Minns ni handelsminister Ewa Björlings affär med Gaddafi?

För nästan exakt ett år sedan uppmärksammade jag att det statligt ägda företaget Rymdbolaget fick hjälp av självaste handelsminister Ewa Björling med en mycket profitbringande affär med den libyska staten. Affären gällde luftburen övervakningsutrustning för att Gaddafis regering skulle kunna stoppa folk som försöker fly från Libyen till Europa. Jag uppmanade mina läsare att skriva på en namnlista som protesterade mot detta. Hittills (ett år senare) har bara 71 skrivit på.

Nu när Libyen brinner och Gaddafi kämpar ”till sista blodsdroppen” för att förgöra demokratiska tankar vore det kanske på sin plats att uppmärksamma ettårsjubileet av den svenska affären. Jag tar och publicerar mitt gamla inlägg en gång till:

I början av februari skrev Maria på Diakonias aktivistblogg ett inlägg där hon uppmärksammade ett program från SVT:s Korrespondenterna som undersökte hur Sverige numera, till skillnad från förr i tiden, handlar hejvilt med de mest hänsynslösa diktaturerna och MR-kränkande staterna. Hon skrev: “Programmet visar handelsminister Ewa Björling som är på promotingresa till Libyen tillsammans med några svenska företag. Svenska Rymdbolaget är ett av dem, som är lite sugna på att sälja luftburen övervakningsutrustning till den libyiska regeringen, så de bättre ska kunna övervaka flyktingarna som försöker fly till Europa från deras stränder. Snällt av dom. Och Ewa lovar hjälpa dem med direktkontakter till den libyiska militären. Snällt av henne.”

Händelsen passerade utan något mer än en notis i tidningarna, med undantag från Korrespondenterna förstås. Kristen underjord har nu snappat upp en namnlista där man kan protestera mot detta avskyvärda beteende som FN och människorättsorganisationer kritiserar Sverige massivt för. Skriv på! Och be till Gud att Libyen liksom EU och Sverige börjar älska dem som flyr från Afrika till Europa.

Artiklar om upproren i Libyen: DN1, DN2, DN3, DN4; Dagen1, Dagen2, Dagen3, Dagen4SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5

3 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s