Jesus och de postmoderna lärjungarna

Då trädde Jesus fram och talade till dem och sade: ”Jag har fått all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn och lär dem att hålla allt vad jag har befallt er. Och se, jag är med er alla dagar intill tidens slut.”

Petrus sade: ”Herre, vad du än säger vill jag göra. Ditt Ord är en lykta på min stig.” Då reste sig Johannes och sade: ”Petrus, din tolkning av Herrens Ord är en lykta på din stig. Det finns många tolkningar av Ordet, nu tycker jag att vi sätter oss och för ett samtal. Alla får dela sin tolkning, det finns inga rätt och fel.” Petrus svarade: ”Förlåt mig broder, för min fundamentalism. Jag borde ha tänkt på att ingenting är svart eller vitt.”

Johannes sade: ”Min tolkning av vad Herren just sade är mångfasseterad. Det är inte enkla frågor. Jag ska titta i mina anteckningar om hur Herren har använt orden ”makt”, ”lärjungar”, ”dop” och ”tidens slut” förut för att kunna göra en kritisk talanalys av det Han precis har sagt.” Jesus sade: ”Mitt älskade barn, om det är något du inte förstår, så fråga mig.” Johannes svarade: ”Jag är kritisk till inställningen att man med bön allena kan komma fram till en tolkning som är någorlunda nära ursprungsbetydelsen. Då kan man ju komma fram till precis vad som helst. Jag tror mer på samtalet lärjungar emellan.”

Jakob invände: ”Men käre broder, Herren står ju här bredvid oss. Och när Han inträder i den himmelska härligheten kommer Han ge oss sin Ande som ska vägleda oss i sanningen, som Han lovade oss natten då han blev förråd. Dessutom är Hans Ord inte svårt att förstå, Han vill att vi ska göra alla folk till lärjungar.” Johannes blev upprörd i sitt hjärta och sade: ”Förstår du inte att Guds Ord är komplext och svårbegripligt? Det krävs långa, tråkiga diskussioner akademiker emellan för att komma fram till vad det kanske, möjligtvis, kan innebära. Hur vi uppfattar det Jesus säger beror på subjektiva erfarenheter! Nu ska vi sitta här och diskutera.”

Jakob frågade Jesus: ”Herre, vad är den rätta tolkningen av det du sade?” Jesus svarade honom: ”Sprid Evangeliet.” Då sade Jakob ”Okej” och gick och spred Evangeliet, och Herren bekräftade sitt Ord med de tecken som åtföljde det. Jesus prisade Gud och sade: ”Jag prisar dig, Fader, du himlens och jordens Herre, för att du har dolt detta för de visa och kloka och uppenbarat det för de små.”

6 kommentarer

  1. Hejsan! Gud kan uppväcka döda, få människor att gå på vattnet och göra andra saker som är omöjliga för människor eftersom ingenting är omöjligt för Honom (Luk 1:37). Jag har sett Jesus göra genuina mirakler och eftersom miraklers roll är att bekräfta Guds Ord (Apg 14:3, Mark 16:20) vet jag att Guds Ord är sant. Paulus skriver att om Gud inte kan uppväcka döda är tron meningslös (1 kor 15), kristendomen är nödvändigt karismatisk. Läs gärna det jag skrivit här: https://helapingsten.wordpress.com/2011/08/18/sprid-evangeliet-i-kraft-av-tecken-och-under/

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 1. Efter din senaste kommentar på Ökenkällan och här så har jag verkligen allvarligt rannsakat mitt hjärta och försökt att förstå om jag på något sätt har en förutfattad mening om det du skriver. Jag har ju aldrig förnekat att Gud gör under, men det är ju inte undret i sig som är det viktigaste. Min tro är att Gud griper in framför allt därför att han ser människors behov. Jag har svårt att tro att det sker för att människors sensationslystnad skall tillfredsställas. Ett ärligt samtal om det här är något jag gärna efterlyser. Jag frågar mig själv huruvida jag är villig att låta mig korrigeras? Jag är nog inte särskilt postmodern om du tror det, men jag har vandrat med Jesus en lång tid och det ställer större krav på mitt förhållningssätt till dessa sanningar.

  I Johannesevangeliets nionde kapitel berättas om hur Jesus botar en blindfödd man. Undret väcker en rad frågor som handlar om relationen till Jesus. ”Jesus sade: ”Till en dom har jag kommit i världen, för att de som inte ser skall se och de som ser skall bli blinda.” Några fariseer som var tillsammans med honom hörde detta och sade till honom: ”Är kanske vi också blinda?” Jesus svarade: ”Om ni vore blinda, skulle ni vara utan synd. Men nu säger ni att ni ser. Er synd står kvar.” ”
  Jag frågar framför allt mig själv: ”Hur har jag det med mitt seende?”

  Gilla

  1. Hej igen!

   Jag håller med. Guds gärningar är något som återkommer gång på gång i Psaltaren som något vi ska förkunna (71:15-18, 73:28, 118:17), tänka på (105:1-5, 111:1-4, 143:5) och prisa Honom för (86:8-10, 92:5-6, 150:2). Vi bör se under utifrån att de är Gudsgärningar, de sker inte för att de ska väcka sensationslystnad utan för att Herren ska få sin vilja igenom. Psalm 77 säger:

   ”Jag vill minnas HERRENS gärningar, jag vill minnas dina forna under. Jag vill begrunda alla dina gärningar och tänka på det du har gjort. Gud, i helighet går din väg. Vilken Gud är så stor som Gud? Du är den Gud som gör under, du har uppenbarat din makt bland folken.” (v. 12-15).

   Under är alltså Gudsgärningar, något vi ska begrunda, prisa Honom för och förkunna för andra människor. Det är detta perspektiv vi bör ha på karismatiken.

   ”Sensationslystnad” är ju inte ett ord som förekommer i Bibeln, under väcker istället ”förundran” (därav ordet under) över Guds makt. Undren hör samman med makt eftersom när Gud gör det vi inte kan göra visar Han att Han är allsmäktig, och människor förundras över den makt Gud har gett Jesus när Han gör under (Matt 9:8).

   Läs gärna det jag har skrivit här: https://helapingsten.wordpress.com/2011/10/17/forena-tecken-och-under-med-fred-och-rattvisa/ Syftet med den här bloggen är att påminna om att karismatik och engagemang för en bättre värld (när människor har behov, som du uttrycker det) inte är motsatser utan två viktiga aspekter i det kristna livet som kompletterar och behöver varandra. På Pingstdagen i Apg 2:43-44 sker underverk och andedop parallellt med ekonomisk utjämning och social rättvisa. Vi måste uppväcka hela pingsten, inte bara en del av den (därav namnet på min blogg). Vi männsikor är begränsade till att inte kunna göra det omöjliga, och när man vill förbättra världen är det ofta väldigt frustrerande. Men ingenting är omöjligt för Gud, när vi verkar för fred och rättvisa i den Helige Andes kraft får vi så mycket större och bättre resultat.

   Gud välsigne dig!

   Micael

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s