EU vill vara rikast – kosta vad det kosta vill

Jag har precis varit på Diakonias aktivisthelg där vi diskuterade många intressanta saker. Sambandet mellan konflikt och utveckling, företagens roll i utvecklingsländer samt förstås många interna Diakoniaangelägenheter. Det jag tyckte var intressantast var hur företag beter sig i utvecklingsländer. Inte bara små lokala företag utan även stora multisar skapar många gånger förutsättningar för utveckling, genom att bidra med arbetstillfällen, skatt, innovationer mm. skapar de ett bättre liv för många. Men om de fullkomligt skiter i att ge de anställda bra arbetsvillkor, om de gömmer vinsten i skatteparadis och om de vägrar dela med sig av teknisk kunskap med hänvisning till företagssekrettess kommer de bli en börda för utvecklingslandet och motverka utveckling samtidigt som de kammar hem en väldig massa pengar. Medan multinationella företag som Volvo är kända för att noga implementera mänskliga rättigheter och så gott det går ge de anställde goda arbetsvillkor är företag som Nestlé och H&M kända för att gång på gång förpesta livet för fattiga människor – ofta på riktigt kreativa sätt.

Det är därför viktigt att noga implementera att profit aldrig får vara ett företags enda mål, de måste vara noga med att hjälpa och betjäna både kunder och arbetare. Det handlar om det jag skrev i en tidigare bloggpost, att gå från ett ”få”-perspektiv till ett ”ge”-perspektiv. Och företag har blivit mycket bättre på att respektera MR och miljö. Dock kan detta snabbt ändras om profiten tar alltför stor skada, verkar det som. På aktivisthelgen nämndes EU:s Raw Material Initiative som framkommit med stor hjälp av företags lobbygrupper. Detta initiativ speglar en ökande oro för att BRIC-länderna så småningom kommer gå om Västvärlden ekonomiskt och politiskt. Därför vill EU som världens rikaste politiska enhet se till att vi växer ännu snabbare och samlar på oss ännu mer rikedomar.

Raw materials Initiative uppmanar till att EU måste ha ”unrestricted supply of raw materials and energy.” Eftersom de flesta råmaterial vi behöver kommer från fattiga länder, framför allt i afrika, innebär det alltså att vi under inga omständigheter får tappa farten i att utvinna dessa därifrån när vi behovet blir större (vilket det konstant blir, kolla hur mycket teknik vi har nu jämfört med tio år sedan). Vi ska alltid överallt ha obegränsad tillgång. Men vad händer då med miljön? Vad händer om vi för att få tillgång till en viss mineral inte kan bojkotta gruvor med hemska arbetsvillkor? Att den obegränsade utvinningen av Afrikas rikedom ska ske på ett hållbart och humant sätt nämns bara i några få bisatser i initiativet, och det är tydligt att det är helt underordnat det faktum att EU måste vara störst, bäst och rikast.

Det är vansinnigt. Det är orättfärdigt och syndigt. Det finns bara två vägar: Antingen följer vi glatt med i tåget efter omättlig rikedom och skadar och dödar fattiga människor på vår väg mot total fetma. Eller så protesterar vi höljutt mot detta, säljer allt som Jesus uppmanade oss till och lever enligt Guds principer som radikalt skiljer sig från denna världen.

Mer om raw Materials Initative kan läsas här.

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s