Aktivism

Madde och Sally firar världsfattigdomsdagen
Madde och Sally firar världsfattigdomsdagen

I måndags begav sig några aktivister från Diakonias Uppsala-aktivistgrupp ut på stora torget för att genomdriva en liten aktion. Det var nämligen världsfattigdomdagen (vilket för övrigt är en dålig översättning av the International Day for the Eradiction of Poverty) och eftersom det är trist att en miljard människor är extremt fattiga åtgärdade vi detta genom att ge folk vita armband där det står ”Utrota fattigdomen nu”. Aktionen var lyckad, banden tog slut fortare än vad vi hade beräknat och många blev förhoppningsvis extra uppmärksammade på fattigdomsbekämpning.

Erik - Fattigdomsexperten
Erik - Fattigdomsexperten

En timme senare samlades vi till vårt vanliga Diakoniamöte där Erik snackade om hur världsfattigdomsdagen startade, vad extrem fattigdom innebär, och huruvida vi kommer uppnå millenniemålen, för att sedan lämna över till en livlig diskussion där vi debatterade konsumtion, hållbar utveckling och om det heter kex eller schex.

Dagen efter deltog jag i en annan aktion (som inte har några kopplingar till Diakonia). Efter att deportationen av Jean Kabuidibuidi blev inställd åkte jag och min kompis Joel till Arlanda där en annan tvångsutvisning skulle ske, nämligen den av 91-åriga, dementa, blinda och väldigt uppmärksammade Ganna Chyzhevska. De vill skicka henne till Ukraina där hon inte har några släktingar alls.

Förslag på drastisk åtgärd
Förslag på drastisk åtgärd

Där stod vi och försökte uppmana resenärer som skulle på Gannas plan att be piloten strunta i att åka, en strategi som funkat förut. Men denna gång behövdes inte det! Efter att vi hade åkt (kunde tyvärr inte stanna så länge) kom budskapet om att Ganna får stanna. Detta innebär dock att hon lär utvisas om ett tag, troligtvis två veckor. Låt oss använda den tiden till att lobba för permanent uppehållstillstånd – skriv på här! Läs mer om aktivism mot tvångsutvisningar här.

Jesper Banan
Jesper Banan

Och dagen därefter, dvs. igår, var det dags för ännu mer aktivism. Då var det ju Fairtrade challenge när över 370 000 svenskar samlades för att fika fairtrade. Måndagens skylt kom till användning igen då Jesper Banan kunde sprida budskapet om det fattigdomsbekämpande kaffet och chokladen.

Även detta var lyckat, Röda Korsets ungdomsförbund gjorde en ovärderlig insats och väldigt många fikade, lärde sig mer om Fairtrade och fick krama levande bananer.

Fattigdomsbekämpande fika
Fattigdomsbekämpande fika

Varför ska kristna engagera sig i aktivism? Jo, därför att världen måste förändras mer drastiskt än lite småaktiga reformer då och då. Vi kan inte förvänta oss att andra ska sköta samhällsförbättringen medan vi ska sitta i vår soffa och titta på, utan vi är kallade till att ge bröd åt de hungriga, vi är kallade till att hjälpa de svaga, sjuka, fattiga och förtryckta. Jesu ord i Matt 25 som ofta citeras i kristna aktivistsammanhang handlar om att man i en aktiv handling förbättrar världen, inte att man i teorin gillar att andra gör det. Jag har predikat mycket mer om detta ämne här:

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s