Dags för anabaptistisk väckelse i Sverige

Jag ser mig som en karismatisk anabaptist. En karismatiker vet de flesta vad de är. En anabaptist har inte lika många kläm på.

Anabaptismen var en rörelse som grundades i 1500-talets Europa. De blev förföljda av både katoliker och protestanter på grund av deras radikala Bibelsyn: de praktiserade troendedop, vilket de var först med (baptisterna härstammar från dem), de var pacifister och vägrade använda våld, och många av dem praktiserade även egendomsgemenskap och hade ett omfattande diakonalt arbete.

Radikalt lärjungaskap av Stuart Murray
Radikalt lärjungaskap av Stuart Murray

Jag är sedan några år med i Nätverket Anabaptist som alldeles nyligen fått en hemsida samt gett ut boken Radikalt lärjungaskap – med inspiration från anabaptismen. Boken är en översättning av The Naked Anabaptist, författad av Stuart Murray som är aktiv i Anabaptist Network i Storbritannien. Jonas Melin, kontaktperson för Nätverket Anabaptist, skriver om boken:

I fyra fullmatade kapitel tecknar Stuart Murray bilden av ett radikalt lärjungaskap. Han utgår från de sju kärnvärderingar som antagits av The Anabaptist Network (och även det skandinaviska Nätverket Anabaptist) och använder dem som en utgångspunkt för att förklara och beskriva vad ett radikalt lärjungaskap betyder i vår tid och hur kyrkan ska fungera i efterkristendomstiden. Ämnen som avhandlas är bland annat:

 • Att både tillbe och följa Jesus.
 • Att ha Jesus som centrum i förståelsen av Bibeln, lärjungaskapet och tron.
 • Vad det betyder att vi lever i efterkristendomstiden och hur det påverkar kyrkans sätt att fungera och missionera.
 • Församlingen som en gemenskap för mission och lärjungaskap.
 • Ekonomiskt delande, rättvisa och ansvar för skapelsen.
 • Fredsarbete, ickevåld och kreativ konflikthantering på alla plan.

Tillsammans med tre församlingar i Linköping bjuder nätverket också in till en konferens med temat Radikalt lärjungaskap i ett efterkristet samhälle. Den kommer att äga rum i Ryttargårdskyrkan den 23-25 november och Stuart Murray är huvudtalare.

Nu kör vi hårt för att den anabaptistiska teologin ska sprida sig!

7 kommentarer

 1. Kan bara hålla med, Krisen här i världen lär inte bli bättre tror jag, ett radikalt lärljungeskap som pekar mot guds rike och som våglar tackla dom problem som finns idag med rika/fattiga, miljöskövling osv och vågar visa på (eller gestalta) en värld som håller, har framtiden för sig

  Gilla

   1. 🙂

    joh13:35 Om I haven kärlek inbördes, så skola alla därav förstå att I ären mina lärjungar (1917)

    Följer man media är det lätt att se att bränder och kravaller runt om i europa och i sverige har sin grund i sociala och ekonomiska orättvisor. fattiga människor upfattar det inte som rättvist att rika människor bygger på sina bankböcker och blir rikare medans dom fattiga går på bidrag och allmosor och blir allt fattigare,

    Kyrkan verkar ju acceptera den bilden också att rika kristna kan kasta kaffe pengar till fattiga medkrista sen har man gjort sin plikt.

    Men ska man uppfylla joh 13:35 tror jag mer på den väg michael pekar ut.

    Gilla

 2. Hej, jag tror det är bättre att eftersträva en biblisk väckelse.
  Visst hade anabaptisterna rätt i mycket de stod för absolut.
  Jag håller med dem om vuxenopet, att en kristen inte skall kriga, att staten och kyrkan skall vara separat, sola scriptura.
  Men tänker ni döpa om alla lutheraner, metodister och reformerta som var barndöpta?
  Man kan ta det bästa i från dem och förkasta det andra. Det fanns vissa grenar inom anabaptismen som var heretiker. Du hade Servetus som kallade alla trinitarianer ”Ateister”
  Du hade grupper som tillätt sexuell omoral och kallade det för ”spiritual marriage”
  Du hade karismtiska grupper som många av de anabaptistiska ledarna som te.x Michael Sattler själv skrev emot som gick upp i extas och talade i tungor helt villt utan någon som helt kontroll eller i enlighet med biblisk modell. Du hade en del som fick ”new revelations” som inte var bibliska.
  Alltså mycket som vi ser inom den karismatiksa rörelsen i dag fanns även hos vissa grupper inom anabaptismen och många anabaptiska ledare skrev själv emot de grupperna också.
  John Calvin Skrev emot dem och gifte sig även med en anabaptistisk änka.

  Vi kan ta dem bästa bitarna därifrån och eftersträva biblisk väckelse 🙂

  Gilla

   1. Föresten, jag kan inte hålla med dig om den utläggningen av Apg 13:48 som du gjorde.
    att hoppa upp i vers 13:46 löser inte problemet. Jag vet inte hur insatt du är i reformert teologi men vers 13:46 bekräftar bara deras lära om total depravity att ingen människan av sin egna vilja vill komma till Gud eller vill ha honom.
    Apg 13:48 är en nagel i ögat och Rom 11:4-7 gör inte saken enklare för där talar Gud om att han hade utvalt 7000.
    Hade du gett dig in i en debatt med en reformert teolog måste du ha mera på benen än att hoppa upp till vers 46.

    Gilla

    1. Hej Josef!

     Gud vill att alla ska bli frälsta (1 Tim 2:4), men alla blir inte frälsta. Vad beror det på? Jo, alla människor vill inte bli frälsta. Gud förutbestämmer människan till evigt liv enligt Apg 13:48, betyder det att människan saknar fri vilja? Nej, för enligt vers 46 går det att avvisa – tacka nej till – det eviga livet. det var detta jag syftade på i min predikan.

     Gud kan förutbestämma 7000 att inte dyrka avgudar, men det är för att Han i sitt allvetande vet att de inte tackar nej till att tillhöra Honom. Predestinationen finns där samtidigt som den fria viljan, men dubbel predestination är obibliskt, eftersom Gud vill att Alan ska bli frälsta.

     Gud välsigne dig!

     Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s