Människofiskare lämnar allt

Jag tar och fortsätter min genomgång av Lukasevangeliet om Jesu liv. Faktum är att jag påbörjade det med syftet att inte bara skriva om tecken, under, fred och rättvisa på den här bloggen, men det gick ju åt pipan direkt. Kolla bara på de andra inläggen här, Jesu liv är sprängfyllt av tecken, under, fred och rättvisa vare sig vi vill det eller ej, om vi vill leva ett liv med lagom mycket under och lagom mycket aktivism har vi valt fel kille att följa.

Lukas 5 berättar om en gång när Jesus stod vid Gennesaretsjön och predikade för en gigantisk folkmassa som var hungriga efter Guds Ord. För att inte bli nedknuffad i vattnet frågade Han Petrus om Han kunde få undervisa från hans fiskebåt medan folkmassan stod på stranden, vilket Han fick. Sedan står det:

När han hade slutat tala, sade han till Simon: ”Far ut på djupt vatten och lägg ut era nät till fångst.” Simon svarade: ”Mästare, vi har arbetat hela natten och inte fått något. Men på din befallning vill jag lägga ut näten.” De gjorde så och fångade en så stor mängd fisk att näten höll på att gå sönder. Då vinkade de åt sina kamrater i den andra båten att komma och hjälpa dem. Och de kom och fyllde båda båtarna, så att de var nära att sjunka. (v. 4-7)

Jesus uppmanar Petrus att lägga ut näten. Varför? För Han vill att de ska få se ett under. Fiskare vet att om man inte får något på natten ska man inte förvänta sig något på dagen. Men de får galet mycket fisk. Petrus reaktion är underbar:

När Simon Petrus såg det, föll han ner för Jesus och sade: ”Gå bort ifrån mig, Herre, jag är en syndig människa.” Ty han och alla som var med honom hade slagits med häpnad över den fångst de hade fått, också Jakob och Johannes, Sebedeus söner, som fiskade i lag med Simon. Men Jesus sade till Simon: ”Frukta inte. Härefter skall du fånga människor.” (v. 8-10)

Petrus ber Jesus att gå bort från honom. Han drabbades av syndanöd när han insåg att han stod med en helig människa som Gud var villig att visa sin makt genom. Hans första reaktion är inte att följa Jesus utan att lämna Honom, inte för att Jesus är ovärdig att följa utan för att Petrus är en ovärdig följeslagare. Vilken förkrossande ödmjukhet. Detta påminner mig om min vän Elias*, som fick 120 spänn så att han kunde ta bussen till en man och föra honom till tro. Jesus hade sagt åt honom i en dröm att han skulle få pengarna i ett kuvert i sin brevlåda klockan 8:00. Elias och en kompis kollade i brevlådan innan åtta och såg att den var tom. Efter klockan åtta låg där ett kuvert med Elias namn i guldskrift, han har kvar kuvertet än idag. När hans vän såg detta föll han ner på knä, och även fast han redan var kristen bröt han ihop och bekände sin synd för den Gud som låtit honom se ett så stort under. Underverk är heliga, de är kraftgärningar som visar Vem som egentligen är mäktigast, och genuina, stora under orsakar ofta bävan snarare än ett litet tjoho.

Men Jesus säger ”Frukta inte.” Var inte rädd. Jag har kommit för att kalla syndare.

Och så får Petrus sitt livsuppdrag: ”Härefter ska du fånga människor.”

Fiskaren ska bli apostel, utsänd av Messias till att sprida budskapet om evigt liv till alla människor. Fiskundret är en profetisk bild av de tusentals människor som apostlarna skulle föra till tro. Och samma princip skulle gälla: i Herrens kraft når de tusentals, även om det mänskligt sett är omöjligt. Om Jesus befaller dig att fiska på ett ställe, fiska där. Han ska styra evangelisationen. Nyckeln till att leva ett liv ”med mål och mening” som en kändispastor pratar om, är att ge sitt liv till Jesus, släppa kontrollen helt och avsäga sig rätten att bestämma sitt mål och sin mening. Att bli kristen är en dödsdom.

Och de drog upp båtarna på land, lämnade allt och följde honom. (v. 11)

Undrar du varför du inte lett tusentals till tro? Fråga då dig själv, har du lämnat allt? Delar du dina egendomar med de fattiga (Apg 2:44)? Förnekar du dig själv(Mark 8:34)? Tänker du bara på andras bästa och inte på ditt eget (Fil 2:4)? Att ge allt till Jesus är inte något abstrakt, något som man bara gör ”i hjärtat”. Det handlar om att lämna båten där. Fysiskt, verkligt. För stora andliga välsignelser krävs stora uppoffringar.

*Han heter egentligen något annat, men pga viss förföljelse mot honom har han bett mig att inte använda hans riktiga namn.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s