Dölj inte Guds mirakler

image
Jesusintresserade ungdomar

Jag skrev för ett tag sedan om hur populärt vittnesbördsmötena var i bönetältet på festivalen Frizon. Tillsammans med David Wellstams beskrivningar från ungdomsmöten på Torp och Chili, samt min egen erfarenhet av till exempel facebookgruppen ”Ge och du ska få”, tycker jag mig kunna urskilja en trend: många kristna ungdomar är sjukt intresserade av Guds mirakler! De strävar efter Andens gåvor i överflöd som Bibeln uppmanar oss till. Och min undran är om den äldre generationen i kyrkan verkligen förstår detta, samt om de lyckas tillfredsställa den hungern?

I linje med uppmaningen i Ps 9:12 och 118:17 har jag och min församling satt stor vikt vid att berätta om det Gud gör. Med en årsbudget på noll kronor ägnar vi tid och engagemang åt att undersöka samt berätta om tecken och under. Samtidigt bekymrar åtminstone jag mig över att kyrkor och kristna organisationer som har långt större resurser och når långt fler människor inte berättar särskilt ofta om de mirakler Gud gör, trots att de känner till dem. Man tycker att pingströrelsens, EFK:s och EFS hemsidor skulle vara fyllda med vittnesbörd eftersom de är karismatiker och eftersom Gud gör så mycket mirakler hos dem -både utomlands och här – men vittnesbörd är enligt min erfarenhet väldigt sällsynta där. Naturligtvis kan det vara mycket vanligare med vittnesbörd på dessa samfunds lokala gudstjänster, men vad hindrar dem i så fall att avspegla detta på hemsidan?

För några timmar sen stötte jag på historien om hur missionsorganisationen IBRA grundades:

Fröet till det som idag är IBRA Media såddes 1948, när Sveriges Radio (eller Radiotjänst som det hette på den tiden) beslutade att med omedelbar verkan avstänga pingstvännerna från fortsatt medverkan i radion. Det var en radiogudstjänst från Filadelfia i Stockholm som utlöste händelseförloppet. Man berättade att Gud hade helat en svårt sjuk person, som i en tidigare gudstjänst varit föremål för förbön. Förbönen hade ingen reagerat på, men när man nu berättade om att ett helande ägt rum, blev det liv i luckan! Kan man verkligen påstå att Gud botar sjuka? Debatten som följde ledde till att statsägda Radiotjänst förbjöd pingstvännerna att sända sina gudstjänster i radion. Pingstvännerna kände att något måste göras, och tankarna på en fri, kristen radiostation vaknade.

Fortsättningen på historien var att IBRA succesivt började sända på fler och fler språk tills de hade blivit en fullskalig missionsorganisation, och sändningarna i Sverige upphörde med närradions inträde. IBRA är idag en organisation som är duktig på just att berätta om de tecken och under Gud gör, till exempel gav de för inte så länge sedan ut boken Funnen av Gud som jag varmt rekommenderar. Men deras Sverigeorienterade syskonmedier Dagen och TV Inter behöver jobba mer på att berätta om Guds mirakler – det var ju därför de kom till. Karismatiker blir man inte bara av att tro på Andens gåvor, utan av att älska dem.

8 kommentarer

 1. Tjena! Jag kan faktiskt tycka att ibland kan det vara nödvändigt att man överbetonar betydelsen av mirakler i kristna sammanhang där avsaknaden av dem är total. Anser du att det är en risk, och tror du att risken finns, att det kan slå över åt andra hållet där mirakler tar över viktigare saker som t.ex. frälsningsförkunnelse m.m.? Enligt Jesus skall vi ju trots allt glädja oss mer åt att våra namn är skrivna i himlen, än att andarna är oss undernådiga.. Svårt för en som varit blind hela livet, som blir helad, kanske? 😉 – Det ögonblicket iallafall.

  Tänker lite på vad Jesus sade – detta skall ni göra, utan att försumma det andra..

  Frid!

  Gilla

  1. Hej! Absolut finns den risken, och jag tror att det beror på att man inte har fattat miraklernas innebörd och syfte tillräckligt. Jag tror allts inte att man kan fokusera ”för mycket” på mirakler, vi ska ju sträva efter Andens gåvor i överlöd enligt 1 Kor 12:14, snarare förstår man inte riktigt vad ett mirakel är och att det pekar på Guds Rike, där frälsningen och den slutgiltiga uppståndelsen från de döda är det största och viktigaste miraklet. Apostlagärningarna innehåller mirakler, evangelisation och radikal aktivism i överflöd, det finns inga motsättningar utan allt detta tillhör Guds Rike.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 2. Tack Micael! Din senaste kommentar fick mig att tänka efter och nu förstår jag det så mycket bättre. Jag har hela tiden känt att människor söker under mer än Gud, men du förklarade det så bra!

  Tack återigen!
  /Ruben

  Gilla

 3. Vi ska dock inte sträva efter de Andliga Gåvorna och söka Mirakler osv så att vi glömmer bort annat. Allt ska vara för att Herren ska bli förhärligad och upphöjd, vår kärlek till honom och till människor (1 Kor. 13). Allt handlar om Gud. Vi måste ha rätta motiv, för köttet vill gärna ha allt detta, en massa ”coola” mirakler och upplevelser, för det blir en tillfredsställelse osv. Vi får inte glömma att sträva efter Helgelse (Heb. 12:14) och att söka Gud och leva ett rent och rättfärdigt liv osv. Får inte glömma undervisning i rättfärdighet och sådant viktigt. Vi måste jobba på vår frälsning med fruktan och bävan (Fil. 2:12). Vi måste behålla vår frälsning, som vi kan förlora. Vi måste kämpa och sträva.

  Tror det kan bli en Avgudadyrkan om vi ägnar för mycket tid åt sådant på Fel sätt. I Kol. 3:5 säger Paulus att Girighet är Avgudadyrkan. Girighet är att önska något annat än Gud på fel sätt. (Matteus 6:33) Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också.

  —>Förstå mig rätt 🙂 Säger inte att du har fel motiv osv, men ville bara förmana.<—

  (Matteus 7) 21 Inte skall var och en som säger 'Herre, Herre' till mig komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Faders vilja. 22 Många skall säga till mig på den dagen: Herre, Herre, har vi inte profeterat med hjälp av ditt namn och med hjälp av ditt namn drivit ut onda andar och med hjälp av ditt namn gjort många kraftgärningar?

  Vi ska söka efter en intim relation med Herren osv. Han vill dela med sig sin sorg för de förlorade, som vi kan be för att få dela med honom.

  Kommer själv ihåg hur det var när jag var nyfrälst, hur jag läste böcker om folk som berättade om mirakel osv, och mission. Det är inte bra att ägna för mycket tid för att läsa om sådant.

  Gilla

  1. Hej Jonathan! Jag håller inte riktigt med.

   För det första består kyrkan av olika kroppsdelar som kompletterar varandra. Om alla kristna bara talar om mirakler och aldrig om helgelse – då har vi ett stort problem. Men nu är det inte så, snarare tvärtom. Om vissa kristna djupstuderar mirakler, helgelse, evangelisation eller något annat ska vi inte börja snacka om avgudadyrkan utan välsigna dem i deras kallelse.

   För det andra står det aldrig i Bibeln att mirakler leder fokus från Gud. Det är en västerländsk cessationistisk myt. Girighet appliceras aldrig på mirakler i Bibeln, tvärtom uppmanas vi att sträva efter Andens gåvor i överflöd (1 Kor 14:12). Bibeln säger att mirakler leder fokus TILL Gud. Det vill säga det är omöjligt att glida från Gud om man läser en massa om Hans mirakler. Mirakler är inte bara direkta konsekvenser av Hans handlande, de berättar om Hans karaktär och förmedlar Hans budskap. Har du tänkt på att all information vi har om Gud i Bibeln förmedlas genom mirakler och profetior? Om du inte tycker det är bra att läsa för mycket om mirakler är Bibeln den första bok du måste bojkotta.

   Gud välsigne dig!
   Micael

   Gilla

   1. Jag menade att vi inte ska söka mirakel osv på ett felaktigt sätt, vi ska söka det för att vi vill tjäna Gud, förhärliga honom och se människor frälsta, för vi älskar honom. För smörjelse till tjänst krävs lydnad till Gud. För detta krävs en rätt undervisning i helgelse och rättfärdighet osv tror jag.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s