.

Det finns internationella överenskommelser för vilken handel som helst: man får inte sälja avokado hur som helst, man får inte sälja diskmaskiner hur som helst, men det finns ingen sådan när det gäller vapen, förutom att man inte får sälja till ett land som har ett FN-embargo, men den regeln struntar många länder i. Varje land ansvarar därför för sin egen vapenexort, Sverige har tydliga riktlinjer för att man inte får sälja till länder som befinner sig i konflikt eller bryter mot mänskliga rättigheter. Tror ni de följs? Sverige säljer vapen till t ex USA och Storbritannien, som befinner sig i krig. Sverige har sålt till både Pakistan och Indien när de haft konflikter, och på så sätt gött kriget där. Svenska vapen finns i flera konflikthärjade västafrikanska länder som Liberia för att man sålt till grannländer trots att man vet att tullkontroll i de regionerna är obefintliga. Sverige säljer vapen till Bahrain, Pakistan, Thailand, Brasilien, Indien, Malaysia, Mexiko, Tunisien och Venezuea, samtliga länder där mänskliga rättigheter kränks. För att inte tala om att Sverige säljer vapen till diktaturer som Vitryssland, Förenade Arabemiraten, Kazakstan, Oman, Pakistan, Saudiarabien och Tunisien, och på så sätt inte bara legitimerat regimen utan hjälpt dem med deras icke rumsrena beväpnade operationer.

Detta tystas ned av politkerna, de vill inte föra upp det till debatt. De vet att om det blir debatt om svensk vapenexport kommer köparna bli oroliga och köpa av andra länder, något som Sverige inte har råd med. När det gäller svensk vapenexport är det pengarna som styr, för det är stora pengar som är inblandade. Och då bryr man sig inte om att det är en människorättskränkande diktatur som är köparen så länge man får sina varor sålda, annars går man ju förlust! Men jag skulle vilja uppmana alla politiker och vapenproducenter: Gå med förlust! Förlora pengar, utjämna klyftan mellan rika och fattiga länder genom att gå ner några steg på rikedomstrappan! Vi svenskar vill inte ha ett rikt land om det innebär så stort humanitärt liande för miljontals med människor! Eller vill vi inte det? Är det bara jag?

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s