Dags att gömma irakiska flyktingar

Som sagt är Dagens namninsamling mot utvisningar av kristna irakier verkligen superbra, men vi får inte stanna där. Tusentals kristna irakier har redan utvisats, och många är på väg att utvisas. Eftersom vi vet att detta kommer leda till lidande i nära samtliga fall är det vår plikt att behandla våra systrar och bröder som systrar och bröder och inte bara kalla dem systrar och bröder – och därmed öppna våra hem för dem och gömma dem. Om vi verkligen ansåg dem vara systrar och bröder skulle vi inte ignorera att de kommer utsättas för lidande, för en syster eller bror gör man allt för, om det så innebär att dö för honom eller henne. 1 Joh 3:16 säger ”Genom att han gav sitt liv för oss har vi lärt känna kärleken. Så är också vi skyldiga att ge vårt liv för våra bröder.”

Det finns en märklig hållning bland många kristna som innebär att en god Jesu lärjunge alltid överallt lyder staten och är en ”god samhällsmedborgare”. Med hänvisning till Rom 13 menar man att det är syndigt att sätta sig upp mot staten. Om staten vill tvångsutvisa kristna irakier ska man bara sucka, möjligtvis skriva på en namninsamling, men sedan inte göra motstånd. Detta var absolut inte vad Paulus menade med att skriva Rom 13. Vi ska underordna oss staten och inte sätta oss upp mot den eller försöka skapa en ”kristen” stat med revolution, men om staten kräver att vi ska göra något annat än Gud vill, t.ex. att ignorera kristna irakiers lidande, måste vi lyda Gud.

Civil olydnad, som gömmande av irakiska kristna är ett exempel på, återkommer gång på gång i Bibeln. De egyptiska barnmorskorna lät bli att döda nyfödda israeler trots att farao hade beordrat dem till det för att de ”fruktade Gud” (2 Mos 1:17). Daniel, Hananja, Misael och Asarja vägrade alla att tillbe Babylons kung trots att de då bröt mot lagen (Dan 3,6). Apostlarna trotsade frimodigt förbudet om att sprida de glada nyheterna om Jesus med orden: ”Man måste lyda Gud mer än människor.” (Apg 5:29).

De kristna i Irak utsätts för förföljelse. Det är det 17:e värsta landet i världen att vara kristen på enligt Open Doors. Även om förföljelse leder till något gott och bör förväntas av alla som följer Kristus till 100 % ska vi göra allt vi kan för att skydda våra bröder och systrar som hotas att utsättas för det. Skriften säger: ”Älska varandra uppriktigt… Var innerligt tillgivna varandra i broderlig kärlek. Överträffa varandra i ömsesidig hedersbevisning… Hjälp de heliga med vad de behöver. Var ivriga att visa gästfrihet.” (Rom 12:9-10, 13). Detta ska inte bara läsas, det ska praktiseras! Hur många västerländska kristna visar gästfrihet nu för tiden? Samtidigt som hemlösa fryser ihjäl och flyktingar skickas till ett liv i misär sitter vi med tomma gästsängar i enorma villor och lägenheter. Nu får det vara nog! Kom Helig Ande, och fyll den fallna kyrkan i Sverige med Din kärleks eld som gör allt för sin nästa. Bryt våra bojor av passivitet och släpp lös Guds Rikes omvälvande kraft!

Dagenartiklar om kristna irakier: ”Vi är snart utplånade”, Södertälje sörjer de döda, Nästa flyg får inte lyfta, Nya attacker mot kristna i Bagdad (!), Europadomstolen: Utvisa inte till Irak nu, Södertäljekristna vill träfa ministern, ”Du kan vara den sista jag talar med”, En fråga om liv eller död, Reinfeldt: Vi har ingen möjlighet att ingripa, I väntan på utvisning i en vakuumförpackning, ”Nu känns det faktiskt lite hoppfullt”, KDU: Stoppa utvisningar av kristna irakier nu. Dagenartiklar om kristna iranier som kommer utvisas de med: Misha ska utvisas: De vill att jag ljuger om min tro, Protest mot utvisningen av Misha, Mishas utvisning skjuts upp.

8 kommentarer

 1. Tack, ”Hela Pingsten”, för en mycket sund, balanserad, utmanande och uppfordrande undervisning!

  Gilla

 2. Självklart har Du rätt! Det gäller för oss att lyda Gud mer än människor.

  Håller också med dig om att vi har en alldeles för positiv syn på att lyda staten som kristna. Vi har inte bara rätt utan skyldighet att ta ställning mot staten när den är kärlekslös eller förtryckande.

  Men de första kristna nöjde sig inte med att vara olydiga när så erfordades, de visade också sina fiender kärlek och bad för dem.

  Gilla

 3. Kom bara att tänka på en sak Mikael. Ifall du skyltar med att du mer än gärna gömmer flyktingar finns det inte en risk att om Polisen läser din blogg att de kollar upp dig ifall du faktisk gör det? Ifall man gömmer flyktingar ska man väl inte skylta med det eller?

  Gilla

  1. Iofs har jag inte skrivit att jag gömmer flyktingar, och det gör jag inte heller i dagsläget, men jag uppmanar verkligen till det.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s