Idag tar jordens resurser slut

image

Idag inträffar World Overshoot Day, dagen då vi har konsumerat lika mycket resurser som jorden producerar på ett år. Från och med nu lever vi på reserverna.

Det är Global Footprint Network som initierat uppmärksammandet av den här dagen som ett sätt att illustrera att vi lever över våra resurser. De har hållt på i flera år och konstaterar att dagen förflyttas i regel tidigare och tidigare. Trots allt fint miljösnack som man stöter på i samhället förstör vi alltså miljön mer och mer. Det här är motsatsen till hållbart. Om vi fortsätter så här kommer vi år 2050 konsumera dubbelt så mycket resurser som jorden på ett naturligt sätt kan generera. En dag kommer vi smälla i väggen.

Skulden skiljer sig förstås mellan länder. Videon ovan visar att om alla levde som den genomsnittslige amerikanen skulle det krävas fem jordklot. Om alla levde som den genomsnittslige svensken skulle det krävas tre. En hållbar livsstil ligger ungefär vid den genomsnittslige kinesens nivå idag.

Det borde vara utom allt rimligt tvivel att det är inte tillväxt Västvärlden behöver utan en mycket mer enkel, avskalad och hållbar livsstil. Rikedomshungern tär sönder planeten och oss själva.

Vi har ju inte fört något med oss in i världen, inte heller kan vi ta med oss något härifrån. Har vi mat och kläder skall vi vara nöjda med det. Men de som vill bli rika, de råkar ut för frestelser och snaror och många oförnuftiga och skadliga begär, som störtar människor i fördärv och undergång. Ty kärlek till pengar är en rot till allt ont. (1 Tim 6:7-10)

Vad är lösningen? Här kommer några förslag: Konsumera mindre, lev mer. Återanvänd och återvinn. Ät lokalodlat och vegetariskt. Bli aktivist istället för att underhålla dig med onödigheter. Bli Andedöpt. Engagera dig för att förändra systemet. Sprid evangeliet. Älska alla. Tillbe Gud.

9 kommentarer

 1. Det har profeterats om detta i så många pratet det knappast är värt att uppmärksamma längre.

  Gilla

  1. Hej Dan! För det första är det många som inte vet om detta, blogginlägget ovan är ett av de mest hitlänkade på.facebook som jag har skrivit. För det andra är miljöfrågorna sjukt ignorerade, vi må uppmärksamma resursbristen en gång per år men året runt skriver tidningarna om tillväxt, bilar och medelklasslivsstil. Det finns ett dussintal magasin om motorsport, endast ett om klimatet. För det tredje är det stora problemet att vi inte gör något åt klimatförändringarna. Vi lever på som vanligt. Det är därför av högsta vikt att vi fortsätter profetera om detta så att folk gör nåt nån gång.

   Gud välsigne dig!
   Micael

   Gilla

 2. Skitbra, Micael. Riktigt uppseendeväckande! Men jag förstår inte vad World Overshoot Day är egentligen. Enligt videon har vi levt över våra tillgångar sedan 80-talet. Var det inte World Overshoot Day inträffade?

  Gilla

  1. Hallå Johan! Tja, det beror på vilken definition man har. Som jag förstått det är WOD en teoretisk konstruktion för att illustrera den höga konsumtionshastigheten. Det som skedde i början av 80-talet var att vi började tära på reserverna, och WOD mäter hur denna konsumtion ökar eller minskar år för år.

   Gilla

   1. Jaha, så WOD är inte en engångshändelse, utan en återkommande dag varje år för att uppmärksamma vårt höga konsumerande?

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s