Julklappar som räddar liv – biståndsjulklappsguide 2012

Lite julfakta:

 • Svenskarna spenderade ca 64,7 miljarder i 2010 års julhandel. Detta är mer än dubbelt så mycket som Sveriges totala biståndsbudget för hela 2010.
 • 15 procent upplever stress för att man spenderar mer pengar än man borde.
 • Var fjärde svensk uppger att julruschen påverkar humöret till det sämre.
 • Hela 50 procent minns inte vem som gav vad förra julen och 15 procent av svenskarna kommer inte ihåg en enda julklapp från förra året.
 • Nästan en tredjedel av svenskarna, eller 29 procent, ser inte fram emot julfirandet i någon större utsträckning.

All denna skit till åminnelse av Frälsarens födelsedag. Skippa konsumtionen av onödigheter den här julen – köp klappar som räddar liv. Låt mig presentera Micaels biståndsjulklappsguide 2012! (Organisationerna står i alfabetisk ordning och det är förstås ingen fullständig lista).

Get med paket
Get med paket

ActionAid har ett utbud av 11 presenter mot fattigdom, där spis för 125 kr och skolår för 325 är nyheter för i år. Annars har vi klassikern get för 200 kr, bikupa 325 kr och vattenpump för 1000 kr. I år erbjuder de även getpaket för exempelvis företag. 9 av 10 vill ha en biståndsjulklapp av chefen, en efterfrågan ActionAid gärna gensvarar på. ActionAids gåvokort innhåller småfigurer som man kan trycka ut och på så sätt skapa någon slags 3D-bild. För detta krävs dock att man beställer gåvokorten via snigelpost, som ju är sämre för miljön än om man skriver ut dem själva.

Eldsjälssmycke
Eldsjälssmycke

Diakonia säljer julhälsningar skapade av kändisarna Caroline af Ugglas, Sven Nordqvist, Ulf Frödin och Elin Ek (aka Grynet). De är alla inspirerade av begreppet ”eldsjäl” och kostar 100 kronor styck. Om man tycker det är för lite kan man även köpa smycken på eldsjälstemat av återvunnet silver för 1050 kronor styck. Då går dock bara ungefär hälften av pengarna till Diakonias biståndarbete.

IM
Glädjeshoppen

Individuell Människohjälp har i sin glädjeshopp (fantastiskt namn) åtta julklappar att erbjuda, bland annat ett träd för 25 kr, skolavgift för 300 kr och en en cykel för 650 kr. Kortet skriver man själv ut och jag måste säga att det är riktigt snyggt utformat. IM erbjuder även företagsgåvor.

Läkare utan gränser säljer för första gången biståndsklappar genom kampanjen ”Ett lyckligt slut”. Konceptet är väldigt annorlunda jämfört med de andra klapparna: förstå får man en gripande text om ett av alla akuta sjukdomsfall som Läkare utan gränser möter dagligen, sedan det tacksamma beskedet att julklappen har gett ett lyckligt slut på historien. Till exempel låter scenariot för 270 kronor så här:

Barnet mamman håller fram är två år, tärt och väger inte ens nio kilo. Vi är i en liten by två timmar från sjukhuset och barnet är hennes yngsta dotter. Hon säger att barnet haft diarré den senaste veckan och varken ätit eller druckit.

Ögonen är insjunkna och utmattade och hon är knappt kontaktbar. När jag ser henne inser jag direkt att hon måste till sjukhuset. Det finns en stor risk att hon kan dö eftersom undernäring i kombination med uttorkning innebär livsfara. Speciellt för ett så litet barn.

Färden till sjukhuset går fort men det känns som en evighet. Barnet ligger i mammans knä, insvept i en sjal. En liten fot sticker ut och jag klappar den försiktigt. Mamman tittar oroligt ut genom fönstret. Kanske tänker hon som jag, ”vad händer om vi inte hinner…”.

Dessa gåvor kan även företagsanpassas.

Läkarmissionen har via Webaidshop stor erfarenhet av biståndspresenter, och kan presentera ett utbud på 36 produkter. Här finns bland annat vitamintillskott till barn i Moldavien för 25 kr, trädplantering i Sydsudan för 50 kr, en säker förlossning i Kongo för 150 kr, majs till Burkina Faso för 300 kr,  och mikrofinansiering i Uganda för 1000 kr. Gåvobeviset är stilrent och snyggt, dock finns det bara ett (gris-gåvobeviset från ifjol är sålunda bortplockat).

Open Doors, en organisation som hjälper förföljda kristna, har i år också börjat erbjuda gåvobevis. Tre klappar finns att välja på: en bibel för barn för 40 kronor, medicin för en kristen i Nordkorea för 100 kronor eller ”ett yrke” för en kvinna för 320 kronor. Gåvobevisen skickas via post så tänk på att vara ute i god tid.

Svenska kyrkan säljer sju symbolgåvor på sin webbshop, bland annat rent vatten för 60 kr, gris för 300 kr eller en brunn för 21000 kr. Gåvokorten är väldigt stilrena och avskalade, och man kan antingen skriva ut dem själv, få dem skickade till sig via snigelpost, maila dem till julklappsmottagaren direkt – eller strunta i dem överhuvudtaget.

UNHCR erbjuder sex alternativa julklappar, bland annat 10 vattendunkar för 125 kronor eller ett familjetält för 2077 kronor. Organisationen är som bekant FN:s flyktingorgan och den humanitära hjälpen går alltså direkt till flyktingläger runtom i världen. Observera att deras kort inte går att skrivas ut från dator utan skickas med post, och därför behöver man beställa senast den 20 dcember för att få hem klappen innan jul.

Nötkräm till undernärda barn
Nötkräm till undernärda barn

Unicef har ett riktigt stort utbud med 41 fältprodukter i olika prisklasser. Här finns 20 doser mässlingsvaccin för 40 kr, 450 påsar näringspulver för undernärda barn för 102 kr, 25 HIV-test för 204 kr, cykel för 562 kr, barnmorskepaket för 37 983 kr och en jeep (!) för 217 602 kr, bara för att nämna några. Presentkorten finns i fyra fina motiv, och det går snabbt och enkelt att betala över nätet. Unicef har också en butik med ”riktiga” presenter med ännu större utbud. Här finns julkort, julpynt, kläder, leksaker mm. Allt är etiskt tillverkat, utan någon form av barnarbete. Dock går ju av naturliga skäl inte lika stor del av summan man betalar till Unicefs biståndsverksamhet som om man köper fältprodukterna.

Avslutningsvis vill jag påminna om att samtliga webshops ovan naturligtvis är tillgängliga året runt, så att man även kan köpa födelsedagspresenter och andra sorters presenter där. Och naturligtvis finns många fler initiativ än dessa.

10 kommentarer

 1. Varför ska man köpa en julhälsning? När det finns kristna organisationer som hjälper barn o.s.v och där man kan köpa getter o.s.v åt folk. Finns kristna organisationer där man kan köpa biblar som delas ut o.s.v. Hur kan vi lita på sekulära organisationer?

  Gilla

  1. Tre av organisationerna ovan är ju kristna, Jonathan 🙂 Jag ska snart publicera en bloggpost där jag även tipsar om bra missionsorganisationer att ge till. Men på din fråga om vi kan lita på sekulära organisationer: litar du på sekulära livsmedelsföretag som gör din mat? Eller på sekulära byggföretag som byggt ditt hus? 😉

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 2. @jonte95 ”Hur kan vi lita på sekulära organisationer?”
  Men fy vilken människosyn! Tror du att man är en bättre människa bara för att man är kristen? Kan tala om att det finns både kristna rötägg och ateistiska solstrålar.

  Gilla

   1. Nja, alla människor är syndare samtidigt som alla är kapabla till goda gärningar, annars skulle sekulära biståndsorganisationer inte finnas från första början. Däremot har de kristna den Helige Ande som erbjuder helgelse och övernaturliga dygder. Därför promotar jag Holy Spirit Activism, arbete för fred och rättvisa i Andens kraft. Men! Många kristna utnyttjar inte den kraften och vissa beter sig som rötägg som Simon skriver.

    Därtill är det bara kristna som sprider Evangeliet, varför jag lutar mer och mer åt att det är bättre att stödja missionsorganisationer istället för sekulära biståndsorganisationer.

    För övrigt tycker jag att just godhetstestet är ett rätt dåligt kriterium för godhet. https://helapingsten.wordpress.com/2012/05/08/kritik-av-godhetstestet/

    Gilla

 3. @Jonte95 ”De som inte har Jesus är onda människor. Har man blivit kristen så har man en inneboende godhet. Är du en god människa? Testa dig själv: http://godhetstestet.se/” (för tillfället funkar inte svara-knappen på min mobil)

  Jag tror att varje människa har en inneboende godhet och en inneboende ondska. Vilken som blir övervägande beror inte på vad du tror, utan på vilken sida du matar. Om du tänker hatiska tankar kommer du bli hatisk oavsett din tro. Tänker du kärleksfulla tankar kommer du bli kärleksfull oavsett din tro.

  Och du faller dit på ditt halvdana godhetstest lika väl som jag trots att du är ”tvärkristen”, så vad vill du bevisa med det? Enligt det är ju du inte heller god trots din kristna tro?

  Gilla

  1. Det är precis därför man behöver en frälsare.

   ”Ingen är god utom Gud allena” – Herren Jesus

   Romans 3:10-20
   citat
   ”Det står skrivet:
   Ingen rättfärdig finns, inte en enda
   ingen förståndig finns, ingen finns som söker Gud.
   Alla har avvikit, alla har blivit fördärvade.
   Ingen finns som gör det goda, inte en enda.
   En öppen grav är deras strupe.
   Sina tungor använder de till svek.
   Huggormsgift är bakom deras läppar.
   Deras mun är full av förbannelse och bitterhet.
   De är snabba på foten till att utgjuta blod.
   Förödelse och elände råder på deras vägar, och fridens väg känner de inte.
   De har inte gudsfruktan inför sina ögon.

   Men vi vet att allt vad lagen säger, det talar den till dem som har lagen, för att var mun skall stoppas till och hela världen stå med skuld inför Gud. Ty ingen människa förklaras rättfärdig inför honom genom laggärningar. Genom lagen ges insikt om synd.” slut citat

   Gilla

   1. Jo, det är ju kristendomens huvudfråga så att säga, så det har jag hört miljoner ggr från alla runt mig sen jag föddes (är uppvuxen o umgås mkt i kyrkan bland ”jättekristna” mnskr).

    Men det var inte människans eventuella frälsningsbehov jag diskuterade, utan påståendet att man bara kan lita på kristna människor när det gäller bistånd, för att endast de skulle vara goda människor och alla andra onda.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s