Låt S:ta Clara ta över Svenska kyrkan!

Den församling jag inspireras mest av i Sverige tillhör Svenska kyrkan. Medan deras samfund tappar medlemmar fortare än blixten har S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm vuxit massivt. När Carl-Erik Sahlberg blev präst där var det inte fler än tre tanter som kom för att lyssna på hans predikan. Idag kommer hundratals till Gudstjänsten varje söndag. Det är en av de mest välbesökta svenskkyrkliga församlingarna i landet. Och många av dem har kommit till tro genom Claras verksamhet. Receptet är en passionerad diakoni gentemot människor i nöd i Stockholms innerstad, kombinerat med evangelikal tro, frimodig evangelisation och brinnande karismatik.

Sahlbergs läsvärda bok
Sahlbergs läsvärda bok

I sin bok Den växande kyrkan beskriver Sahlberg hur han gjorde en prästmötesavhandling, flera år innan han kom till Clara, om vad vi kan lära oss om församlingstillväxt från kyrkohistorien. Han tittade på fem växande rörelser: urkyrkan, kelterna, Jesuitordens mission, pietismen samt den moderna karismatiska rörelsen och fann nio gemensamma nämnare. När han efter att ha upplevt församlingstillväxten i S:ta Clara hittade han sitt gamla manuskript och såg att de hade använt sig av samma principer.

Det Sahlberg fann och erfar var att en kyrka som vill växa:

  1. är öppen för alla
  2. bryr sig om människor i nöd
  3. har en kärleksfull gemenskap
  4. ställer Kristus i centrum
  5. lever ett helgat liv
  6. är beredd att lida
  7. söker Gud i bön
  8. använder lekmän
  9. samt är öppen för den Helige Andes Kraft.

S:ta Clara är svår att undgå, det är trots allt det första man ser när man kommer ut från huvudstadens centralstation, så Svenska kyrkans ledning borde ta lärdom av henne och implementera dessa punkter i alla kyrkor, och därmed sluta ställa Kristus åt sidan och släcka Anden.

Dagen om Svenska kyrkans medlemsras: 1, 2, 3, 4.

Uppdatering 14/5: Idag skriver Dagen att Iwan Giertz blir ny föreståndare för Klara vid Sahlbergs pensionering. Gud välsigne honom!

3 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s