Hemlängtan till Storbritannien

Jag skrev ett blogginlägg om egendomsgemenskap på min engelska blogg igår och nämnde då den brittiska kyrkan Jesus Army där ungefär en fjärdedel av medlemmarna lever i kommunitetshus med fullständig egendomsgemenskap. Mina vänner i Jesus Army fick nys om detta och började länka friskt till inlägget. Och jag fick en sån längtan tillbaka till dem! Det slår mig att jag skrivit väldigt lite om Jesus Army sedan jag var där för snart tre år sedan, men fortfarande är det helt klart min favoritkyrka.

Med rötter i 70-talets Jesusrörelse där hippies och vänsteraktivister drabbades av en karismatisk förnyelse så har Jesus Army redan från början förenat brinnande karismatik med radikal social aktivism. På sin hemsida har de massvis med artiklar som visar på hur båda dessa aspekter funnits med genom hela kyrkohistorien. När jag var där slogs jag av deras enorma hunger efter den Helige Ande. De är influerade av såväl pingströrelsen som Torontoförnyelsen, men framgångsteologi aktar de sig för eftersom de är noga med att förena karismatiken med ekonomisk utjämning.

Denna ekonomiska utjämning sker förstås framför allt inom deras kommunitetsrörelse, New Creation Christian Community (som för övrigt skaffade Twitter igår). Ungefär en fjärdedel av kyrkomedlemmarna är med där och delar sina tillgångar med varandra. Dessutom äger NCCC några företag som ger anställning åt flera av medlemmarna, däribland folk som har haft svårt att få jobb, och där har alla samma lön, oavsett om man är chef eller städare. Är inte det coolt??

image
Armén marscherar i London

Jesus Army aktade sig länge för att skaffa kyrkobyggnader utan placerade offentliga samlingar i kommunitetshusen eller i tältmöten, men efter några år köpte Jesus Army i Northampton en nedlagd biograf och förvandlade den till ett Jesus Centre, ett center för omfattande diakonal verksamhet som riktar sig till hemlösa, missbrukare, invandrare mm. Idag finns fyra sådana center och ett femte är på väg.

Jesus Army har även tagit initiativ till ett internationellt nätverk som heter Multiply. Till skillnad från traditionell mission bygger det på att kyrkor från olika världsdelar lär från varandra för att tillsammans uppleva väckelse. Britterna i Jesus Army är väl medvetna om att deras afrikanska och asiatiska syskon i regel ser många fler under och tecken än de, och därför sker detta utbyte på lika villkor där alla är på samma nivå, samtidigt som de rikare kyrkorna förstås stöttar de fattigare med ekonomiska behov.

Det betyder förstås inte att Jesus Army saknar tecken och under! Jag har tidigare skrivit om hur några församlingsmedlemmar en gång fick olja på sina händer, olja som hade helande egenskaper. Boken Fire in our Hearts som beskriver kyrkans historia tar upp många märkliga händelser under de karismatiska förnyelser som kyrkan upplevt, folk som kan kasta sina glasögon mm. Den Helige Ande är aktiv när man bryr sig om de fattiga!

Sist men inte minst är Jesus Army en väldigt evangeliserande kyrka! Alla kommunitetsmedlemmar och många andra kyrkomedlemmar deltar regelbundet i gatuevangelisation, kyrkan producerar två tidningar nationellt, en intern för nyheter om kyrkan och en street paper med evangeliserande budskap och vittnesbörd som sedan delas ut gratis på stan. Även mycket av det kyrkan skriver offentligt i bloggar och på Twitter är anpassat efter ickekristna läsare. Och det funkar! De har mängder med vittnesbörd om hur folk har kommit till tro genom deras arbete.

Som ni ser tycker jag den här kyrkan är strålande. Allt är absolut inte perfekt, de har begått många misstag och blev i början faktiskt stämplade som en sekt på grund av egendomsgemenskapen (idag är de dock med i Storbritanniens evangeliska kyrkoallians). Men bara det att den här kyrkan till skillnad från de flesta andra gör slag i saken och praktiserar ekonomisk utjämning samtidigt som de brinner för karismatisk väckelse gör mig varm i hjärtat. Visst vore det kul om fler kyrkor var som dem?

7 kommentarer

 1. JA, det vore fantastiskt om Sverige kunde få en sådan församling!!! Ett alternativ till den individualistiska kultur o samhälle som vi tvingas leva i nu. Jag skulle gärna leva så! Micael, kan vi inte ordna en gruppresa dit?

  Gilla

 2. Vad kul att ni gillar dem! De är otroligt gästvänliga och vänliga, så det är bara att fara dit. En gruppresa är en mycket intressant idé, kanske skulle man kunna få med sig lite församlingsledare och kommunitetsfolk. Personligen blir det svårt för mig att åka under våren, men därefter åker jag gärna tillbaka. 🙂

  Gilla

 3. Usch låter hemskt! Jag växte upp i kollektiv och avskyr det!

  Skulle aldrig utsätta mina barn för sånt!

  Gilla

  1. Hej Jan! Jag mötte en människa en gång. Det var hemskt. Jag skulle aldrig utsätta mina barn för något sånt.

   Dock är det skillnad på människor och människor, och kollektiv och kollektiv. Enda sättet för dig att inte utsätta dina barn för kollektiv är att placera dem i ensamhushåll. Alla familjer är små kollektiv. Och det blir vad man gör det till. Finns den någon fysisk grundlag som säger att så fort folk som inte är biologisk släkt joinar kollektivet blir det kaos? Naturligtvis inte. Det är mycket tråkigt att du haft en dålig erfarenhet av kollektiv, men man kan inte raljera över dem som har en jättebra erfarenhet av kollektivliv, som jag själv.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s