Christy Wimber: Inte naturlig, utan naturligt övernaturlig

Christy WimberChristy Wimber, svärdotter till Vineyardrörelsens grundare John Wimber, har skrivit en artikel om Vineyards ursprung och kärnvärderingar som är lika lång som den är fantastisk. Även om den är riktad till Vineyard utgör hennes budskap vad hela den karismatiska rörelsen i åtminstone Sverige behöver höra: vänd tillbaka till den övernaturliga smörjelse Gud har gett er! 

Jag har varit på Gudstjänst efter Gudstjänst över hela världen de senaste åren där mirakler har ägt rum, och folks reaktion har varit överraskning, inte förväntan. Faktum är att jag hörde en Vineyardpastor säga för inte så länge sedan att han egentligen inte kände till John, och att hans inspiration och influenser kom från en annan rörelse. Han sa faktiskt att han egentigen inte gillade det här med tecken och under. Och jag vet att rörelsen som inspirerade honom inte vandrar i gåvorna.

Det är okej för mig, förutom att jag undrade varför han är pastor och ledare i Vineyardrörelsen. Vad är det egentligen som sker i Vineyard nuförtiden, den rörelse som denne pastor skrev upp sig på och gick med i?

Var inte den enda anledningen till att Vineyard ombads att lämna en annan kyrkorörelse (faktum är att det var flera) att den Helige Ande rörde sig bland oss? Om vi hade varit ”seeker sensitive”, sökarvänliga, så hade det inte funnits någon anledning till Vineyard att uppstå som rörelse.

Jag är inte emot sökarvänliga modeller; jag begriper bara inte hur de passar ihop med Vineyard. Den modellen är totalt motsatt till vårt ursprung. Vi är pionjärer som gör Guds Rikes grejer. Och de grejerna kan vara röriga. I det långa loppet så undrar jag om vi inte slutat uppmana människor till att dö från dem själva, för att istället kalla dem till en bekväm kristendom? Gör vi inte en stor björntjänst när vi inte visar för människor de höga kostnader som att följa Jesus innebär? Jag är rädd att vi inte utrustar människor till att förstå vad det innebär att uppoffra. Jesus var inte en bilförsäljare, Han sa till människor rakt upp och ner att de skulle förlora sin familj och vänner och att folk skulle hata dem. Vad är det som är bekvämt med det?

Kom ihåg, vi är kallade till att göra alla folk till lärjungar, inte kristna. Det är en dödsdom.

Jag är rädd att när vi tonar ner Guds Ord och inte gör så att människor känner sig obekväma, så underminerar vi även den Helige Andes verk. Guds Ord är ett av de främsta medlen för att beröra människors hjärtan. Hans Ord är det som skär igenom som ett svärd. Om vi eliminerar det tillfället genom att tona ner budskapet, kan resultatet bli ytliga omvändelser.

[…] Jag är mer oroad för att ingenting händer än jag är oroad av att det blir rörigt. Jag tror det var John Henry Jowett som sa: ”Tjänst som kostar ingenting, utför ingenting”.

Guds Rikes medborgare vandrar i tecken och under. Vi är en tecken-och-under-rörelse. Det är inget vi var, utan något vi är. Faktum är att jag hörde nyligen på en annan ledarkonferens inom Vineyard att en pastor sa att han gick med efter tecknen och undren. Efter?

Kom ihåg, som troende följer tecken oss. Det är bara en fråga om vilka tecken som följer. […]

Vi är ett naturligt övernaturligt folk. John sa det till oss om och om igen. Det verkar som att vissa höll fast vid det naturliga men har glömt den övernaturliga delen. Vi har alltid trott att vi befinner oss i en tid som är ”redan men inte ännu”, mellan korset och Jesu andra tillkommelse. Dock verkar det som vi har landat i en tro på ”inte ännu” snarare än ”redan”. Och jag säger er detta, om du var sjuk skulle du definitivt inte velat ha en ”inte ännu”-person att be för dig! Du vill ha någon som faktiskt har tro till att du kan bli helad!

Kom ihåg, Guds gåvor och kall tas inte tillbaka (Rom 11), men smörjelsen har sina ebbar och floder tillsammans med vår relation till Gud. Vad händer när vi ser att människor som en gång var så utrustade i gåvorna inte vandrar i det längre? Det betyder inte att gåvorna inte längre finns där, utan att någonstans har deras förhållande med den Helige Ande förlorats, och när det händer går även syftet förlorat.

Det enda sättet att vandra i din smörjelse är att vandra i de saker Gud har valt att smörja. Vi får inte välja vad eller vem Gud smörjer, det är upp till Honom. Och bara för att någon har en position eller titel betyder inte att han eller hon har smörjelsen. Vi behöver gå tillbaka till att se på smörjelsen snarare än på hur vi lever upp till den. På samma sätt som vi alla har personliga gåvomixar som Gud smort oss till så tror jag att Han även smörjer rörelser. Om du ser till hela kyrkohistorien lägger Gud Sin hand på olika människor och smörjer dem för vissa uppgifter, och jag är övertygad om att Vineyard inte är ett undantag.

Uppdatering: Jag ser idag att f.d. Baptistsamfundets ledare som jag verkligen vill välsigna och önska allt gott tyvärr inte är säker på att under skedde på Bibelns tid, än mindre idag. Kyrkan i Sverige måste inse att kristendomen bygger på karismatik och ska praktiseras i karismatik, om vi finner det svårt att Jesus gick på vatten kan vi absolut inte begripa saker som Himmel och helvete.

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s