Miljonlöner hindrar Guds Rikes spridning

Paulus satte en ära i att aldrig ta emot lön för sitt apostoliska arbete utan slita med sitt tälttillverkande vid sidan av, en han var noga med att poängtera att församlingens herdar har rätt till lön (1 Kor 9:3-12; 1 Tim 5:17-18). Dock står det klart att denna lön inte utgjorde mer än det nödvändiga för livsuppehället (1 Kor 9:3, Luk 10:5-7, 1 Tim 6:8).

Den kristna skriften Didache som inte skrevs långt efter Nya Testamentet går ännu längre och slår fast att kringresande profeter som vill ta emot pengar för sin tjänst är falska profeter. Mat för dagen och husrum har de rätt till, men om de begär pengar – förutsatt att de inte ger dem till de fattiga – är de alltså inte sanna profeter. Detta tänk finns även i Mika 3:11 där profeten beklagar sig över att präster och profeter tar emot pengar.

Så ser vi att pastorer idag tjänar 1 000 000 kronor i månaden. Egentligen är en stor lön i sig inget fel, det är vad man gör av pengarna som spelar roll. Om man tjänar en miljon och ger bort niohundraåttiotusen till de fattiga är ingen större skada skedd. Men gör pastorerna i dessa megakyrkor detta? Antagligen ger de inte mer än tio procent, om ens det. Och behåller niohundratusen för sig själva.

En sådan hög lön för pastorer urholkar definitivt kvaliteten på deras tjänst. Om en kyrka betalar så mycket till sin pastor är risken väldigt stor att man får någon som vill ha pengar snarare än en som vill sprida Guds Rike och är fri från penningbegär (1 Tim 3:3). Därför ska man vara väldigt förskiktig med pastorslöner. Visst kan pastorn ge mer till de fattiga med högre lön, å andra sidan kan kyrkan ge mer till de fattiga med lägre pastorslöner, och därmed finns ingen anledning att ge pastorn hög lön.

19 kommentarer

 1. Det riktigt allvarliga är att det uppmanar till slöseri och lyxliv i stället för enkelhet och fromhet.

  Man kan undra hur mycket Jesus med sitt enkla liv påverkat dessa pastorer, Han som inte ens hade en egen plats att lägga sitt huvud på.

  Men jag tycker detta även visar på vikten av att församlingarna styrs helt demokratiskt, som frikyrkorna i Sverige. En enklare livsstill skulle verkligen inte behöva hindra församlingar från att växa, tvärtom.

  Man kan bara bli ledsen…..

  Gilla

  1. Amen. Bibeln är oerhört tydlig med att kristna ska leva i enkelhet i Jesu efterföljd.

   Det intressanta är att den svenska pingströrelsen i sin begynnelse gav låga löner till sina pastorer för att de skulle ta jobbet pga kallelse och inget annat.

   Gilla

 2. Vad är en rimlig lön för en pastor Micael? vad är hög lön? Dessa pastorer som fick små löner och boendet billigt, hur tror du de har det idag (pensionen är rätt dålig). Det behöver väl inte finnas en motsättning mellan god lön och kallense eller? Små löner kan skapa frustration, penningbegär, avundsjuka. Men jag håller med att drivkraften måste vara Kristi kärlek, och inte plånboken.
  Ger du bort massor av dina pengar till fattiga, behövande?
  Jag arbetar som pastor och är lite nyfiken bara på hur du tänker.

  Gilla

  1. Hej Stefan! En rimlig lön måste utformas efter individens behov (Apg 2:45) och täcka basutgifterna i en enkel och avskalad livsföring (1 Tim 6:8). En sådan lön kan inte skapa penningbegär, men människor med penningbegär kan bli frustrerade över en sådan lön.

   Önskar dig Guds välsignelse i ditt pastorala arbete. 🙂

   Gilla

   1. Tack för ditt svar. Jag önskar jag kunde vara mer personlig och privat. Men jag tror inte detta är rätt forum för det. Men det är inte alltid lätt att vara pastor med relativt låg lön, med en önskan ibland att man hade lite mer i lönekuveret. Men tar upp dessa frågor stämplas man girig, fylld av penningsbegär, kritik för hur man hanterar sin privatekonomi (jaha ger pastor till de fattiga av den lön han får???) etc. Många är därför tysta istället. Jag brinner för väckelse i det här landet, att se Guds eld brinna, det är min drivkraft. Tack för din välsignelse (kanske den gäller det ekonomiska också ;).

    Gilla

 3. En ödmjuk man hade inte tagit emot pengar för att tjäna Herren,
  han hade nog bara accepterat för mat och kläder, inget mera.
  Men han hade inte sökt efter gåvan som sig utan bara gjort sina behov kända för Herren.

  Gilla

 4. Det finns en annan vinkel på detta med pastorslönenar, som Stefan skriver, nämligen att de hos oss ofta är så låga och detta medför att de får usla pensioner, mycket usla. Även detta, att vi som har bättre inte ser till att de får bra löner, är på sitt sätt en skam.

  En utjämning borde alltid ske, så att t ex dessa rika predikanter i USA m fl delar med sig till de fattiga predikanterna runtom i världen! Det vore bibliskt.

  Gilla

 5. Förkunnelsen om Jesus var/blev fattig för att vi skulle bli rika känns rent pinsam när man hör talas om löner i den här klassen.
  Intressant ämne du tar upp här

  Gilla

 6. Det kanske skulle gå att komma ifrån problemet med vilken lönenivå man ska lägga sig på, ekonomisk ojämnlikhet i församlingen etcetera om man kunde tänka utanför den monetära lådan och istället se till att alla församlingsmedlemmar får det de behöver. Pengar kan man varken äta, bygga hus av eller göra någonting annat nyttigt med. Som jag förstår kristi kallelse ryms den inte inom de ramar som samhället satt upp för vår tillvaro.

  Att fattigdom automatiskt skapar girighet är jag inte heller helt säker på, jag känner inte att det är mycket jag saknar och även om jag inte ser mig som fattig är jag samtidigt långt ifrån välbärgad. Är inte det snarare en fråga om fattigdomen är ofrivillig, frihet från förtryckande konsumtionsmönster etcetera.

  En församlingsgemenskap som försörjer en med det man behöver oavsett vart i livet man befinner sig skulle istället vara en enorm trygghet och en grund att stå på i förkunnelse och lydnad.

  Gilla

 7. Hele din kommentar bygger på feil i artikkelen i Dagen. Journalisten har gjengitt årslønn – som månedslønn og dermed spredd feil informasjon om våre trossøsken i USA. En gjennomsnittlig årslønn er på 850 000 Nkr for en pastor i en megakirke. Det er svært beklagelig at det spres slik feilinformasjon. Jeg har selv tatt kontakt med Leadership Nettwork i USA i dag og de bekrefter min forståelse av tallene!

  Kåre Rune Hauge
  Prest i Den Norske kirke

  Gilla

  1. Tack för att du påpekar detta! Det var verkligen olyckligt att desinformation sprids på detta sätt (jag ser nu att Dagen tagit bort artikeln).

   Gilla

 8. Måste säga att den här tråden förefaller lite underlig. Hur kan man kräva att människor som i vår egoistiska tidsålder väljer att tjäna evangeliet skall leva asketiskt(= fattigt)? Norden är inte USA, bl.a. har pastorer där skattefrihet och kostnadsnivåerna ser helt annorlunda ut.
  Min farfar var pastor i Sverige på 20-talet och fick uppleva förnedringen av att de mer välbeställda församlingsmedlemmarna kom med mat till jul. Tror inte att någon önskar detta på nytt.

  Gilla

  1. Hej Lars! Vet du hur många barn som dör varje dag på grund av svält? 30 000. En miljard människor lever i extrem fattigdom, hälften av dem är barn. Extrem fattigdom går inte att leva på i längden, det innebär att man lever på mindre än en dollar per dag (och då omräknat till vad den dollarn kan köpa i USA). Lägg till de ca två miljarder människor som lever på mellan en och två dollar om dagen, så har du nästan hälften av jordens befolkning som lever på mindre än vad två dollar kan ge dig i USA. Väldigt, väldigt många av dessa hungrar, törstar, lider, förnedras, förtrycks, är sjuka och lever i misär.

   Kristus har dött för dessa och älskar dessa! Och vi som är Hans lärjungar måste sprida Hans kärlek till dem vidare. Har vi då mer än vi behöver, ser de fattigas lidande men INTE delar med oss – då har vi inte Guds kärlek i oss (1 Joh 3:17). Då är vi kallhjärtade egoister som hellre köper lyx än räddar liv. Och det ör vi inte ensamma om, alla människor är syndare, och gång på gång handlar rika västerlänningar så oerhört egoistiskt. Men vi kristna måste bryta med detta och inte anpassa oss efter denna världen! (Rom 12:2). Vi ska nöja oss med mat och kläder (1 Tim 6:8) och ge allt vad vi kan till de fattiga. Annars har vi deras blod på våra händer (Jak 5:1-6). Det hela föds och hålls vid liv med bön, ber vi i ande och sanning för de fattiga och förtryckta får vi en sådan brinnande kärlek till dem som gåva från Gud att vi inte står ut med att ha överflöd medan de hungrar. Då lever vi i enkelhet, utgivande våra materiella ägodelar till de som behöver dem för att överleva.

   Gilla

 9. I rest my case, du har inte fattat vad den här debatten handlar om. Skall du nu hävda att pastorer och andra som varje månad undrar om det är pengar till räkningarna struntar i den tredje världen…
  Tack för mig, stay blessed!

  Gilla

  1. Jag menar inte att pastorer struntar i tredje världen, men att de som ser sig som fattiga (som är väldigt få) inte sätter sig in i ett internationellt perspektiv. Vi måste alltid ha internationellt perspektiv när vi lever ut Kristi ekonomiska principer. Sen är det viktigt att poängtera att enligt lag får pastorer inte svältlöner, utan man får alltid flera tusen. Om man fortfarande ser sig som ekonomiskt trängd har man för mycket grejor, alternativt vill ha för mycket grejor. Men Biebln uppmanar till enkelhet.

   Självklart blir det fel om västerlänningar lider nöd för att hjälpa fattiga i tredje världen (2 Kor 8:13), men det finns något mellan överflöd och misär, mellan rikedom och fattigdom (Ords 30:8). Det är enkelhet, att ta åt sig själv det nödvändigaste (1 Tim 6:8) och ge resten till de fattiga.

   Jag hävdar helt enkelt att om pastorer i första världen upplever sig ekonomiskt trängda beror det i

   Gilla

 10. Det är ingen skam att vara fattig, men det är en skam att ha överflöd och inte dela med sig!

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s