Att klä sig i barmhärtighet och godhet

Nyckeln till att lägga bort synden och döda de jordiska begären är att inte tänka på det som är på jorden utan det som är i Himlen, vi ska formas efter den nya skapelse Gud har skapat i oss som är designad efter Hans avbild i helighet och rättfärdighet. Hänger ni med? Det livet ser ut så här:

”Klä er därför som Guds utvalda, heliga och älskade, i innerlig barmhärtighet, godhet, ödmjukhet, mildhet och tålamod.” (Kol 3:12)

Vi ska klä på oss dygderna, människor vi möter ske kunna se dem tydligt och de ska inte vara tillfälliga utan något som omsluter oss ständigt. De fem dygder som ges här är barmhärtighet, att känna medlidande, godhet, att altid säga och göra gott, ödmjukhet, att inse sin syndfullhet och ge Gud äran för de goda gärningar Han har förberett (Ef 2:10), mildhet, att inte brusa upp i vrede och häftighet oavsett vad människor gör oss, samt tålamod, att låta saker ta sin tid.

”Ha fördrag med varandra och förlåt varandra, om någon har något att förebrå en annan. Såsom Herren har förlåtit er skall ni förlåta varandra.” (v. 13)

Den sjätte dygden är att ha fördrag med varandra, dvs. att man är tålmodig och förstående gentemot andra, (här finns en förklaring av ordet) och den sjunde är förlåtelse. Vi ska förlåta varandra som Herren har förlåtit oss, dvs. helt och hållet, kravlöst och fullständigt. Här har jag skrivit om vikten av att förlåta även dem som gör riktigt onda gärningar.

”Över allt detta skall ni klä er i kärleken, som binder samman till en fullkomlig enhet.” (v. 14)

Kärleken är ytterplagget som omsluter de andra sju dygderna, och den binder samman inte en måttlig utan en fullkomlig enhet. Kärleken är det största budet, det som sammanfattar allt. Det viktigaste när vi vill leva ett liv i goda gärningar, det är att vi älskar Gud och älskar våra med människor, inklusive våra fiender.

”Låt Kristi frid regera i era hjärtan, den frid som ni blev kallade till i en enda kropp, och var tacksamma. Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung med tacksamhet Guds lov i era hjärtan.” (v. 15-16)

Frid och tacksamhet ska råda i oss, och de hör ihop därför att det är Kristi frid som ska regera i våra hjärtan, den frid som är större än den världen kan ge. Samtidigt som vi har Hans frid i våra hjärtan ska vi låta Hans Ord bo hos oss, inte litegrann utan rikligt. Han är ju fylld av vishet, om vi vill komma nånvart med våra liv måste vi låta oss fyllas av Hans Ord, inte människors ofullkomliga tankar och läror. Psalmer och andliga sånger bygger upp oss genom att de undervisar och förmanar oss, de pekar ut hur vi ska leva en helig livsstil och varnar oss för synden, och lovsången är till för att ära Gud och uttrycka sin tacksamhet till Honom för det eviga liv Han har gett oss. Det är framför allt en hjärtas lovsång, inte munnens.

”Och allt vad ni gör i ord eller handling, gör det i Herren Jesu namn och tacka Gud, Fadern, genom honom.” (v. 17)

En radikal kristen livsstil, sprängfylld med goda gärningar, innebär att allt vi talar och gör sker i Herren Jesu Namn och i tacksägelse till Gud. Allt. Man är inte kristen bara på söndagarna. Man är inte evangelist bara när man står ute på gatan med street church. Det finns inte heliga stunder och oheliga stunder. Gör allt i Jesu Namn. Då kommer människor prisa Gud när de ser våra goda gärningar (Matt 5:16).

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s