Tolgfors borta, Bildt och Billström härnäst?

Tolgfors avgång är glädjande och visar att ministrar inte kan bryta mot mänskliga rättigheter hur som helst, vilket borde få Carl Bildt som engagerat sig i Lundins brott mot mänskligheten och Tobias Billström som utvisar människor till tortyr att darra. Samtidigt visar det på ett stort demokratiproblem – folket har egentligen väldigt lite makt. Det är media som fick Tolgfors att avgå, precis som de fick Juholt att avgå. Om folkets vilja hade gått igenom hade Tolgfors, Bildt och Billström avgått för länge sedan, tillsammans med de socialdemokratiska politiker som dessförinnan också bedrev en vansinnig försvars- och migrationspolitik. Men folket styr inte. Det gör media.

Jag minns hur jag i flera veckor slet för att engagera folk inför klimatmötet i Durban, jag bloggade och twittrade och demonstrerade och ropade – men ingen brydde sig. Tidningarna skrev nämligen inte om det förrän mötena började (och då var det ju för sent att mobilisera opinion). Samma sak gäller nu, jag får knappt någon respons på att tio miljoner människor riskerar hunger i Sahel i Västafrika. Till skillnad från Afrikas horn får detta ingen uppmärksamhet från media ännu, och då är det oerhört svårt att få respons hos vanligt folk.

Sverige har exporterat vapen till Saudiarabien flera år utan att någon krävt försvarsministerns avgång. Detta trots att majoriteten av befolkningen naturligtvis inte vill exportera vapen till Saudiarabien. Först när ett mediadrev startas om ett enskilt projekt, då avgår försvarsministern. Detta är ett stort demokratiproblem.

Lundinaffären har visserligen uppmärksammats i media, men man har inte lyckats skapa samma tryck på Bildt som mot Tolgfors. Billström däremot sitter säkert, väldigt få känner ens till att Sverige kritiserats i FN:s kommitté mot tortyr 12 gånger på grund av migrationspolitiken, eller att pastor Jean Kabuidibuidi så sent som för en månad sen råkade ut för detta när han utvisades till tortyr i Kinshasa. Så länge media är tyst kommer torterarna på Migrationsdepartementet att sitta kvar.

Men vad hjälper en avgång överhuvudtaget? Svenska Freds är skeptiska och pekar på att strukturella problem ligger bakom dessa sorters affärer som inte blir lösta av att en enskild person avgår. Och vi måste fråga oss om det det verkligen ligger på politikens bord att skapa en fredlig värld när det enda maktmedlet Riksdagen har att tillgå är våld? Det är för att man bestämmer lagarna som polis och militär ska upprätthålla som ger parlamentet makt. Utan våld är staten verkningslös. Då är Guds Rike, vars maktmedel är kärlek och nåd, så mycket bättre. Herren Jesus sa:

”Ni vet att folkens ledare uppträder som herrar över sina folk och att deras stormän använder sin makt över dem. Men så skall det inte vara bland er. Nej, den som vill vara störst bland er skall vara de andras tjänare, och den som vill vara främst bland er skall vara de andras slav. Så har inte heller Människosonen kommit för att bli tjänad utan för att tjäna och ge sitt liv till lösen för många.” (Matt 20:25-28)

I en värld så fylld av våld, korruption, lögner och förtryck tillhör jag ett annat Rike. Ett Rike som tjänar istället för härskar. Ett Rike som helar de sjuka istället för att bygga vapenfabriker. Ett Rike som skapar ekonomisk utjämning istället för att kräva mångmiljonlöner. Det är Guds Rike. Välkommen in.

Media om Tolgfors avgång: DN: 1234567. SvD: 123456. SR: 1234567, 8. Dagen: 12. SVT: 12345,6, 7.

7 kommentarer

  1. Hej Kerstin!

   Jag antar att du ser mig som vänster? Läs texten igen. Jag kritiserar Socialdemokraterna skarpt och ifrågasätter det politiska systemet överhuvudtaget som verklig fredsbyggande faktor. Förväntas man hålla tyst om de ovan nämnda ministrarnas brott mot de mänskliga rättigheterna så länge man inte är vänster?

   Gud välsigne dig,
   Micael

   Gilla

 1. Det här var ett sant och bra inlägg, inkl slutklämmen 🙂 Gud rockar fetast!

  Visst sitter media på mycket makt och visst åkte Tolgfors pga just media. Men de två största skurkarna är kvar än så länge, Reinfeldt och Bildt alltså.

  Enligt vad jag sett, läst och lärt så sitter Bildt riktigt djupt insyltad i hela den här affären, inte bara i sin egenskap av utrikesminister utan kanske allra mest för sina privata affärer med mördare som Lundin, Gasprommaffian, Bilderberggruppen där han tydligen t o m lyckats bli medlem!

  Jag bloggade om detta när det kom ut första gången och jag gissade då att Tolgfors skulle åka ut först, men något inom mig tror att detta kan vara en stor och planerad kupp som är riktad mot bara Bildt.

  Så här tänker jag: Aldrig att några journalister från SR skulle få ett så digert och topphemligt material bara genom att ringa och be om det!!!

  Däremot så har faktiskt Bildt gjort sig mycket svår att jobba med för kapitalet och då skulle den här Saudiaffären vara perfekt att använda mot Bildt. Så jag gissar att någon tipsade journalisterna om att dom skulle ringa… sen hade de som vill få bort Bildt kontakter på FOI som skickade materialet och vips är karusellen igång.

  Anledningen till att man valde Saudiaffären tror jag kan bero på att många starka krafter inte vill se att dom uppgraderar sin vapenarsenal så mycket som det här skulle innebära och på detta sätt slår man två flugor i en smäll…

  Slutligen, jag håller helt med dig om svälten i Afrika… hur mycket man än skriver händer det nästan inget… Enda möjligheten är om nån kändis drar dit på egen hand, för då hoppar ju kändismaffian på tåget och skriver hur mycket som helst!?!?

  Vilka tragiska människor det finns…

  Gilla

  1. media var bara droppen som fick bägaren att rinna över. reinfeldt sade att han talat om ett försvarsministerbyte redan i höstas.
   tror också själv att det var tid att gå.

   Gilla

 2. I Tolgfors fall tror jag det handlar om hur utsatt man är som politiker och hur makten korrumperar en människa, även om det inte fråntar hans personliga ansvar. Jag minns honom som en klok lokalpolitiker med ett äkta engagemang för skolfrågor, särskilt mobbningsfrågor. Sen kallade partiet och han blev motvilligt försvarsminister för att ställa upp för partiet, väl där föll han för frestelserna som makten innebär.

  Har ingen aning om hur det ser ut med hans tro idag, men han kommer från en kristen bakgrund och har blivit förförd av den här världens makt, vilket jag tror att han inte tänkte sig från början. Blir alltmer tveksam till att man som kristen ska ge sig in i politiken, det kräver i såfall en oerhörd styrka och övertygelse. William Wilberforce är väl en av få som lyckats leva ut sin kallelse som politiker.

  Gilla

 3. Det är en svunnen tid sen man lyssnade till folket, Michael. Det är så det ligger till, men absolut inte gilla läget. Att media är den andra statsmakten är inget sticka under stol med. Men jag ställer mig lite frågande till din formulering: mediadrevet ett demokratiproblem?
  Vi har mycket att stångas emot i det här landet. Inte minst jantelagen

  Gilla

 4. ”the lord is a lord of war.” Moses sång. det är skenheligt eller snarare sken-fromt att hävda att det är fel för kristna att vara poliser och militärer som du michael hävdar.
  jag blir förbannad på dig, och kanske

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s