Nationaldagen vs pingstdagen

Vissa år kommer 6 juni och pingst ganska nära inpå varandra (i år är det bara fem dagars mellanrum) vilket leder till ett ganska obekvämt dilemma för många av landets kristna. Pingst är ju som bekant den mest ofirade högtiden vi har och de flesta inom Sveriges kristenhet är nog ganska medvetna om hur pinsamt det egentligen är att 6 juni fira Sverige med buller och bång, flaggviftning och folkfest, för att sedan 12 juni fira pingsten med inte mycket mer än ett Gudstjänstbesök.

Det här är rätt trist. Ni vet att jag gillar pingsten. Det finns många anledningar till det, men en av dem är att medan julen och påsken har fokus på två hörnstenar för den kristna läran och teologin – inkarnationen och försoningen – handlar pingsten om hur kyrkan ska se ut, hur kristna ska leva ut sin tro. Den allra första församlingen i Jerusalem som föddes på pingstdagen genom Andens kraft, en eldig predikan och en radikal egendomsgemenskap var inte en abnorm avart utan modellen för hur alla kyrkor ska se ut. Pingsten är kyrkans födelsedag och hon förtjänar all uppmärksamhet särskilt när vi lever i ett av världens mest sekulariserade länder. Fatta mig rätt, jag argumenterar inte för att vi ska lobba för traditioner där vi varje pingstdag hänger upp små eldstungor i ett träd och äter duvformade chokladpraliner framför Kalle Anka – men vi måste uppmärksamma pingsten mer.

Foto: Bengt Nyman

Samhället väljer dock att uppmärksamma nationaldagen mer. 6 juni blev helgdag för några år sedan, och ni minns väl vilken helgdag den ersatte? Just det, annandag pingst. Efter detta har väldigt många politiker lagt ner mycket tid och energi på att vända svenskarnas traditionellt sett kalla förhållande till nationaldagen till att få oss att ”hylla” landet. Och det funkar! Nationaldagsfirandet växer, fler och fler viftar tygstycken, sjunger ”jag vill dö i Norden” och ägnar en hel dag åt Sverige, Sverige, Sverige. Och hoppsan, där slank SD in i Riksdagen.

Vad håller vi på med egentligen? Varför vill de att vi ska fira dagen då diktatorn Vasa red in i Stockholm efter att ha dödat massa danskar? Varför var man inte nöjd när ingen tänkte på nationaldagen och SD hade 0,001 %? Argumentationen för nationaldagsfirandet är grumliga: ”Ja, men det är väl klart att man gillar sitt land…” – ”Man är ju inte rasist bara för att man viftar på flaggan.” – ”Vadå? Är du inte tacksam för vår fina frihet och demokrati?” För att man ska lyckas få folk att hylla Sverige måste man koppla begreppet Sverige till positiva värderingar . När vurmet för detta fantastiska Sverige sedan uppnåtts är hyllningen oberoende av värderingarna. Således är det helt irrelevant för nationaldagsfirarna om Norge har större frihet – vi ska hylla Sverige. Således är det helt irrelevant för nationaldagsfirarna att Sverige bryter mot barnkonventionen, säljer vapen till diktaturer och gör flyktingbarn apatiska – vi ska hylla Sverige. Om man hade ägnat en dag åt att fira frihet eller demokrati hade det inte varit några problem för mig, och förresten finns det en hel drös av sådana bra dagar som FN har satt upp, men dem firar vi inte – vi ska hylla Sverige.

Pingsten står i radikal kontrast till detta. Det som händer på pingstdagen i Apg 2 är att de första kristna döps i den Helige Anden och så börjar de mirakulöst tala andra språk – allt ifrån arabiska till latin. Pingsten är således inte bara karismatisk utan också internationell. ”Var och en hörde sitt språk talas” (Apg 2:6). På pingsten kunde evangeliet om Guds Rike predikas för var och en oavsett nationalitet eller ursprung. Några av mina kompisar i Stockholms bönehus har berättat för mig om hur de hade en sådan här pingstupplevelse i höstas – en kille snackade litegrann i tungor och plötsligt spärrade en finsk kvinna upp ögonen och sa att han talade klockren finska – och att han talade om Guds godhet. Varför gör Gud detta, vad är det Han vill säga? För det första att Han existerar, för det andra att Han inte är svensk. Och inte finsk heller för den delen – Gud är inte begränsad av våra gränser eller våra språk. Genom Hans Helige Andes kraft kom folk från alla möjliga nationaliteter till tro, och alla fick ta del i den urkristna egendomsgemenskapen (Apg 2: 44-45). Man behövde inte asyl för det.

Folk försöker måla upp nationaldagen som harmlös och ofarlig men det är den inte, nationalismens grundfundament är att skapa gränser mellan människor. Pingstens grundfundament är att korsa de gränserna. Vad kommer Sveriges kristna lägga mest krut på i juni? Att hylla Världen eller hylla Anden? Att vifta med flaggor eller predika Evangeliet? Att göra något obibliskt eller leva ut Bibeln i handling? Tyvärr är svaret ganska uppenbart.

DN om nationaldagen: 1, 2, 3, 4.

27 kommentarer

 1. ”Fatta mig rätt, jag argumenterar inte för att vi ska lobba för traditioner där vi varje pingstdag hänger upp små eldstungor i ett träd och äter duvformade chokladpraliner framför Kalle Anka.”

  Jag tycker iofs att det där var en ganska trevlig idé. Lite traditoner måste vi ju ha för att få igång ett pingstfirande. Som t ex eldstungor i björkar!

  Gilla

  1. Amen! Nationalismen sprider sig mer och mer så det är väldigt viktigt att vi går emot den och ropar ut från hustaken att Guds Rike inte är av denna världen.

   Gilla

 2. Tycker det är helt fel angreppssätt att förkasta nationaldagen. Det är i mina ögon bättre att vi visar på ett bättre sätt att fira dagen på. T.ex. Genom att vi tackar Gud för att vi fått lov att leva tryggt och säkert i detta underbara land.
  förövrigt så blev nationaldagen helgdag bara för att man ville spara in lite extra pengar de år den infaller på en helg.

  Gilla

  1. Hej Hjalle! Nej, Sverige är inte ett underbart land, Guds Rike är ett underbart land men Sverige är ett av världens rikaste länder där vi lever gott på andras olycka, där vi exporterar vapen till diktaturer och där ingen invandrare lever tryggt och säkert. Självklart ska vi be för människor, och jag ber varje dag för väckelse i Sverige, men aldrig i livet att jag skulle hylla ett land. Det är lika obibliskt som att hylla en sten eller en legobit.

   Gilla

 3. Det var det roligaste jag har läst på din blogg, Micael, jag menar det där med eldstungorna etc….För övrigt håller jag helt med dig i detta. Har ni förresten tänkt på hur ”världen” liksom har imiterat Pingstdagen i Jerusalem när det gäller studenttraditionen: En grupp ungdomar som gått 3 år i gymnasiet samlas i en sal och låter sig uppfyllas med champagne! Under tiden samlas det fler o fler människor utanför detta hus och bara står o väntar. Slutligen kommer ungdomarna utrusande i enhetliga vita eller kanske grå mössor…Skillnaden är då att de väntande inte alls tycker det är nåt märkvärdigt att de uppför sig som spelevinkar fastän klockan bara är tidig eftermiddag…

  Gilla

 4. Hjalle!
  What would Jesus do? Ja, det kunde ju tänkas att han skulle dyka upp på nåt nationaldagsfirande och ”steal the show” eller hur? Står det inte skrivet att vi INTE ska anpassa oss efter denna tidsålders väsende? Fast inte skulle vi väl träta om vart vi går den 6 juni? Huvudsaken är att vi har Huvudsaken på oss, nämligen Kristus, så kan han leda oss vart han vill, eller? Det är just det som är frågan: Hur mycket frihet har Han i oss? Vem är det som bestämmer?

  Gilla

 5. Om vi inte ska anpassa oss efter ”denna tidsålders väsende” ska vi inte heller fira Jul eftersom det inte är en högtid som är sanktionerad i bibeln (Jesu födelse).
  Jag skäms inte för att jag älskar mitt land och tycker nog att det är värt att fira.
  Förövrigt firar ju det flesta födelsedagar och det är väl nog så absurt att fira med tanke på vilka kräk vi egentligen är.
  Summa summarum tycker jag att det är upptill var och en att fira vad han eller hon själv vill. Kolosserbrevet 2:16

  Gilla

  1. Precis, vi ska hylla och prisa Gud för inkarnationen men att ta in träd i huset och klä ut sig till helgon med luva är bara larv, vi ska ge pengarna till de fattiga istället.

   För att man ska lyckas få folk att hylla Sverige måste man koppla begreppet Sverige till positiva värderingar . När vurmet för detta fantastiska Sverige sedan uppnåtts är hyllningen oberoende av värderingarna. Således är det helt irrelevant för nationaldagsfirarna om Norge har större frihet – vi ska hylla Sverige. Således är det helt irrelevant för nationaldagsfirarna att Sverige bryter mot barnkonventionen, säljer vapen till diktaturer och gör flyktingbarn apatiska – vi ska hylla Sverige. Om man hade ägnat en dag åt att fira frihet eller demokrati hade det inte varit några problem för mig, och förresten finns det en hel drös av sådana bra dagar som FN har satt upp, men dem firar vi inte – vi ska hylla Sverige.

   Låt därför ingen döma er för vad ni äter och dricker eller ifråga om högtid eller nymånad eller sabbat. Allt detta är bara en skugga av det som skulle komma, men verkligheten själv är Kristus. (Kol 2:16-17).

   ”Gud kallade Abraham och befallde honom att gå ut ur det land där han bodde. Likaså har Gud kallat oss alla att lämna staten. Vi har övergivit allt världen har att erbjuda” – Justinus Martyren (100-165)

   ”Kristna kallas för statens fiender… för att vi inte firar kejsarens högtider.” – Tertullianus (160-220)

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 6. Förstår inte din vurm för demokrati: Gud är väl likt Kung Gösta var envåldshärskare. Eller är det samma teater uppe i himmelen vart fjärde år som här nere?

  Gilla

  1. Hejsan! Guds Rike har det perfekta statsskicket: demokratisk diktatur. Gud regerar i evighet, men om man av någon anledning skulle ställa till med val får Han hundra procent av rösterna. Effektivare än demokrati, mer sympatiskt än diktatur. 🙂

   Talar kort om det här:

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 7. Hej Micael!

  I det här inlägget nämner du ju att fira kyrkans födelsedag. Jag undrar hur du ser på att fira födelsedagar i allmänhet, alltså t.ex. dina föräldrars födelsedagar? Jag vet att en del kristna ser det som en synd eftersom: någon tidig kristen samt judar under denna tid fördömde födelsedagsfirandet, det är en viktig högtid inom satanismen, i Bibeln lyfts det fram i ett dåligt ljus (se Faraos, Herodes och Jobs barns födelsedagsfiranden), många av födelsedagstraditionerna och firandet av födelsedagen i sig har hedniskt ursprung (och kristna ska inte beblanda sig med hedniska traditioner) osv.

  Jag vet att denna fråga inte har med vad du skrev att göra, men jag är så frustrerad eftersom min bästa vän fyller 18 år om någon dag och jag så gärna vill gratta/fira henne. Jag är jättetacksam om du skulle vilja säga mig hur du tänker i denna fråga!

  Gud välsigne dig!

  Gilla

  1. Nu menar jag alltså att en del kristna ser det som en synd att fira människors födelsedagar, INTE att vissa ser ett årligt firande av pingsten som syndigt!

   Gilla

  2. Hej syster!

   Det finns inget tydligt förbud mot att fira födelsedagar i Bibeln, men i vår västerländska kultur sammankopplas de extremt starkt med extravagans, konsumtion och frosseri. Det jag vänder mig emot är att köpa massa prylar till ens vänner, som de sällan ens behöver – jag ger ofta bort biståndsgåvor. Att visa uppskattning för en vän lite extra en dag per år finns det inget i Bibeln som förbjuder däremot.

   All välsignelse!

   Gilla

   1. Hej Micael och stort tack för ditt svar!

    Så du tror inte att Gud bryr sig om att födelsedagsfirande i sig har en hednisk härkomst? Står det ingenstans i Gamla Testamentet att man inte ska beblanda sig med hedningars traditioner? Förlåt för att jag fortsätter fråga när du redan har gett ett svar, men jag är nyfiken på hur du tänker kring denna aspekt!

    All välsignelse!

    Gilla

    1. Emelie, det du måste tänka på är vilken intention man har med något. Är intentionen att förlja de hedniska riterna med de mål och avsikter de hade, ja då är det något som inte är bra och vi uppmanas att inte göra detta. Men om intentionen är någonting annat, t. ex du vill hedra din vän som du tycker om, då är det en helt annan femma och på intet sätt förbjudet.

     Det finns delar av vissa riter som är likadana för helt olika traditioner men har olika innebörder sinsemellan. Bara för att en hednisk rit exempelvis inkluderade ett visst rörelsemönster (säg att peta höger näsborre med höger pekfinger tre gånger) så har inte den riten monopol på det rörelsemönstret så att alla som hädanefter petar näsan på det sättet inkluderas i just den riten oavsett om de gör det medvetet eller omedvetet.

     Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s