S:t Franciskus: En förenare av karismatik med arbete för fred och rättvisa

Idag, den fjärde oktober, är det den helige Franciskus dag. Han betraktas av katolska kyrkan som ett av de mest Kristuslika helgonen, och det är väldigt intressant då han är ett praktexempel på en lärjunge som förenar karismatik med arbete för fred och rättvisa.

Franciskus växte upp i en rik överklassfamilj i Assisi, Italien, älskade njutningar och lyx, och drömde om att bli riddare. Han deltog därför i ett slag men tillfångatogs som krigsfånge. Under fängelsevistelsen funderade han på om detta verkligen var Guds vilja – och kom fram till att det inte var det. Han fördjupade sig i den kristna tron och fastnade en dag för Matteus 10:7-10: Och där ni går fram skall ni predika: Himmelriket är nu här. Bota sjuka, uppväck döda, gör spetälska rena och driv ut onda andar. Det ni har fått som gåva, ge det som gåva. Skaffa er inte guld, silver eller koppar i era bälten, inte lädersäck för resan, inte två livklädnader, inte sandaler eller stav. Ty arbetaren är värd sin mat. Han insåg att man som kristen inte kan vara rik utan sålde allt och gav dels till de fattiga, dels till renoveringen av ett kapell. Resten är historia.

Franciskus och den spetälske

Det finns en massa roliga berättelser om Franciskus. När han funderade som mest på hur ett kristet liv ska levas men ännu inte hade sålt allt mötte han en dag en spetälsk som satt vid vägkanten och tiggde. Han äcklades av mannens utseende och gick snabbt därifrån. Men genast insåg han hur hemskt han hade agerat och sprang tillbaka för att ge tiggaren massa pengar. När han sedan gick därifrån för andra gången insåg han att han hade agerat av ren pliktkänsla och samvetskval och inte av kärlek. Så han vände tillbaka ännu en gång, gav den spetälske sina dyra kläder och tog i sin tur på sig hans trasor, och avslutade med att ge tiggaren en fet, våt kyss på munnen. Det var Kristuslikt handlande.

Franciskus predikade och praktiserade yttersta enkelhet i en tid då lyx och överflöd hyllades av kyrkan, han predikade och praktiserade fiendekärlek i en tid av korståg (han for t.o.m. själv till mellanöstern för att missionera bland muslimerna i kontrast till krigandet mot dem), och han predikade och praktiserade karismatik i en tid då detta inte alls var särskilt utbrett. Gud utförde många helanden genom Franciskus, och han är känd för att vara den förste som mottog stigmata, Jesu sår på händer, fötter och i sidan, efter att ha sett en syn. Även om franciskanerorden som han grundade spädde ut radikaliteten efter ett tag blev Franciskus liv en jordbävning för hela den världsvida kyrkan, och hans kärlek till Jesus har satt spår än idag. Låt oss följa Jesus lika radikalt som han.

Dagen skriver om katolska kyrkan här och här.

7 kommentarer

  1. Började läsa en bok om hans liv i somras. Kom tyvärr inte jättelångt, men förhoppningsvis ligger den kvar på samma ställe nästa sommar (morbror med sambos stuga). Klart fascinerande och utmanande snubbe.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s