Bjud in mig som talare!

Micael "Preacher" Grenholm
Micael ”Preacher” Grenholm

Jag älskar att predika, både i tal och skrift. Om du vill att jag ska komma till din eller någon annans församling för att predika eller hålla ett föredrag ställer jag hemskt gärna upp. Någon ersättning vill jag inte ha, anordna hellre en extra kollekt till en bra biståndsorganisation, däremot tar jag gärna emot pengar för resekostnader. Kontakta mig på micael.grenholm(a)gmail.com för att bjuda in mig.

Efter varje föredrag/predikan vill jag vara med och be för människor som känner sig berörda av budskapet. Observera att om ni vill arrangera något som är större än ett föredrag/en predikan, till exempel en temadag eller temahelg, så vill jag helst ha med några vänner från Operation övre salen också.

Nedan är saker jag gillar att tala om, men om du hittat något annat på bloggen som du tycker är intressant kan jag säkert även snacka om det.

Tecken, under, fred och rättvisa

Det jag framför allt älskar att tala om är bloggens huvudtema: förenandet av Andens mirakulösa gåvor med engagemang för en bättre värld. Det står i Bibeln om hur pingsten, kyrkans födelsedag, kännetecknades dels av att många mirakler skedde så att folk insåg att budskapet om Jesus var sant, och dels av de kristna älskade varandra och sina fiender och hade allt gemensamt. Kyrkan idag ser inte alltid ut som på pingsten, och när kristna vill återvända dit finns risken att man bara fokuserar på halva pingsten – antingen på tecken och under, eller på fred och rättvisa. Min vision är att kyrkan uppväcker hela pingsten och förenar tecken och under med fred och rättvisa. Jag har skapat mycket material om detta ämne och kan hålla allt mellan en predikan på en kvart till ett föredrag på en och en halv timme.

Guds Rike

Jesus nämner i evangelierna omvändelse tre gånger, frälsning två gånger och rättfärdiggörelsen genom tron noll gånger. Guds Rike nämner Han 95 gånger. Det var det mest centrala i Hans förkunnelse och därmed är det oerhört viktigt att vi förstår termens innebörd för att kunna förstå Honom. Teologer som N.T. Wright visar att Rikets utbredande är väldigt förknippat med att utbreda fred och rättvisa, och andra som till exempel John Wimber visar att Guds Rike också hänger intimt samman med kraftgärningar och mirakler. Jag förenar förstås dessa perspektiv och talar om vikten av att församlingen ska vara en Himmelrikets ambassad.

Väckelse som i Apostlagärningarna

Den första kyrkan kännetecknades av att många blev frälsta, stora under skedde och de kristna älskade alla, inklusive sina fiender, och delade allt gemensamt så att ingen led någon nöd. När kyrkan inte ser ut så innebär det att den sover och måste väckas. Väckelse är kyrkans normaltillstånd. Jag gör några nedslag i väckelsehistorien och fokuserar på hur kyrkan såg ut i Apostlagärningarna och hur kyrkan i Sverige idag kan väckas tillbaka till den.

Gudsgärningar

Guds gärningar återkommer gång på gång i Psaltaren som något vi ska förkunna (71:15-18, 73:28, 118:17), tänka på (105:1-5, 111:1-4, 143:5) och prisa Honom för (86:8-10, 92:5-6, 150:2). Tänk själva, om vi tog bort vad Gud gör och säger från Bibeln, vad skulle då vara kvar? Om inte Gud grep in och gjorde saker, då skulle vi inte ha någon av Anden inspirerad Skrift, vi skulle inte ens existera. Och när Gud gör saker, då har vi per definition med det övernaturliga att göra. Mirakler är Gudsgärningar enligt Ps 77:12, något naturligt övernaturligt som vi ska begrunda, prisa Honom för, be om och förkunna för andra människor. Från detta perspektiv talar jag om hur Andens gåvor kan blomma ut i full kraft i församlingen utan att man landar i urflippad, osund karismatik.

När Gud lindrar lidande

Helande, det vanligaste miraklet i Bibeln, är en Guds ”välgärning” (Apg 4:9) gentemot sjuka och skadade människor. Det är per definition när Gud lindrar lidande. Det finns ett talesätt om att de som undrar varför man ska tala så mycket om helande är de friska, för i en värld så fylld av smärta och plågor är det inte konstigt att botandet av sjuka är något intimt sammankopplat med att predika budskapet om Guds Rike (Matt 4:23, Luk 9:2). Helande är tecken på Guds barhärtighet såväl som Hans kraft, och därmed måste vi börja i att älska och betjäna nödlidande och sjuka människor innan vi kan förvänta oss att se helanden.

Att höra Guds röst

Hela Bibeln är ett enda långt profetiskt budskap, enda anledningen till att vi betraktar den som helig är att den är inspirerad av Gud (2 Tim 3:16), den är profetiskt inspirerad. Den innehåller Guds Ord därför att Gud har talat. Eftersom Han är syndfri medan människor är syndare är det av högsta vikt att vi låter oss ledas av Honom och hör vad Han vill för oss, och därmed är profetians gåva den vi framför allt ska sträva efter (1 Kor 14:1). Alla profetior måste prövas samtidigt som ingen får föraktas, och det kan uppstå felsteg och misslyckanden när man försöker höra Gud, men när Han väl suveränt talar direkt till en går det inte att föreställa sig något mer underbart.

Goda gärningar och aktivism

De flesta kristna gillar fred och rättvisa, men långt ifrån alla skulle dock kalla sig aktivister. Bibeln innehåller många detaljerade listor och beskrivningar av goda gärningar, och dessa är ofta långt mer ambitiösa än medelsvenssons vanliga livsstil. Samtidigt finns uppgifter som bara vissa kroppsdelar i kyrkan blivit tilldelade. Under rubriken ”Goda gärningar och aktivism” vill jag utforska vad som gäller alla kristna och vad som är enskilda lärjungars kall när det gäller engagemang för en bättre värld.

Kan en kristen vara rik?

Rika kristna säger ”ja”. Fattiga kristna säger ”nej”. Frågan är vad Gud tycker. Jesus ropar verop över de rika (Luk 6:24) och uppmanar dem att sälja allt de äger (Mark 10:21). Ett sant tecken på omvändelse är enligt Johannes Döparen att man praktiserar ekonomisk utjämning (Luk 3:11). Gud vill att alla ska dela lika (2 Kor 8:13-15), och Han säger att det är synd att ha överflöd på mat (Hes 16:49). Och då har jag knappt börjat packa upp alla Bibelställen som rika kristna vill hålla tyst om.

Kan en kristen kriga?

Vissa kristna anser att det är deras plikt att förespråka ett starkt försvar och patriotiskt delta i krig för sina olika länder. Men kristendomen var ursprungligen en pacifistisk religion. Vi strider inte mot kött och blod (Ef 6:12) och för inte krig på världens sätt (2 Kor 10:3) utan vi strider endast mot djävulen och hans demoner. Redan GT:s profeter förutsade att med Kristus skulle pacifismen komma, att Messias är en Fredsfurste. Låt oss återuppväcka kyrkans fredsstiftande rötter!

De tre benen

Bibelns budskap om att det finns förlåtelse för alla synder och evigt liv genom att Jesus dog på korset, behöver förstås spridas vidare till alla människor. Paulus gjorde detta i ord, gärning och i kraften av tecken och under (Rom 15:18-19) och mitt förslag är att vi ska göra likadant och inte glömma bort någon av de tre aspektena. Detta är också Pannkakskyrkans vision som jag är aktiv i: Vårt evangelisationsarbete är en pall som består av en sits byggd av Guds agape-kärlek, och där de tre benen är berätta, betjäna och be.

Kraftevangelisation

Kraftevangelisation innebär att sprida det glada budskapet om evigt liv i Jesus Kristus i kraften av tecken och under, i den Helige Andes kraft. Begreppet myntades av pastor John Wimber i slutet av 70-talet och beskriver en tydlig biblisk princip – att det är lättare att sprida Evangeliet när man låter den Helige Ande bekräfta det med mirakler. Då Andens gåvor är kraftfulla evangelisationsverktyg bör vi alltså be om ett överflöd av dem (1 Kor 14:12) så att många människor kan bli frälsta och få evigt liv.

Tjänarevangelisation

Jesus sa att människor kommer prisa Fadern när de ser våra goda gärningar (Matt 5:16). Att tjäna människor (Matt 20:26) och alltid göra gott mot alla (Gal 6:10) är därmed en effektiv evangelisationsmetod. Ändå finns det ibland bland kristna aktivister en skepsis gentemot evangelisation och mission, och vissa evangeliserande kristna har ibland varit dåliga på att ta hand om människors fysiska behov. Vi måste dock förstås förena evangelisationen och diakonin i Jesu efterföljd så att Guds Rike kan spridas som det är tänkt.

Exempel på kyrkor jag talat i (tillsammans med Operation Övre Salen):

  • Norrköpings Baptistkyrka
  • Andreaskyrkan, Mjölby
  • Pingstkyrkan i Linköping
  • Häggenkyrkan, Oxelösund

Som sagt, om ni är intresserade av att jag besöker er är det bara att skicka ett mail till micael.grenholm(a)gmail.com

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s