Enkel livsstil

Från min andra blogg Utrota hungern!

I Västvärlden har de flesta en rätt extrem livsstil, både ur ett internationellt och historiskt perspektiv. Vi har väldigt mycket pengar och vi spenderar dem på väldigt många saker. Allt eftersom plånboken växer köper vi mer och mer saker vi egentligen inte behöver – underhållning, skönhetsprodukter, lyx. Detta slukar mycket mer pengar än vad vi ger till dem som lever i fattigdom.

Till exempel: Vi spenderar två biljoner dollar på underhållning och media i år– lika mycket som vi någonsin har gett i bistånd till fattiga länder.

Det är chockerande att vår konsumtionslust har gått så överstyr att vi låter vår egen njutning kosta mycket mer än vår hjälp till de fattiga. Vi måste inse att om vi vill utrota hungern kan vi inte trolla fram pengar – vi måste ta dem någonstans ifrån. Vore det inte rätt logiskt att skära ner på vår konsumtion av det vi inte behöver så att vi kan ge mer mat till dem som hungrar – något som de faktiskt behöver?

Om vi ska komma någonvart med att bekämpa svälten i världen måste vi ändra vår livsstil. Gör så här: Räkna ut hur mycket du eller din familj spenderar varje år på underhållning, utseende, resor, shopping och nöjen. Låt sedan den summan vara minimigränsen för hur mycket du ger till biståndsorganisationer. Om det blir för betungande för ekonomin är det ett tecken på att du eller din familj behöver ha en enklare livsstil.

Här är några riktlinjer till en enklare livsstil:

Sälj TV:n. Poängen med detta är inte bara att man slipper licens-, film- och TV-spelskostnader utan inte minst att man slipper all reklam som envisas med att utropa hur felaktigt ditt liv är. På lång sikt kommer man förhoppningsvis då kunna avvänja sig från Västvärldens dyra livsstilsideal och spendera mindre på till exempel utseende och resor.

Sälj bilen. En bil är en av de dyraste och miljönedsmutsande produkter man kan köpa (även miljöbilar kräver massvis med kemikalier och koldioxid vid tillverkningen). Om alla hade bil skulle planeten köras i graven direkt. Om man bor i en tätort i Sverige klarar man sig i regel fint med cykel, buss och tåg. Bilpoola om inte annat. Men låt alltid bilen vara den absolut sista utvägen.

Minska elektronikkonsumtionen. Att klara sig utan mobil och dator har de flesta av oss väldigt svårt att göra, och faktum är ju att rätt använd kan vi uträtta mycket gott med elektroniken (skapa hemsidor som uppmärksamma hungern till exempel). Samtidigt kännetecknas elektronikindustrin av några av de hemskaste, mest människorättskränkande arbetsvillkoren på planeten. Faktum är att vissa elektronikföretag köper råmaterial från beväpnade grupper i Demokratiska Republiken Kongo vilket finansierar konflikten där. De allra flesta elektronikprodukter produceras av fattiga asiatiska fabriksarbetare som får minimalt med lön, utsätter sig för hälsofara under arbetet och inte har rätt att klaga. Elektronik är också väldigt skadligt för miljön att producera, produktionen av en enda laptop bränner 1500 liter vatten, 5300 kWh energi, 240 kg fossila bränslen samt 22 kg kemikalier. Kontentan är att du bör behålla dina elektronikprodukter så länge som möjligt (även om en ny, flashig pekskärmsmobil kommer ut på marknaden) och köpa second hand när du ska införskaffa nya. Läs mer om vad man kan göra åt problemen i elektronikindustrin på Rättvis elektronik.

Köp second-hand. Det är extremt miljövänligt (i regel påverkar det inte miljön alls) och det är billigt. Dessutom ger många second-handbutiker pengar till fattigdomsbekämpning och andra samhällsförbättrande ändamål. Sätt detta i kontrast till first-handbutiker där produkterna oftast är dåliga för miljön, dyra och inte hjälper de fattiga (många produkter som produceras i fattiga länder produceras ju under hemska arbetsvillkor och försämrar således levnadsvillkor för fattiga människor) så är argumenten tydliga för att du bör anamma en shoppingpraxis där du alltid först tittar i second-handbutiker. Läs mer om arbetsvillkoren i klädindustrin på Rena Kläder.

Engagera dig och/eller din familj ideellt för fattiga och utsatta. Varför spenderar vi två biljoner på underhållning varje år? Jo vi vill ha kul, vi vill slappna av, vi vill få tiden att gå. Allt detta får du om du engagerar dig i en aktivistgrupp eller i något annat sammanhang som hjälper fattiga och utsatta. Anordna roliga aktiviteter för att samla in pengar, engagera familj och vänner i projekt, rita en serie, skriv en dikt, gör en film, anordna en demonstration! Aktiv underhållning, när man faktiskt gör något, är många gånger roligare än passiv, när man bara glor på en skärm. Om inte annat så kan du ju hjälpa till med bloggen Utrota hungern. Vi behöver fler som kan sprida budskapet, uppmärksamma evenemang, komma med erfarenheter från fattigdomsbekämpning etc. Det kommer nog få tiden att gå! Skriv en kommentar nedan om du är intresserad.

26 kommentarer

 1. Bra. Fler tips. Gör dig av med bank-konto och försäkringar. Låna ut och ge bort böcker och liknande så att dom cirkulerar istället för att alla sa köpa nytt. Bo mindre och/eller tillsammans med andra. Börja dumpstra – mycket fullt ätbar mat slängs och kan användas. Leta i containrar på baksidan av mindre affärer. Promenera mera istället för att cykla och åka kollektivt.

  Har man lust och möjlighet så kan man ju gå längre än så, men jag saknar erfarenhet av det, och jag tycker det bör ske med glädje och övertygelse. Ockupera övergivna byggnader, bygg din egen koja i skogen, bli nomad osv.

  Osv. Möjligheterna till ett enklare liv är oändliga.

  Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att uppmaningen om en enklare livsstil kommer från en kontext av rikedom. Jag har vänner och bekanta som inte behöver kämpa för en enklare livsstil, utan för att få tillgång till ett drägligt liv (bostad, sjukvård, mat).

  Gilla

  1. Underbart, listan ovan är inte fullständig, tack för tipsen. Och ja, folk på Afrikas hörn behöver inte enklare livsstil direkt. Ords 30:8, varken rikedom eller fattigdom utan ekonomisk utjämning.

   Gilla

  2. Varför göra sig av med försäkringar det fattar jag inte riktigt. Om min lägenhet brinner ner och andra blir drabbade så kommer jag kanske bli skadeståndskyldig och det leder ju iof till mindre konsumtion men inte till bistånd iaf.

   Gilla

 2. Hur ska barnfamiljer klara sig utan bil? De inorrland? Tänk till lite mera. Alla bor inte i Uppland.

  Gilla

  1. Läs igen. Om man bor i tätort bör man kunna klara sig utan bil (det finns hör och häpna vissa barnfamiljer som gör det, dock långt ifrån alla klarar det). Om det inte går, om barnen behöver det eller om man bör på landet, kan man bilpoola. Men låt en privat bil vara den absolut sista vägen eftersom den bränner så galet mycket resurser. Flytta hellre från landet och ge pengarna du skulle betala för bilen till de fattiga. Folk dör på Afrikas hörn medan vi debatterar bilar.

   Gilla

   1. Naaaadu Micael, nu måste jag få protestera lite. Jag förespråkar inte den sjuka bilindustrin idag, verkligen inte, jag har varit rätt för ‘bilar’ hela mitt liv. Bilen är tyvärr viktig på vissa håll i vårt land. T ex när det sparas pengar genom att dra in den enda ambulansen inom tio mil eller liknande, man kan förstås välja hur man använder den men när någon nära blir tvärsjuk mitt i natten är det tryggt att ha en bil. (Nu är detta inte aktuellt för mig då jag varken har bil eller hus på landet.) Det jag egentligen reagerade på var din lösning att flytta från landet, jag tror på ett liv utanför staden, att lösa världsproblemen med att tränga ihop varenda kotte i städerna, nej.

    För övrigt tycker jag det är bra att du tar upp den sjuka konsumtionen och allt därtill… ville bara säga det för att ta bort gnällstämpeln.

    Gilla

    1. Hej Magda!! Roligt att du tittar in titt som tätt. Bilar har räddat många liv, såväl i Sverige som på Afrikas horn. Om man bör på landet med en ambulansstation jättelångt bort och har få grannar med bil är det berättigat att själv ha en pga säkerhetsrisken. För den absoluta majoriteten ser det dock inte ut så, vi staplar bilar på varandra samtidigt som vi fasar vid tanken ätt alla kineser skulle skaffa bil (något som med ett fint ord kallas hyckleri).

     Sen kan följande mening te sig hård för en norrlänning, så känsliga läsare varnas: urbanisering äger. Det är mycket kostnadseffektivare när många bör i städer och det är bra för miljön. Vi bör hellre satsa på ätt skapa tränare städer och motverka avgaser som plågar stadsbor på så sätt (färre bilar helt enkelt) än att vi flyttar ut på landet igen.

     Gilla

     1. Den ter sig sannerligen hård. Jag tänker, hur ska vi urbanisera bönderna, samerna, skogsarbetarna m.m. Stadsbor är egentligen ganska beroende av landsbygden. Men men, som vanligt kan jag för lite om ämnet och tänker bara utifrån den bild jag har av det hela. Jag kan förstås förstå vad du menar lite men om det stämmer, om vi ska stapla oss på varandra, om man ska behöva ta kollektivtrafiken ut i naturen och allt annat det innebär. Då tror jag att jag tappar hoppet… struntar i att utveckla, det enda jag vet är att för mig mår kropp och själ som bäst på grusiga byavägar, i norrländska barrskogar, vid orörda små tjärnar, bland grannar som sätter sig att samtala och fika när man kommer över för att låna en hink. Hops, utvecklade visst lite i alla fall… och för mig gäller så att jag konsumerar mer boende i städer, förutom transport då.

      Gilla

      1. De flesta bönder, samer och skogsarbetare är ju redan urbaniserade, men naturligtvis är det inte hållbart att hundra procent av befolkningen bor i städer. Det jag skulle vilja se är en kombination av både och, riktigt gröna städer som rymmer både lantliv och storstadsliv. Där är vi inte än, men behovet av det kommer nog att växa.

       Gillad av 1 person

 3. Ghx. Jag har två barn, nu 11 och 8. Vi har inte haft bil dom sista tio åren…

  Micael. Ja, tyvärr finns det människor i Sverige som är genuint fattiga också. Hemlösa, papperslösa flyktingar mfl.

  Gilla

  1. Själv känner jag att jag behöver en bil där jag ofta får köra människor som är studenter, arbetslösa,sjukskrivna eller helt enkelt för lata för att skaffa körkort. En och annan människa som troligtvis tänker att det är för dyrt med bil och att det sliter på miljön får jag nog också köra 🙂 nu och då men de e värt att jobba extra för att kunna hjälpa andra 🙂

   Gilla

   1. I dom flesta fall (viss landsbygd undantagen) går det utmärkt att åka kollektivt, vilket är att föredra inte bara ur enkelhetssynpunkt, utan också av miljöskäl. Men om man ändå har bil så är det förstås bättre att man åker tillsammans med andra än själv. Det händer att jag åker med folk som har bil, eller lånar bil av folk som erbjuder sig, eftersom jag vill uppmuntra att man delar med sig. Och för att det är bekvämt… Generellt sett (vet inte om det är tillämpligt på dig) så tycker jag dock att vi som är rika bedrar oss själva när vi påstår att vi håller fast vid vår rikedom för att kunna hjälpa andra. Det är en väldigt bekväm lösning, då får man dels behålla sitt överflöd, samtidigt som man känner sig som en generös människa som ”hjälper” andra. Men det vi behöver, tror jag, är inte välgörenhet utan rättvisa.

    Gilla

    1. Utan ekonomisk tillväxt så hade alla människor varit fast på medeltidsnivå jag tror på en hållbar utveckling där vi använder Guds rikedomar på ett ansvarsfullt sätt med nya bränslen och 100% återvinning av material. Att vi inte har såna bilar idag beror inte på att det inte finns utan snarare på att oljebolagen har stoppat varje försök till utveckling. Ibland funderar jag på hur många på det här forumet som till exempelvis jobbar 100% och bidrar till samhället genom att betala skatt. Jag tror inte incitament för ett heltidsjobb finns om man ändå tänker ge bort så mycket som möjligt men det är klart, jag kan ha fel.

     Gilla

     1. Enkel livsstil är inte motsatt till tillväxt då det kommer skapa mer tillväxt i fattiga länder. Jag har sjukt stora incitament att vara produktiv (både ideellt och för lön) för jag vill rädda så många liv som möjligt. Det handlar om man har ett ge- eller få-perspektiv på arbete. Som jag skrev för snart ett år sedan:

      “Anyone who has been stealing must steal no longer, but must work, doing something useful with their own hands, that they may have something to share with those in need.” (Eph 3:28). Paul speaks to the pastors of Ephesus in Acts 20, and there he says: “I have not coveted anyone’s silver or gold or clothing. You yourselves know that these hands of mine have supplied my own needs and the needs of my companions. In everything I did, I showed you that by this kind of hard work we must help the weak, remembering the words the Lord Jesus himself said: ‘It is more blessed to give than to receive.’ ” I think one of the major reasons for Western Gentiles living unholy lives is that they have a receive-perspective. According to contemporary Western thinking, the aim of work is profit, to make money. According to the Bible, it is “doing something useful” to get “something to share with those in need.” Why is steeling wrong? With a pure receive-perspective it is not. The thief invests a lot of time and energy in stealing and gets salary for it, with some profit. The problem is that he does not serve others. We have to take back the Biblical give-perspective if we want the horrible unfair trade, devastating the lives of so many, to end.

      Gilla

     2. Men om den ekonomiska tillväxten sker på bekostnad av någon annan kan man knappast kalla den rättfärdig. Vi KAN inte leva som vi gör idag eftersom om alla skulle göra det skulle jordens resurser ta slut i ett litet kick. Om vi trots att vi vet att inte alla kan leva som vi gör, anser oss själva ha rätt till det nedvärderar vi andra människor, vilket går emot demokratiska värderingar.

      Jag är inte emot ekonomisk tillväxt som sådan, men om ett land har överflöd tack vare det och ett annat lider brist så bör landet med överflöd dela med sig.

      Huruvida de flesta som skriver här jobbar 100% vet jag inte, själv gör jag det inte (går sista året på gymnasiet). Men jag tycker ditt resonemang är intressant; att om man jobbar 100 % och betalar skatt och kanske en hundring till bistånd så ska det hjälpa de lidande mer än om man jobbar lite mindre men ger bort i princip allt till lidande människor och på den tid man sedan får över eftersom man inte jobbar lika mkt eller slösar tid på Tv på annat sätt hjälper dem som lider? (misstolka mig inte nu, man måste såklart ta sig tid att vila också, men jag har märkt att Tv-tittande nog stressar upp mig mer än det gör mig avslappnad att t ex promenera eller läsa.)

      Nej, jag ser inget sätt som lyxartiklar kan ge rättvisa, hjälp eller ens personlig glädje bättre än självuppoffring.

      Gilla

      1. Jag tror att vi kan leva som vi gör idag och jag tror att ekonomisk utveckling kan ske utan bekostnad av någon annan, det är ett orättfärdigt system som håller oss tillbaka och det skall bekämpas.

       Personligen är jag övertygad om att det går att ändra ett samhälle från att vara så oerhört beroende av olja och det kommer ske inom en inte alltför snar framtid.

       För inte alltför lång tid sedan sa man att det är omöjligt att överleva om vi bli x antal människor på jorden och så har man fortsatt år efter år men som det ser ut nu så går det faktiskt att överleva troligtvis genom nya tekniker och genmanipulerade grödor.

       Fattigdom har alltid funnits och det är eftersträvansvärt att försöka stoppa det genom flera olika metoder.

       Jag talar självklart inte bara om bistånd jag talar om den oerhört höga skatten vi har som går till den ofantliga sektorn som gör att du kan gå på gymnasium eller högskola och så vidare.

       Gilla

       1. Rent vetenskapligt vet vi att vi inte kan leva som idag, om alla levde som i Sverige skulle vi behöva tre jordklotet, och i det jorden producerar på ett år har vi konsumerar på nio månader – sen lever vi på reserverna, se http://www.footprintnetwork.org/en/index.php/GFN/page/world_footprint/

        Hur kan man i en sån situation argumentera emot en enklare livsstil? Sen kvarstår det faktum vid sidan om detta att om du anammat en enkel livsstil kommer du kunna ge mer till de fattiga än nu, så att du räddar fler liv och lindrar mer nöd. Det är vad Gud har kallat oss till: 1 Joh 3:17

        Gilla

        1. Om vi förutsätter att allting återvinns så skulle vi klara det utmärkt och om vi lyckas ersätta olja med miljövänligare alternativ samt ser till att begränsa befolkningsökningen.

         Levnads standarden sett globalt har ökat oerhört från hur det såg ut för 50 år sedan.

         Gilla

         1. Återvinning är centralt i en enkel livsstil, vi bör verkligen eftersträva att återvinna allt, men där är vi absolut inte idag. Levnadsstandarden har höjts extremt mycket för den rikaste miljarden, inte alls för den fattigaste miljarden och ganska mycket för resten. Detta har lett till att medan vi förr konsumerade mindre än vad jorden producerar konsumerar vi idag mer än vad den producerar, som länken jag hänvisade till ovan beskriver. Detta är alarmerande och visar att vi omedelbart måste anamma en enkel livsstil.

          Gilla

 4. Jonas: Jag bor lååång uppe i Norrland. Det fungerar inte utan bil här uppe.

  Att flytta till arbetslöshet i stan för att ”fattiga svälter i afrika” är en omöjlighet.

  Varför ska mina barn lida så att fattiga afrikaner ska få det bättre? Nej till det tack. MINA intjänade pengar som jag i svett och tårar och försakelse tjänat in ska givetvis gå till min familj.

  Den familjefader som offrar sina barn för att hjälpa andra är sjuk.

  Men som sagt: det är bra att du med din tro visar hur helt omöjligt det är att följa bibeln och kristen tro, dvs religioner.

  För det är jag tacksam.

  Gilla

  1. Att vi ska ta hand om vår familj är centralt i kristen tro: 1 Timotheosbrevet 5:8

   Men om någon inte tar hand om sina närmaste, särskilt då sin egen familj, så har han förnekat tron och är värre än den som inte tror.

   Du anklagar mig för att säga saker jag inte sagt. Jag skrev att man i sista hans om det inte finns någon annan lösning kan man ha bil, men ha helst en miljövänlig sådan och använd den sparsamt. Men det är en logisk nödvändighet att om man har pengar att rädda liv på Afrikas hörn för, men spenderar dem på onödigheter, då är man medskyldig till de fattigas lidande.

   Gilla

  2. Ghx. Visst, ibland kanske det bästa är att ha bil, viss landsbygd kan vara ett sånt fall. Det går dock ibland att undvika att äga bil själv genom att tex bo tillsammans och dela bil med andra, välja en mindre miljöförstörande bil (som Micael var inne på) mm. Vad du kan göra har jag ingen aning om, vet inte vem du är. Och givetvis finns det mer som jag kan göra för att leva enkelt.

   Gilla

 5. Enda punkten ovan som jag känner mig ”drabbad” av är den om elektronikslöseriet. Inte för att jag bryr mig om det senaste i prylväg, utan för att jag behöver ha teknik som fungerar i den verksamhet jag är indragen i.

  Datorer håller inte någon längre tid numera.

  Gilla

   1. Jag köper redan begagnat när det råkar vara ett seriöst alternativ.

    När det gäller datorer blir man då vanligen hänvisad till att köra linux…

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s