Bra skrivet av Swärd

Stefan Swärd har skrivit två väldigt bra inlägg om församlingstukt (första, andra) apropå att Pelle Hörnmark från Pingst FFS har sagt att de inte längre vill utesluta medlemmar om de gör något församlingen tycker är fel och inte ångrar sig (se CH Jaktlunds kommentar här). Själva ordet låter hemskt (kan vi inte kalla det ”fostran” istället), men Swärd skriver enkelt och tydligt att det inte bara är något Bibeln uppmanar om och om igen till utan att antyda att det ska komma en tid då man kan plötsligt strunta i det, och det är inte bara något kyrkan har praktiserat så länge den funnits, men det är något alla organisationer ute i samhället praktiserar. Alla har regler som man måste följa för att inte bli utesluten.

Kristna är kallade till att vara ett heligt folk, vi ska lämna ”köttets gärningar” bakom oss och istället mogna i ”Andens frukter” (Gal 5). Jesus berättar hur vi ska hantera situationen om någon i församlingen begår en synd. Processen ska vara vldigt kärleksfull och försiktig, men den är nödvändig för att kyrkan ska kunna få vara en motkultur till det omgivande, syndiga samhället:

Matt 18:15 Om din broder har begått en synd, så gå och ställ honom till svars enskilt, mellan fyra ögon. Om han lyssnar på dig, har du vunnit din broder. 16 Men om han inte lyssnar, ta då med dig en eller två andra, för att varje sak må avgöras efter två eller tre vittnens ord. 17 Lyssnar han inte till dem, så säg det till församlingen. Lyssnar han inte heller till församlingen, då skall han vara för dig som en hedning och publikan. 18 Amen säger jag er: Allt vad ni binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt vad ni löser på jorden skall vara löst i himlen.

Även ”hedningar och publikaner”, dvs. odöpta, fick komma på Gudstjänster, men de visades vänligt ut när det var dags för Nattvard. De deltog inte heller i egendomsgemenskapen där man hade allting gemensamt. Kyrkan gestaltar Guds förlåtelse, man går in i den genom att be Jesus förlåta ens synder. Om man helt plötsligt inte vill ha förlåtelse för en synd man begått kan man inte tillhöra kyrkan, och den kan aldrig bli en så effektiv motkultur som den är kallad till att vara om man har olika definitioner av synd (det handlar ju inte om att man blir utesluten om man syndar, utan om man syndar och inte ångrar sig, dvs. inte anser att synden är synd). För drygt 100 år sen höll Sverige på att supa ihjäl sig. Frikyrkorörelserna bildade en effektiv nykterhetskampanj som till väldigt stor del fick situationen att förbättras. Idag super vi ännu mer än vi gjorde då. Men de kristna nykterhetsrörelserna är tystare än någonsin.

Kyrkan idag är så lam. Och egentligen är Pingströrelsens utspel om att de ska s över synen på medlemskapet och aldrig någonsin utesluta någon ur kyrkan inget nytt. Det finns ingen församling som jag känner till som följer Matt 18, lika lite som jag känner till någon som följer Matt 19:21. Om Jesus säger något opassande ignorerar vi det, ”vår tid” och ”vårt samhälle” har en mycket, mycket högre prioritering än Jesus när det gäller vår moral och hur vi ska utforma våra församlingar. Jesu ord gäller bara om vårt samhälles sekulära värderingar säger samma sak. Hur vet vi det? Ja, inte för att Jesus sa det, Honom lyssnar vi inte på.

Jag har mött så många ungdomar som skriker efter ett annat liv, som är trötta på vår postmordenistiska misär utan regler och lagar. Det förtär dem! Men vad gör kyrkan? Märk väl, jag tycker inte det är kul att utesluta folk ur kyrkan, jag vill naturligtvis att ingen ska behöva göra det. Det jag vill ha är helgelse och en kyrka som inte stryker medelsvenssons villa, volvo och vovve medhårs utan uppmanar honom att lyfta på stjärten och rädda livet på döende människor istället. Det jag blir mest upprörd är inte att Pingstkyrkan inte gillar församlingstukt, det är uppenbart sen länge (ingen praktiserar ju det). Det jag blir upprörd över är att motiven för att strunta i Jesu uppmaning är ”hur människor har det idag”, något vi har hört många gånger förr från kyrkor som ständigt krymper. Det här är en så beprövad väg, Pingst FFS borde veta resultaten så tydligt. Om valet står mellan vad Jesus säger och vad (vi tror att) medelsvensson vill, är valet vad Jesus säger.

Men egentligen vill jag inte skriva så mycket om det här. Det är bara en liten del av Guds Rike. Det viktigaste är att Pingst ber och arbetar för väckelse. Sen lär de inse själva vad Gud säger om medlemskap. Det hemska är att väckelse intresserar dem så oerhört lite.

10 kommentarer

 1. Att tillämpa församlingstukt fungerar nog inte i alla gamla församlingar där tradition styr mer än något annat. Vid varje nyplanterad församling finns det däremot en utmärkt möjlighet att inför tukten. Om tukten finns med i församlingens grundande tror jag det blir mycket lättare att behålla och tillämpa den.

  Gilla

 2. P.Hörnmarks ”välkomnande” församlingar öppnar upp för ännu flera ofrälsta i församlingarna och där relationen med JESUS får stå tillbaka för kunskapen om honom.

  Gilla

 3. Bibeln beskriver via två bibelställen hur vi ska hantera frågan…

  Liknelsen om ogräset
  MATT 13:24 En annan liknelse framställde han för dem: ”Himmelriket är likt en man som sådde god säd i sin åker. 25 Men då folket sov, kom hans ovän och sådde ogräs mitt ibland vetet och gick sedan sin väg. 26 När nu säden sköt upp och gick i ax, visade sig också ogräset. 27 Då gick tjänarna till sin herre och sade: Herre, visst sådde du god säd i din åker? Varifrån har då ogräset kommit? 28 Han svarade: En ovän har gjort det. Tjänarna frågade honom: Vill du att vi skall gå och samla ihop det? 29 Nej, svarade han, om ni rensar bort ogräset, kan ni på samma gång rycka upp vetet. 30 Låt båda växa tillsammans fram till skörden. Och när skördetiden är inne, skall jag säga till skördemännen: Samla först ihop ogräset och bind det i knippen som skall brännas upp, men vetet skall ni samla in i min loge.”

  Mark 2:17 Jesus hörde det och sade till dem: ”Det är inte de friska som behöver läkare utan de sjuka. Jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga utan syndare.”

  Utifrån detta är det ganska solklart att ingen ska rensas ut ur församlingen….

  Gilla

  1. Bibeln beskriver via långt många fler hur vi ska hantera frågan, inte minst Matt 18 och 1 kor 5. De säger inte emot de ställen du nämner utan visar på en helhetsbild där församlingen välkomnar syndaren men utestänger synden. Det handla inte om att förbjuda syndare att komma in i församlingen, som jag skriver ovan, utan att se till att församlingsmedlemmar inte urholkar syndbegreppet och säger att synd är dygd. Alla ska vara välkomna på gudstjänster, men det finns vissa saker som endast överlåtna lärjungar bör ägna sig åt, t.ex. Nattvard och egendomsgemenskap. Jesus ger uttydningen av liknelsen i Matt 13:36ff. och där antyder Han inte att synd ska kunna växa i församlingen utan att man griper in, för det skulle säga emot Hans uppmaning i Matt 18. Förstår du hur jag tänker?

   Gilla

   1. Jag förstår hur du tänker, men det centrala är ändå ”störst av allt är kärleken” och utifrån det finns ingen rätt att utestänga eller tukta om man inte fått det från Gud, vi har redan genom historien visat hur inkompetenta vi är när det gäller att avgöra vad som är synd eller ej…..! Det måste bli ett slut på galenskapen……!

    Tar upp Mark 2:17 igen, slutet av Bibelordet: Jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga utan syndare.”

    Det samma måste gälla i församlingarna….

    Vår Pastor åkte till besök i Tailand, där hadde en transvestit under ett möte kommit till tro, alla var glada och tyckte det var fantastiskt…. Ganska snart började man känna att man borde tala om för honom att det nog inte var okey att gå utkldd som kvinna så pastorn bad över det när Gud talade till honom att vänta….

    3 veckor senare så kom transvestiten till mötet som vanlig kille, pastorn fick höra att han kända i sitt hjärta att det han gjorde var fel och inte funkade….!

    Hadde pastorn (som vi gjort så många gånger) sprungit före Gud med sina pekpinnar hadde mannen troligtvis lämnat kyrkan…….

    Vi vill så gärna peka med våra pekpinnar istället för att lita till Gud och den Helige Andes påverkan….. Jag tror det är bristen på väckelse som gör att vi överhuvudtaget hamnar i dessa diskusitioner….. Vi har focus på fel saker….

    Vi måste våga lita till Gud….! Precis som i liknelsen med ogräset så kommer han att ta hand om det när tiden är inne…..

    Gilla

    1. Kyrkotukt (och som sagt ogillar jag det ordet) står inte alls i kontrast till kärlek. Jesus var fylld av kärlek, och Han uppmanade till kyrkotukt i Matt 18. Det Bibelordet går överhuvudtaget inte att ignorera.

     Det är också troligtvis att göra det för lätt för sig att säga att om pastorn hade uppmanat honom att ta av sig kvinnorna skulle han ha lämnat kyrkan. Men eftersom Gud sade åt honom att vänta var det naturligtvis det bästa. Det jag vill se i församlingen säger dock inte emot det scenariot. Jag vill ha det som i urkyrkan. Där var alla välkomna på första delen av Gudstjänsten, medan andra delen, plus andra saker som krävde överlåtelse (egendomsgemenskap t.ex.) var förbehållet döpta. Dör att bli döpt var man tvungen att vara katekumen i flera år då man fick tydlig undervisning om kristen tro, om synd, dom och frälsning, evigt liv och helgelse. Efter vattendopet bad man om dop i den Helige Ande och eld.

     Men vi är oerhört överens om att vi behöver väckelse! Det här är bara en bigrej egentligen. Det är bara det att jag är oroad över att ingen snackar om helgelse längre. På Azusa Street var det det största samtalsämnet efter andedopet. Att aldrig någonsin utesluta medlemmar tror jag är ett led i att tona ner helgelsen. Och så är det ett tydligt ignorerande av Matt 18.

     Gilla

 4. Men för att utöva tukt eller tillrättavisning så måste vi vara 100% säkra på att vi handlar och bedömmer helt utifrån Guds vilja, det har historisk visat sig hur dåliga vi är på detta och människor har sårats för all framtid på grund av korkade människotankar……

  Därför skulle jag råda var och en i ansvarsfull position i församlingarna att inte ens tänka tanken innan de är 100% säkra på sin sak…..!

  Om du studerar Matt 13 lite djupare så ser du stora likheter med församlingen, tjänarna ska inte rycka bort ogräset utan det kommer Gud ta hand om vid tidens slut, vi vill så gärna springa före Gud i våra församlingar….!

  Jag är övertygad om att problemet inte ligger hos syndarna i församlingen utan det ligger på ett helt annat plan, en levande församling som låter den Helige Ande verka och där man har focus på Jesus kommer inte ha nåt större behov av mänsklig tillrättavisning eller kyrkotukt….

  Där kommer Guds Ande verka i människors hjärta så att de kommer att få syndanöd och söka bättring utan människors pekpinnar……

  Jag har riktigt starka exempel på detta, Är vi för snabba kommer vi att både såra och skrämma bort människor, tvärtemot vad Jesus gjorde…..

  Domen kommer men låt Gud få ta hand om den….!

  Hoppas du inte tar illa upp, men jag brinner starkt för dessa frågor… Bless

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s