Myten om att ”ge” folk dåligt samvete

Anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom sinnets förnyelse, så att ni kan pröva vad som är Guds vilja, det som är gott och fullkomligt och som behagar honom. (Rom 12:2)

Vi har ju inte fört något med oss in i världen, inte heller kan vi ta med oss något härifrån. Har vi mat och kläder skall vi vara nöjda med det. (1 Tim 6:7-8)

Världen är så sjukt skruvad, något som är svårt att se när man lever mitt i det men som blir uppenbart när man fördjupar sig i den enkla livsstil som Bibeln förespråkar. Ni har säkert hört att om alla levde som vi i Sverige skulle vi behöva tre jordklot. Låt mig ge några exempel på hur detta yttrar sig:

Att tiotals uppsättningar med kläder är norm och att ”shopping” närmast ses som en fritidssyssla som mängder med människor ägnar sig åt ofta för att se ut som alla andra, och därmed köper dyra kläder och assocearer som producerats under hemska arbetsvillkor.

Att bil är norm så att de som inte tar körkort blir djupt ifrågasatta och får svårt att få jobb, trots att det är fullständigt ohållbart att alla skulle ha körkort.

Att Fairtrade inte är norm trots att det är uppskattat utan utgör bara några få procent av konsumtionen av de produkter som det finns certifierade alternativ av, vilket är förödande då det till exempel arbetar många barnslavar i kakaoindustrin.

Att underhållning är norm så att film- spel och musikindustrin gör massiva vinster trots deras stora miljöpåverkan och att ytterst lite av dessa pengar kommer fattiga till del.

Att kött och alkohol är norm vilket förstås skapar en väldigt stor miljöbelastning men också sämre hälsa.

Och så vidare.

Detta innebär att aktivism inte kan ses som en trevlig liten syssla som vissa kan ägna sig åt medan andra är ”neutrala” och står vid sidan om och ägnar sig åt andra saker. Om vi inte är medvetna om de gigantiska världsproblemen förvärrar vi dem. Det går inte att vara miljömässigt och etiskt neutral i en globaliserad värld. Om strömmen går i en katastrofal riktning och orsakar enorma skador gentemot fattiga människor ska vi både gå emot den och rycka andra med oss. Vi får inte vara passiva beskådare till syndens herravälde utan ropa ut den fattiges rätt (Ords 31:8) och be folk ändra de destruktiva normerna ovan.

Om man gör detta kommer folk förr eller senare yttra kommentarer som ”Du ger mig dåligt samvete”, ”Visst är det viktigt att vara engagerad, men man ska inte komma med pekpinnar och vara moralistisk”, ”Men snälla nån, jag ensam kan väl inte rädda världen heller.”

Dessa kommentarer är inte så svåra att bemöta.

Att ge någon dåligt samvete går inte, det dåliga samvetet finns hos personen som ägnar sig åt det dåliga beteendet och orsakas av att denne vet att han/hon gör något moraliskt illa. Detta kan bara åtgärdas genom att personen ändrar sitt beteende så att det blir moraliskt gott, och genom att vi uppmuntrar till detta kommer denne ett steg närmre att göra slag i saken och ändra sig. Att kommentera dåliga vanor ”ger” inget dåligt samvete, det finns redan där som ett resultat av det dåliga beteendet, men kan ta bort det genom att personen ifråga kanske ändrar sitt beteende.

Pekpinne-retoriken är vrickad, jag begriper inte för det första hur något så ogenomtänkt och ologiskt kan frodas i samhället och för det andra hur det har tagit sig in i kyrkan. Det är en absurd tanke att pekpinnar, att tala om hur andra ska göra och tycka, är något fel i sig, ingen vettig människa kan ha en sådan position konsekvent. Det vi snackar om här är när människor aktivt och systematiskt förvärrar livet för fattiga och förstör miljön, och lika lite som det vore fel att kämpa emot slaveri och peppra pekpinnar på slavhandlare är det inte fel att försöka övertala folk att sluta köpa varor som producerats av barnslavar. Det är en dygd att vara moralist. ”Förkunna ordet, träd upp i tid och otid, vederlägg, tillrättavisa, vädja — tålmodigt och med ständig undervisning.” (2 Tim 4:2).

Att mina enskilda handlingar ensamt inte kan rädda världen är även det en dålig undanflykt, eftersom hela världens behov inte är relevanta i sammanhanget. De skadliga normer jag beskriver ovan träffar inte hela världen, långt därifrån, utan individer. Dock blir det ett rejält gäng individer som man skadar om man systematiskt ägnar sig åt skadligt beteende. Därför behöver man ändra sig, något som visserligen kan vara en kamp mentalt men inte sällan enklare, roligare och inte minst billigare praktiskt.

Så oroa dig inte över att uppmana andra att gå mot strömmen. Det är gott och rätt och leder till Guds Rikes utbredning.

2 kommentarer

  1. Född fattig kommer att dö fattig, lever mitt i en skruvad värld ända sen 1948 så nog vet jag om den. Är väldigt tacksam att jag överlevt till idag, Gud av nån anledning sparde mitt liv fram till 39 års ålder när jag bekände Jesus är Herre, hade Han inte spart mitt liv många gånger om hade jag varit på ett väldigt varmt ställe, var med härom kvällen på Karlavagnen om det. Jag vill gärna berätta, vart jag än befinner mig, i tacksamhet, glädje men oxå som en uppgift Gud har gett oss. Tror väldigt många människor, i alla fall i min omgivning är väl medvetna om all förstöring, och vi har int eså mycke att handla med fast naturligtvis kan man som Lasse Strömstedt uttryckte på 70-talet bli ”Köpstark men betalningssvag”. Nuvarande regering påstår att hög konsumtion ökar tillväxten, sån t tänkande hörru.Det är bra att du hänger på och visst var det Pannkakskyrkan du tillhörde, i såna fall ett tips, gör smet utan ägg, för dom som är allergiska.

    Gilla

  2. Jättespännande inlägg! En sak jag tänker på dock är att det är viktigt att medvetandegöra sig om att det är lätt att moralisera ur en maktposition gentemot dem som inte har lika lätt att göra val.

    Jag tycker att Jesu attityd i evangelierna är väldigt inspirerande när det kommer till det och visar vilken riktning vår kritik bör ha. Det är t.ex. viktigare att kritisera köttkonsumtion i Sverige än i Mocambique etc.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s