När aposteln Matteus besökte Teneriffa

Simon Adahl
Simon Ådahl

Igår var jag hembjuden på middag hos Simon och Maria Ådahl för att höra dem berätta om under och tecken. Jag blev inte besviken. Eller vad sägs om det här: Simon går förbi en man och säger plötsligt ”Svaret är Estland!” Mannen blir tokförvånad och säger att han just bad om vägledning gällande om han ska sända sina hjälpsändningar till Estland, Lettland eller Litauen. En annan gång talar Herren til Simon om Joh 5:4 – en vers som är borttagen ur Bibeln. Pga detta skriver Simon sången Det friska vattnet, och när han och Frank spelar in den ringer plötsligt en kvinna och säger att Gud talat till henne om Bethesdadammen, och att Joh 5:4 har ett viktigt budskap för Sverige. Vad är oddsen för detta liksom?

Simon berättade också om sin bakgrund och uppväxt. Hur han tillhörde en stenreligiös kyrka som ung med syndakatalog och beröringsskräck för omvärlden. Hur han och hans vänner drabbades av Jesusrörelsens väckelseeld men hur de förhävde sig och såg sig som utvalda, vilket gjorde att Anden stack. Hur hans pappa stöttade hans rockintresse trots församlingens fördomar så att han och brorsan Frank utvecklades till skickliga musiker.

Något som jag dock fann extra intressant var att Simon tydligen är vapenvägrare! Han anmälde under mönstringen att han inte ville bruka våld av religiösa skäl. När jag frågade om många gjorde så i hans pingstförsamling svarade han att det var debatt om det, högerfalangen vill försvara fosterlandet, vänsterfalangen höll sig till budordet om att inte dräpa.


Inte nog med detta, fiendekärleken var även orsaken till att den profetiska gåvan sattes igång! En man började förfölja Simon och hans familj – han skickade hotbrev, förstörde bilen, stod utanför barnets dagis och stirrade etc. De hamnade under konstant press och skräck, och Simon önskade livet ur den här mannen. De for till Teneriffa på semester för att lugna ner sig lite. Men en natt skriker Simons fru Maria ”Det står en man här inne!!”

Omedelbart hoppade Simon upp med adrenalinet pumpandes i hela kroppen. Han sprang omkring i hela lägenheten för att spöa ner den här mannen – men det var ingen där. Han blev arg på Maria för falsklarmet men hon insisterade på att det trots allt hade stått en man vid hennes sängkant. Plötsligt sa hon ”Vad är en apostel för något?” Hon var inte kristen utan hade noll koll på Bibeln (trodde att Jesus och Moses var kusiner bland annat), och Simon hade lämnat Gud åt sidan så han hade bara tyckt det var skönt. ”En apostel var en sån här gubbe som gick med Jesus för 2000 år sen, varför undrar du?” – ”Mannen sa att han var apostel, att han hette Matteus och att han ville att du skulle läsa hans bok.”

image
Simon och Maria

Simon började ivrigt läsa Matteusevangeliet. Från att ha skitit i Gud var han nu övertygad om att denne hade gett honom en uppenbarelse, att han skulle hitta någon hemlig kod ingen annan lyckas se som skulle göra att han blev rik och berömd och kunde bygga ett ministry i USA (jag skämtar inte, det var så han tänkte – ni vet hur man reagerar när apostlar uppenbarar sig vid sängkanten). Istället blev han bara arg när han kom till Matt 5:44. ”Vadå älska mina fiender?!” röt han åt Gud. ”Jag kan ju inte älska den där idioten som förföljer oss! Han har förstört vårt liv!!”

Dock satte han till slut igång med att välsigna den här mannen en minut varje dag. Till en början var det bara tomma ord. Men sakta började han mena det han sa. Och när han hade välsignat mannen varje dag i fem månader kände han plötsligt en genuin kärlek till honom.

Då ser han honom på stan en dag.

Mannen darrar när han ser Simon. Han är rädd för en käftsmäll. Men när Simon går fram och kramar honom bryter han ihop. Simon bjuder in honom på middag. Han tackar ja. De skiljs som vänner.

Då var det bara att förklara detta för frugan.

”Maria, minns du Matteuskillen i Teneriffa?” ”Ja usch ja, han var hemsk.” ”Tja… inte så hemsk egentligen. Jag har läst vad han skriver…” ”Har du hittat hans bok?” ”Ja, den finns i Bibeln faktiskt. Och där står det att man ska älska sina fiender.” ”Jaha, och?” ”Så jag har välsignat den här mannen som stalkar oss varje dag i fem månader.” ”Du har gjort VAD?!” ”Det är lugnt, välsignelserna funkade. Jag träffade honom på stan idag, vi kramades och grät och nu har jag bjudit in honom på middag.”

Maria var helt förstummad. Sen sa hon ”Jag vill bli frälst.”

Sedan satte karusellen igång! Inte långt senare levererade Simon sitt första profetiska ord: ”Herren kommer lösa dina problem, och sen flyttar du härifrån.” Vad är det jag säger, tänkte han för sig själv. ”Du, då krävs det ett mirakel”, sa kvinnan han profeterade för. Tre dagar senare meddelade hon att hennes problem löst sig och att hon nu flyttade till Hjo,där hon för övrigt senare träffade sin man.

Fiendekärlek förlöser Andens nådegåvor!! Vem kunde väl tro det? Ju mer vi älskar, förlåter och försonas, desto närmare kommer väckelsen.

19 kommentarer

  1. Då får man gå till gamla goa King James Version:

   For an angel went down at a certain season into the pool, and troubled the water: whosoever then first after the troubling of the water stepped in was made whole of whatsoever disease he had.

   Simons uttydning: Det kommer först oro över Sverige, sedan mirakeltider.

   Gilla

 1. Det står att en ängel vid en särskild period steg ned till dammen, rörde upp vattnet och att den som först steg ned i det sen blev helad från den sjukdom han hade.

  Denna vers som nämns som ”borttagen” finns inte med i de bästa och ursprungliga manuskripten.Den citeras dock av Tertullianus (145-220).

  Gilla

  1. Njaa…
   De flesta morderna översätningar, andvänder sig av en elektiv metod vid översättningar, medans NKJV och KJV andvänder sig av textus receptus.
   Den elektiva metoden andvänder sig av många olika manuscript, dessa manuscript är ofta de äldsta funna.
   Men varken textus receptus eller äldre manuscript (elektiva) är de ursprungliga manuscripten, om vi hade dessa så skulle bibelöversättning vara en ganska enkel sak. Att dessa manuscript är de bästa går att debatera, att den elektiva metoden ger en bättre bibelöversätning är mer troligt 🙂

   Episoden om ängeln finns med i textus receptus men saknas i många manuscript som andvänds av den ”elektiva medtoden”
   /Oscar

   Gilla

 2. Haha, nu kryper exegeterna fram och debatterar. 🙂 Jag kan utveckla lite vad Simon sa om den här händelsen. Gud väckte honom och sa Läs Johannes 5:4. Nej, sa Simon, jag vill sova. Läs Joh 5:4!! Nej! Läs Joh 5:4 Läs Joh 5:4 Läs Joh 5:4 Läs Joh 5:4… Okej då sa Simon surt och tog upp sin Bibel. Fatta vad irriterad han blev när han såg att det inte FANNS nån Joh 5:4.

  Vad håller du på med, Gud? sa han. Men så kollade han i en annan bibelöversättning (KJV eller nåt) och där fanns den. Oavsett när versen skrevs hade Gud nåt att säga med den angående Sverige. Detta bekräftades sedan inte bara av den här kvinnan jag skriver om ovan utan även några good ol amerikanska profeter som började tala om att Joh 5:4 innebär först tider av turbulens sedan mirakeltider. Simon upplevde att den här versen även var kopplad till de dubbla strömmarna i Hesekiel, något han också fick bekräftat genom att en amerikansk predikant oberoende av honom sa samma sak på en konferens i Norge som hans dotter var med på.

  Gud välsigne er!

  Gilla

 3. Hårklyverier är ett bra försvar om man inte vill bli gripen.

  Profetior ska prövas så är det ju. Men vi måste också våga lyssna.

  Gilla

 4. Jo, man kan slippa ta till sig budskapet genom att starta en debatt om något som ligger just bredvid. Eller börja diskutera vad ena eller andar bibelöversättningen säger. På så vis avväpnar man budskapet och slipper ta ställning till det.

  Profetior ska man behandla med en stor portion skepticism. De ska prövas mot ordet och traditionen. Men man måste ändå våga lyssna efter vad profetian säger just till mig. Många tycks jobba hårt för att slippa lyssna efter det.

  Gilla

 5. ”Mannen sa att han var apostel, att han hette Matteus och att han ville att du skulle läsa hans bok.”Slutcitat

  Matteus var en människa som är död. Döda talar inte. Det är inte heller Matteus bok utan Guds. Änglar kan meddela men inte döda människor. Det är även ett problem att en icke-kristen ser en människa som ”går igen.” Apostlarna är döda som alla andra.

  Gilla

  1. Hej Ulrika!

   ”Döda talar inte.” Där ser man! Jag antar att Mose och Elia använde teckenspråk när de mötte Jesus? (Matt 17:3).

   ”Det är inte heller Matteus bok utan Guds.” Jag förstår, om ens skrift inspireras av den Helige Ande får man inte kalla den för sin? Vad konstigt då att Matteusevangeliet heter Matteusevangeliet, och att Matteus, förlåt jag menar Gud, hänvisar till Jeremia (Matt 2:17) och Jesaja (Matt 8:17). Han borde ju ha hänvisat till Gud.

   ”Änglar kan meddela men inte döda människor.” Det förklarar saken, Mose och Elia är i själva verket änglar!

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Oj, vad du försöker omskriva det jag säger.

    Varför visste jag i förväg att du skulle ta upp exemplet Mose och Elia? För att katolska kyrkan brukar göra det när det försvarar tillbedjan till Maria?

    Mose och Elia talade inte till en människa. De talade med Jesus på det sätt som står i texten.

    Menar du på fullt allvar att uppståndelsens dag inte är den allmänna bibliska uppfattningen? Rätta tolkningen?

    Och nu kommer du att svara mig i direkt anslutning som du släpper min kommentar genom spärren? Om några dygn?

    Gilla

    1. Hej Ulrika!

     Att tillbe Maria har jag aldrig sagt att vi ska göra, jag bara upprepar det Skriften visar: när insomnade gudsmän och gudskvinnor uppenbarar sig är det inte nödvändigtvis ockult. Att du visste att jag skulle hänvisa till Matt 17 tyder ju på att du är medveten om detta själv. Dock blir det underligt när du hävdar att Jesus inte är en människa. ”Gud är en, och en är förmedlaren mellan Gud och människor, människan Kristus Jesus” (1 Tim 2:5). Den här tanken att Jesus gör massa saker som inte vi ska göra, utan om vi skulle göra dem så är det new age, var kommer den ifrån? Jesus själv sa ju ”Ni ska göra samma gärningar som mig och ännu större.” (Joh 14:12). Vore det inte roligare om vi levde som Jesus levde (1 Joh 2:6) istället för att anlklaga dem som lever som honom för att vara ockulta?

     Gud välsigne dig!

     Gilla

     1. Skriften visar inte att människor uppenbarar sig. Exemplet som du och KK använder för att tro det håller som sagt inte när det gäller att uppenbara sig för människor och lämna meddelanden från Gud. Gud sänder änglar. Kan du komma på ett exempel som stärker ditt påstående om att människor uppenbarar sig? (Utöver Matt 17 som du anser gör det)
      Jesus är Gud kommen i en mänsklig gestalt. Det är Gud som gör övernaturliga saker och när det gäller döda så har han sagt till oss att inte vända oss till dem. Tro inte att jag inte skulle vara drabbad av det icke-bibliska. Har fullt sjå att pröva vad som kommer från Gud eller inte i min vardag.

      Gilla

      1. Hallå igen!

       Skulle du kunna visa var bönedukar är bibliskt utan att hänvisa till Apg 19:11-12 eller att Gud är kärlek utan att hänvisa till 1 Joh 4? Att säga att Gud bara sänder änglar och inte människor och sedan ber mig bevisa motsatsen utan att hänvisa till Matt 17 påminner mig om när du argumenterade för att kunskapsord är ovanligt i Bibeln och bad mig bevisa motsatsen utan att hänvisa till Jesus eller någon gammaltestamentlig profet. Det är bra att du vill akta dig för det ickebibliska, det är mindre bra att du aktar dig för det bibliska.

       Sänder Gud bara änglar och inte människor? Nej, Apg 16:9. Måste dessa vara levande. Nej, kolla in de talande martyrerna i Uppenbarelseboken. Gud är inte begränsad! Det är en frikyrklig myt att det är bara på ockult väg som bortgångna uppenbarar sig. Du behöver inte bli katolik för att erkänna vad Bibeln säger. 🙂

       Gud välsigne dig!

       Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s