Överraskad av Guds röst

Varje torsdag har vi bön för väckelse i Mosaik. Oftast brukar jag berätta vittnesbörd från väckelsehistorien, och eftersom vi kört de här bönemötena i drygt ett år har det blivit en hel del. Först nu kom jag på att filma detta! Sorry att jag inte tänkt på det tidigare, dock har mycket av det jag gått igenom återspeglats här på bloggen, inte minst genom det jag skrivit om Azusa.

Igår slog jag då återigen mig ner i myssoffan, denna gång för högläsning ur Jack Deeres bok Surprised by the voice of God, om hur en pastor som först inte trodde att Bibelns mirakler fortfarande förekommer överaskas av att Gud talar till honom profetiskt. Hör bland annat om hur Herren uppenbarade en synd hos en av Jacks elever, hur Jack plötligt visste namnet på en person som han inte kände, hur en man med profetisk gåva kunde veta precis vad en tolvårig flicka hade gjort ensam på sitt rum och hur en annan profetisk man kunde säga namnen på Jacks föräldrar – trots att de hela sina liv hade gått under smeknamn.

Här berättar Jack själv om den tolvåriga flickan:

Och här är historien om den tolvåriga flickan nedskriven (direktöversatt från boken av mig):

För några år sedan var jag en av pastorerna i Vineyard Christian Fellowship i Anaheim, Kalifornien [John Wimbers egen församling, min anm.]. En söndagseftermiddag tog jag med mig en man från församlingens profetiska team och var med på tio- till tolvåringarnas möte istälet för de vuxnas Gudstjänst. Det var ungefär 150 till 200 barn samlade i ett stort rum längst bak i kyrkan. När alla hade suttit sig sade jag att de kunde få ställa mig vilken fråga de ville. Det kunde handla om Bibeln, eller kyrkan, eller hur det var att vara pastor, eller vadhelst de ville veta. […]

Det första barnet räckte upp handen. ”Pastorn,” sade han, ”varför råkar de som älskar Gud och försöker följa honom ut för hemska saker?”

Hmm, tänkte jag. Varför händer onda saker goda människor? […] Jag mumlade fram något slags svar om att Gud inte vill ha robotar utan snarare vänner med frihet och värdighet. Det imponerade inte särskilt på ungarna. De såg lite uttråkade ut.

En andra hand flög upp. ”Pastorn, varför skapade Gud djävulen?”

Jack Deere
Jack Deere

Hmm, varför skapade Gud djävulen? Återigen mumlade jag fram något slags svar om att Gud inte vill ha robotar utan snarare vänner med frihet och värdighet. De var ännu mindre imponerade än förut och såg ännu mer uttråkade ut. Så här fortsatte det i 45 minuter. Jag började tro att en demon från helvetet hade gett dessa ungar en lista på alla olösta teologiska problem som dykt upp de senaste 2000 åren och uppmanat dem att fråga mig om dessa. Jag beslöt mig för att avsluta frågestunden. Jag tittade på den profetiskt begåvade pastorn som jag hade tagit med mig och frågade: ”Har Herren visat dig någonting om dessa barn? Han visar då inte mig särskilt mycket.”

”Ja, det har han,” sade han. ”Han har visat mig något om den unga damen här”, han pekade på en ung, söt, tolvårig flicka som satt i främsta raden, ”om den unge herrn där borta”, han pekade på en pojke som satt mitt i rummet, ”och om damen där bak”, han pekade på en av söndagsskollärarna längst bak i rummet.

Han såg på den unga flickan. ”Vad heter du?” frågade han.

”J-J-Julie.” Julie var inte så säker på att hon ville få ett profetiskt ord mitt framför 200 av hennes kompisar.

”Julie, när Jack talade så såg jag en syn av dig. Det var tisdags kväll. Det är för fem kvällar sedan. Du gick in i ditt sovrum och stängde dörren. Du grät. Då såg upp mot himlen och sade: ‘Gud, älskar du mig verkligen? Jag måste veta – älskar du mig verkligen?’ Gud sade ingenting till dig den tisdagskvällen, Julie. Han sände mig här ikväll för att berätta att han älskar dig. Han älskar dig verkligen. Han sade också till mig att berätta att allt bråk som sker runtomkring dig inte är ditt fel. Han sade inte om han skulle få stopp på problemen, men han vill att du ska veta att du inte orsakat dem.”

Därefter sade han någonting om killen och sedan om kvinnan. När allt var slut bad jag dessa tre komma fram så att vi kunde talas vid privat. Jag ville bekräfta två saker: ett, att det inte var några missförstånd mellan pastorn med profetisk gåva och personerna han profeterade för, och två, att allt som hade sagts var sant. Om delar av budskapet som hade getts inte stämde, ville vi ta ansvar för det och reda ut missförstånd.

”Julie, grät du mycket i ditt sovrum i tisdags kväll och frågade Gud om ha verkligen älskade dig?” frågade jag.

”Ja.”

”Bråkar dina föräldrar?”

”Ja.”

”Talar de om att skilja sig?”

”Ja.”

”Tror du att det är ditt fel?”

Hon såg upp på mig, log och sade: ”Inte längre.”

När jag gick ut från kyrkan den kvällen tänkte jag: Hur i hela världen kan man vara emot den här tjänsten? Varför skulle någon inte vilja att Guds röst talar i deras kyrka på det här sättet? Jag vet hur det är att bära skulden för något som en förälder har gjort. Min far ”skilde sig” från min mor genom att begå självmord när jag var tolv år gammal. Jag vet hur svårt det är för en tolvåring att förstå något sådant. Jag vet hur det är att känna sig skyldig för att jag inte behandlade min far bättre, särskilt under hans sista veckor. Jag vet hur det är att växa upp och tänka att om jag hade varit en bättre son hade pappa kanske inte lämnat oss. Jag tänkte på min pappa och på min egen skuldkänsla när jag gick ut från kyrkan den kvällen.

Sedan tänkte jag på en liten tolvåring i Anaheim, Kalifornien, som inte behöver sitta i någon psykologs kontor när hon är trettio för att försöka få bort all skuld som hon har burit i tjugo år. Även om hennes föräldrar skiljer sig från varandra så kommer hon aldrig anklaga sig själv för det. Herrens profetiska ord kom till henne och befriade henne från den skulden. Herrens profetiska ord övertygade henne om att Gud verkligen älskar henne. Och Herrens profetiska ord övertygade tvåhundra av hennes kamrater den kvällen att den Gud de talar om i kyrkan faktiskt vet allt om dem och älskar dem trots det.

2 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s