Vi får inte leva på andras bekostnad

Jesu bror Jakob skriver: ”Lyssna, ni som är rika, gråt och klaga över de olyckor som skall komma över er… Se, den lön ni undanhållit arbetarna som skördade era åkrar, den ropar, och skördearbetarnas rop har nått Herren Sebaots öron.” (Jak 5:1, 4). Olyckor kommer komma över de rika för de har undanhållit lön till dem som skördade dessa åkrar. Orättvisan kommer inte bestå. Herren har hört de förtrycktas klagorop, Han vet vad de går igenom.

Gäller detta bara de rika på Jakobs tid? Näpp, det är extremt svårt för Västvärldens rika att inte bidra till dåliga arbetsvillkor och låga löner för dem som producerar våra varor. Nästan alla pengar som investeras i oljebranschen hamnar i rika fickor medan de människor som lider av oljeproduktionens miljöförstörande effekter knappt får ut något alls av det:

För att inte tala om elektronikindustrin som jag har skrivit mycket om, i nuläget finns det ingen elektronikproducent som kan garantera att produktionen inte medfört dåliga arbetsvillkor för arbetarna, vill vi vara säkra på att inte bidra till det måste vi köpa begagnat:

Orättfärdiga system accepterar man inte, dem protesterar man emot. Vi kan inte tolerera ett samhäller där vi ligger på lyxbäddar som står på fattiga människors axlar. Ve de rika, men saliga är de som hungar och törstar efter rättfärdighet.

2 kommentarer

    1. Vad roligt att du tycker det! Håll utkik på Underjorden, jag kommer publicera några argument där för att kristna inte ska vara rika.

      Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s