Där bön och politik möts börjar andlighet

Denna fras är hämtad från den skotska kommuniteten Iona och brukar citeras av Petter Jacobsson på Diakonia när han talar om hur viktigt det är med socialt engagemang i församlingslivet. Som jag redan nämnt fick jag åka med honom till Gemensam Framtids årskonferens i Linköping på ett seminarium med denna titel, och följande är vad jag sa om det:

Tankekartan som jag till viss del råkade blockera i klippet
Tankekartan som jag till viss del råkade blockera i klippet. Börja där uppe och följ klockan.

Jesu budskap var politiskt, eftersom det centrerade kring Guds Rike. Detta Rike är inte av denna världen utan det är ickevåldsligt och rättfärdigt, därmed råder fred och rättvisa. Det beror på att Riket är himmelskt, det är ett Himmelrike, och varje kyrka ska vara en Himmelrikets ambassad som representerar hemlandets fredliga och rättvisa politik.

Bön är nödvändigt för att detts ska ske, Jesus uppmanade ju oss att be ”Låt ditt rike komma, låt din vilja ske på jorden såsom i himlen.” (Matt 6:10). För att Guds Rike ska spridas måste Gud regera, och regim kräver handling – att Gud gör saker helt enkelt. När Han gör saker har vi per automatik med det övernaturliga att göra, Bibeln gör en synonym mellan Gudsgärningar och underverk (Ps 77:12). När Guds Rikes fred och rättvisa sprids i kraften av underverk blir resultaten mycket bättre än om vi gör det i mänsklig kraft, och därför ser vi så många exempel på när detta sker i Bibeln, till exempel det mirakulösa uttåget ur Egypten eller Jesu matunder.

Slutsats: Bön och politik inte bara berikar varandra, utan är beroende av varandra.

4 kommentarer

 1. Micael jag gillar och är nyfiken på dina skriverier. Eftersom politiska partierna ska regera och besluta om hur det jordiska riket ska vara och styras, så är det för mig helt naturligt att Guds kärlek med allt Han gör och kan göra är en beståndsdel i besluten som tas. Är besluten onda, inte Gud, är dom goda, Gud. Besluten ska innehålla medkänsla, omtanke, barmhärtighet, inga fördelar för dom som glassar sig fram, ofta på bekostnad av andra människor. ”Hans kärlek är helt utan gräns den flödar fritt” men det betyder ju inte för mig i alla fall att tillvaron är fri från plågor och lidanden, utan den tillvaron förlorade vi när Adam och Eva lät sig frestas. men Gud var i alla fall barmhärtig nog att klä dom.
  Jag skräms av kristna, som jag tidigare nämnt, som inte vill delta för rätten till ett drägligare liv.
  jag själv gillar Nicaraguanska Bondemässan mycke, en gammal komposition, som turnerat mycke.
  Om du inte känner till den och är intresserad så finns delar av den på Youtube.
  Var dag har nog av sin egen plåga.OBS! Glöm inte bort allergikerna v.d.g. pannkakskyrkan

  PS Hej syrran om du läser dettaDS
  Birgitta Asp

  Gilla

 2. så sant så sant 🙂

  Jes. 32:1 ”Se, en kung skall regera i rättfärdighet, furstar skall styra med rättvisa.
  2 En man skall vara som en tillflykt i stormen, som ett skydd mot störtskuren, som vattenbäckar i en ödemark, som skuggan av en väldig klippa i ett törstigt land.
  3 De som har ögon att se med skall inte vara förblindade, de som har öron att höra med skall lyssna.
  4 De obetänksammas hjärtan skall förstå kunskap, och de stammandes tunga skall tala flytande och klart.

  5 Dåren skall då inte mer kallas ädel, girigbuken inte kallas frikostig.
  6 Ty en dåre talar dårskap, hans hjärta gör det som är orätt, så att han handlar ogudaktigt och sprider villoläror om HERREN. Han svälter ut den hungriges själ och hindrar den törstige att dricka.
  7 Girigbukens vapen är onda, han tänker ut ondskefulla anslag för att fördärva de betryckta genom lögnaktiga ord och den fattige när han vädjar om rättvisa.
  8 Men den ädle tänker ädla tankar, han står fast vid det som är ädelt.”

  Gilla

 3. Var det inte du som sa att man inte skulle engagera sig politiskt? Att politiker var något slags ondskans hantlangare? Har du bytt åsikt nu eller är det ännu ett led i ditt otroligt inkonsekventa resonemang?

  Gilla

  1. Hej Uffe! Vi satte igång seminariet med att förklara att vi inte diskuterade partipolitik utan politik i den meningen att förändra samhället, något som tyvärr inte kom med på filmen, men om du lyssnar på budskapet hör du att det är i den betydelsen jag använder begreppet.

   Jag har aldrig sagt att politiker är onskans hantlangare, det var något du utan referenser anklagade mig för att tycka, se https://helapingsten.wordpress.com/2012/04/25/blockad-pa-fel-sida-av-lagen-pa-ratt-sida-av-moralen/#comment-4046

   Hoppas det var klargörande. Gud välsigne dig!

   Micael

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s