Vi måste skära ner rejält på underhållningen

Bild från Full Sail University
Bild från Full Sail University

Det är en logisk nödvändighet att om vi vill hjälpa de fattiga måste vi skära ner på vår rikedom, för att ge pengar till dem som hungrar måste vi undvara pengar genom att spendera mindre på andra saker. De flesta är överens om att vi måste se till att alla får tillgång till mat, rent vatten och andra nödvändigheter (något som över en miljard människor saknar idag) men ändå ger medelsvensson inte mer än en tusenlapp i månaden till biståndsorganisationer. Underhållning – musik, filmer, TV, Internet, datorspel, mobiler, iPads med mera – slukar mycket mer pengar än vad som ges till de fattiga.

Rejält mycket mer. Ni kanske inte kommer tro era ögon nu, men den summa som spenderas på underhållning och media är i år ungefär 2 biljoner dollar.

Det är lika mycket som allt bistånd till fattiga länder någonsin!

Jag kunde förstå att Västvärldens underhållningsfrosseri var illa, men det här är ju vanvettigt. Vi har gått så långt i vår hunger efter häftiga specialeffekter och flashiga moderniteter att vi spenderar lika mycket för ett års njutning som vi någonsin gett till de fattiga. Det är totalt oförsvarligt. Det finns ingen annan väg att gå nu än att backa. Vi kan omöjligen konsumera så här mycket underhållning och media.

Egentligen vet vi att en kärleksfull gemenskap med andra människor är oändligt mycket mer värdefullt än filmer, musik och spel. Dessa biljoner är egentligen fullständigt slöseri. En kristen vet att med Gud behöver man inte underhållas, vi får kraft och uppbyggelse från Honom. Men många kyrkor dras tyvärr med i underhållningskarusellen när de spenderar tusenlappar på fräsch teknik och snygga presentationer. Gör de det för att locka folk? Då skulle jag vilja be dem studera väckelsekyrkorna i tredje världen. De ger pengarna till de fattiga istället och lockar folk med mirakler. Underhållningsslöseriet bidrar de inte till.

Vi måste informera folk om hur mycket som slösas på underhållning för att det ska  kunnabli fattigdomsbekämpning på allvar! Gå in på Utrota Hungern och hjälp mig sprida budskapet!

5 kommentarer

 1. Sajten ”Utrota hungern” har vällovliga syften. Men i dessa dagar behöver ingen i Världssamvetet Sverige gå över ån över vatten för att finna fattigdom och ibland även hunger.

  Hittills har mer än 42.000 långvarigt sjuka människor i Sverige utförsäkrats från den sjuka sjukförsäkringen. En stor del av dem har drabbats av ekonomisk och social undergång. De har i många fall tvingats gå från hus och hem och på köpet fått sin hälsa försämrad. Och vissa har inte orkat med den här snaran, utan tagit livet av sig.

  Visst ska vi ”utrota hungern”. Men i den gamla svenska ivern att vara världsledande i Godhet glömmer vi lätt de stora och växande problemen på hemmaplan. Det brukar även kallas hemmablindhet.

  Häromdagen hölls över hela Sverige den kyrkligt initierade manifestationen Påskuppropet. Dess kamp för medmänsklighet och värdigare villkor för de utförsäkrade kritiserades här och var för ”politisering av kyrkan”.

  Gissningsvis löper insamlingskampanjen ”Utrota hungern” inte kritik för politisering. Av någon för mig okänd anledning får bara kampanjer för utförsäkrade och nyfattiga svenskar den stämpeln. Kanske har ”Hela Pingsten” svaret på den här gåtan?

  Gilla

  1. Det är underbart att du har ett hjärta för de utförsäkrade och illa behandlade i Sverige, och det var jättebra att påskuppropet uppmärksammade den frågan. Anledningen till att jag fokuserar på de hungriga och de extremt fattiga är att de har det mycket värre än fattiga i Sverige. En miljard människor lever i extrem fattigdom, framför allt i Afrika söder om Sahara och Indien. De flesta av dessa saknar även rent vatten, sanitet, el och infrastruktur. De lägger sig hungriga varje kväll. De drabbas ständigt av sjukdomar. Många av deras barn dör innan fem års ålder. De är ofta diskriminerade och har ständig rädsla för krig, svält, stöld, mord och i kvinnornas fall våldtäkt. Deras medellivslängd är mellan 40 och 60 år. 40 och 60 år! De lever i misär. De är fattigast på jordklotet, de utstår ett förfärligt lidande.

   Jag vill hjälpa människor utifrån deras behov, inte deras nationalitet. De extremt fattiga i Kongo-Kinshasa eller Uttar Pradesh har det sämre än majoriteten av de utförsäkrade i Sverige. Vi ska hjälpa alla, men jag prioriterar de som lider mest nöd.

   Allt gott!

   Micael

   Gilla

 2. Jag tror att vi skall fokusera på att älska Gud och människor. Det är grunden för allt vi gör. Då frigörs resurser.

  Den ene tycker dock att en sak är viktig, den andre att något annat är viktigare. Det är svårt t o m att avgöra vad som är underhållning. Kristen tro är inte glädjefientlig.

  Som bekant hänger vår ekonomi, våra inkomster och förmögenhet, på om vi har jobb. Det är därför betydligt viktigare att SKAPA (t ex odla) än att fördela tillgångar rättvist. I många s k fattiga länder har man stora förmögenheter men de fattiga inga jobb, nästan inget produceras etc.

  Det är en välsignelse när rika människor satsar sina pengar i fabriker etc, som ger folk jobb. Det är ingen framkomlig väg att stoppa utvecklingen. Kristna människor är kreativa och sitter inte och rullar tummarna.

  Vi är pensionärer men har i vår familj det senaste seklet ändå skänkt runt 5-6 000 kr varje månad plus enstaka större gåvor till olika ideella saker, trots att vi inte är rika. Vi har gett bort en stor del av det vi fått och tidigare sparat. Men hade vi sparat dessa pengar och investerat dem kanske vi hade kunnat ge mer totalt sett.

  Dock kan man nog inte tänka så, vi måste ge NU, folk hungrar NU. Men framför allt bör vi hjälpa till att skaffa dem jobb, kämpa för rättvisa och demokrati etc NU. Vi vet inte om vi har någon morgondag. Trovärdigheten kräver att vi gör vad vi kan när vi kan.

  Men börja med tionde till din kyrka. Det är välsignat att ge.

  Gilla

  1. Hej Lelle! Bistånd går idag ut på utbildning och investeringar i effektivt jordbruk och marknadsutveckling, medan de stora multinationella företagen (de som ”bygger fabriker”) har profit och inte fattigdomsbekämpning som mål, och därmed kritiseras många av dem för att förstöra utvecklingen i fattiga länder snarare än att gynna den. Se http://utrotahungern.wordpress.com/foretag/ Gud välsigne dig!

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s