Predika pingsten och lev ut dess budskap

Daniel Alm, föreståndare för Västerås Pingstkyrka, har i flera dagar lobbat för initativet Pentecost Sunday. Det är ett upprop för att pastorer ska predika om pingsten på pingsten. That’s it.

Låter trivialt – men det behövs verkligen. Det råder pingstbrist i Sverige, och för att undvika den pinsamhet som uppstår om man predikar om eldstungor, egendomsgemenskap och mängder som kommer till tro, när kyrkan i Sverige idag avfallit ganska kraftigt från det idealet, så faller vissa för frestelsen att slingra sig förbi Pingstens radikala budskap. Jag minns fortfarande när jag lyssnade på hur en präst i Uppsala Domkyrka på en pingstdag för inte så länge sedan slog fast att eftersom så få relaterade till tungotal och andedop nuförtiden så skulle han predika om samkönade äktenskap istället, vilket han också gjorde.

Ol' good pentecost
Good ol’ pentecost

En sådan händelse är ganska osannolik i en pingstkyrka än så länge, men där gör man ofta misstaget att predika om halva Pingsten, även Pentecost Sunday-initiativet har den inriktningen. Att Andens utgjutelse innebär ekonomisk utjämning likaväl som mirakulös församlingstillväxt är fortfarande ett väldigt sällsynt budskap i kyrkan i Sverige (undantagen verkar dock bli fler och fler). Att vi både ska vara snälla mot de fattiga och välkomna Andens gåvor skriver de flesta upp sig på, men om man predikar att tecken och under ska förekomma i minst lika explosiv intensitet som på pingstdagen och att alla måste sälja allt de äger så att fullständig egendomsgemenskap kan återupprättas i kyrkan, då möter man idel motstånd. Många ogillar Pingsten. Många blundar för den. Därför behöver den predikas i allra högsta grad.

Men det får absolut inte stanna där. Det får inte bli predikan efter predikan och bloggpost efter bloggpost utan att Ordet sätts i handling. Vi ska leva Pingsten, inte bara hålla med om den. Vi måste ta tag i oss själva och göra oss av med rikedom och lyx en gång för alla. Vi måste hängivet ge allt till Gud och låta Honom förvandla oss så att vi kan sprida pingsteld i Sverige och världen i den Helige Andes mirakulösa kraft. Vi måste längta tillbaka till Apostlagärningarna så att vi närmast går under av hunger. Vi kan inte nöja oss med ljum, urvattnad kristendom. Vi måste återvända till pingstens original.

Andra röster om pingsten: Jonas Melin, Peter Halldorf, Åsa Molin.

En kommentar

  1. Sant Micael, läste häromdagen om krisen i grekland för kyrkorna.

    http://www.kyrkanstidning.se/reportage/krisen-drabbar-aven-kyrkorna-i-grekland

    Min tanke var dela ert bröd med varandra se över om ni behöver dyra kyrkbyggnader och man ska ha pastorer för dyra löner, en riktig luttring för kyrkan blir det så klart men sammtidigt en till nyktring när tokiga tv-predikanter och karriärs människor inte längre har möjlighet att ge sig själva första/största platsen och skinna folk i den kyrkliga sfären , nu tror jag att denna kris så småningom kommer även till sverige,

    tror det är svårt att tjata på folk att dom ska leva pingstens budskap och tror inte det leder någon vart, men väckelse av nöden som kommer tror jag på , och fulla kyrkor 😉

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s