Fyra myter om mirakler i Afrika

image

På senaste tiden har jag skrivit om fyra personer – pastor Janu, Surprise Sithole, Ato Brehanu och Mahesh Chavda – som har uppväckt döda i Afrika söder om Sahara. De flesta kan nog hålla med om att det antingen sker eller åtminstone påstås ske fler mirakler bland kristna i Afrika än i Västvärlden. Vad beror då detta på? Låt mig presentera fyra vanliga teorier jag inte håller med om, två som oftast kommer från ateister och kritiker av den karismatiska rörelsen, och två som är vanliga bland karismatiska kristna. Avslutningsvis ska jag förklara vad jag själv tror.

1: Afrika är så långt bort så man vet inte vad som är sant

En vanlig anklagelse som riktas mot västerländska karismatiker när de berättar vittnesbörd från Afrika är att det är klart att de förlägger historierna i Afrika för då är det så svårt att kolla upp. Afrika ses i princip som ett myller av mörka djungler med urkass infrastruktur och obefintlig internetuppkoppling. Eftersom bilden av det som miraklernas paradis dessutom är vanlig hos kristna är det lätt att hitta på en historia om ett coolt uppväckande av de döda och sedan bara säga att det hände i en liten by i Nigeria om någon frågar.

Och visst har det hänt att karismatiska profiler ljuger ihop mirakler, men resonemanget ovan uttrycker en väldigt gammaldags syn på Afrika. I gloabliseringens tidsålder har det aldrig varit så lätt att kolla upp saker och ting bara man tar sig tid åt det. Men om man per automatik betraktar Afrika som ett mörkt och mystiskt ställe intalar man snarare sig själv att inte försöka verifiera dessa påståenden. Varför skulle något vara svårare att kolla upp i Kampala än i San Fransisco? När Mahesh Chavda berättar om hur Katshinyi Manikai blev uppväckt från de döda gör han det med stor detaljrikedom angående klockslag, namn och adresser. Bara för att det skedde på den afrikanska kontinenten betyder det inte att det skedde i ett svart hål.

image

2. Afrikaner är skrockfulla och outbildade

Att de afrikanska kulturerna i regel betraktar andar som en självklar del av tillvaron, något som influerar kyrkorn väldigt mycket eftersom dessa ofta predikar och praktiserar andlig krigföring, ses av vissa västerlänningar som en konsekvens av skrock och brist på (västerländsk) utbildning. Av okunskap pekar folk i Afrika ut saker som mirakulösa fast de har en naturlig förklaring, eftersom de inte gått i skolan ordentligt, menar man.

Detta resonemang tycker jag utgör typisk orientalism, när Västvärlden ser ner på annorlunda kulturer och betraktat dem som ociviliserade och underutvecklade. I upplysningens anda har vi skapat ett utbildningssystem som är agnostiskt och hävdar att det inte går att veta om Gud finns eller ej, och sedan hävdar vi att det är av okunskap afrikaner inte är agnostiker och inte förnekar andars existens. I själva verket är det snarare de som har insikter om hur den andliga världen ser ut, skulle jag säga.

3. Folk i Afrika behöver mirakler för de har så dålig sjukvård

Denna teori har jag hört många gånger i karismatiska sammanhang. ”När vi blir sjuka går vi till doktorn, och när vi förlorar jobbet går vi till arbetsförmedlingen. Men de vänder sig till Gud direkt för de har ingen annan att gå till.” Ekonomisk utveckling leder till minskat mirakelbehov, helt enkelt.

Även om det stämmer i viss mån att många i Afrika saknar sjukvård och sociala skyddsnät och att detta kan förklara varför den karismatiska rörelsen växer så snabbt där, så kan det långt ifrån förklara alla afrikanska mirakler. Ta uppväckande av de döda till exempel, har vi färre döda än afrikanerna på grund av vår sjukvård? Vidare är miraklernas syfte inte bara att fylla ett behov som lika gärna kunde fyllas med vård och skyddsnät, utan de är också evangelisationsverktyg då folk inser att Gud finns när de är med om dem.

image

4. Afrikaner behöver mirakler för att tro till skillnad från oss

För att försvara den pinsamma situation kyrkan i Sverige befinner sig i där det sker mycket färre mirakler än i Apostlagärningarna så har jag hört vissa hävda att det är ingen fara på taket för Gud har en annan evangelisationsstrategi här än i exempelvis afrikanska länder. Svenskar är mer sekulariserade och förnuftsbaserade och kräver rationella argument för att tro medan afrikaner har en andlig världsbild och behöver bevis för att Gud är mäktigare än deras animistiska andar. Vi ska alltså inte oja oss över att vi inte upplever samma saker som dem för Gud har inte tänkt det så.

Problemet med detta är att om mirakelbrist är en evangelisationsstrategi från Guds sida så suger den eftersom så få i Sverige kommer till tro. Bibeln säger aldrig att avsaknad av mirakler leder till ökad församlingstillväxt utan tvärtom att närvaron av dem gör det (Mark 16:20, Apg 14:3, Rom 15:18, Hebr 2:4), och det inte bara i Afrika utan överallt (Apg 1:8). Därtill är mirakler inte bara evangelisationsverktyg utan också Guds tillvägagångssätt för att möta specifika behov, för att anknyta till förra punkten.

Vad anser då jag är orsaken till att kyrkan i Afrika upplever fler mirakler än den i Västvärlden? Min erfarenhet är att det hänger starkt ihop med de kristnas innerliga passion för Gud. Folk från Afrika som upplever stora mirakler har ofta ett fantastiskt böneliv, stor uppoffringsvilja och en radikal frimodighet. Och vad beror detta på, eller kanske snarare, varför saknar vi detta i lika hög grad?

Jag tror kyrkan i Västvärlden i mångt och mycket sitter fast i de tistlar Jesus talade om i Matt 13 som hindrar gudsrikets fruktbärande: rikedom, världsliga bekymmer och nöjen. Vår rikedom hindrar väckelsen. Till skillnad från resonemanget i punkt 3 ovan hävdar jag inte att det är sociala skyddsnät och andra bra saker som hindrar, utan onödigheter, lyx och överflöd. Och det är ingen naturlag att vi ska behålla detta. Vi kan – och bör – ställa om till en mycket enklare livsstil. Då kommer rika välsignelser strömma ner över oss från Himlen, och vi kommer få dela våra afrikaska bröders och systrars härliga vandring genom Apostlagärningarna.

10 kommentarer

 1. Fråga. Finns det något mirakel där t.ex. ett ben har vuxit tillbaka framför ögonen på andra? Om detta skulle finnas, finns det på bild eller film då? För allt jag har sett och hört om rör sig om skador andra inte kan se, speciellt inte andra som aldrig sett personen förut? Jag betvivlar det för det borde ju vara en världsnyhet om något sånt kommit med på bild..och om Gud är mäktig nog att väcka folk till liv igen, varför kan han låta ett ben växa tillbaka?

  Gilla

  1. Hej! Mycket bra fråga! Kyrkohistoriskt finns det många exempel, som miraklet i Calanda där en pojkes amputerade ben växte ut eller väckelsen på Azusa Street där flera menade sig ha sett både en arm och ett ben växa ut på två personer. Detta var dock innan det fanns särskilt bra kameror. Problemet är dock att bild och film inte alltid är särskilt tillförlitliga, de kan oftast anklagas för förfalskning och blir därför inte alltid världsnyheter.

   Här är till exempel två ganska dramatiska youtubeklipp:

   Är det vad som får ateisten att kasta in handduken och prisa Herren? Inte alltid tyvärr, hen skulle förmodligen anklaga det första för att bestå av lögn och överdrifter och de två senare för att vara riggade trick. Så bilder och filmklipp kommer vi nog inte jättelångt på. Vad jag tycker är mycket mer intressant är att se på läkarutlåtanden gällande tillfrisknanden efter bön. Medicinskt verifierade helanden, helt enkelt.

   Sådana finns det gott om. Det är ingen hemlighet att katolska kyrkan kräver två medicinskt verifierade helanden för varje helgon de kanoniserar, http://en.wikipedia.org/wiki/Congregation_for_the_Causes_of_Saints#Assessing_miracles Många av dessa helanden involverar att något organ eller substans antingen dyker upp eller försvinner. Miraklet som ledde till att Padre Pio blev helgonförklarad involverade att en utväxt på en kvinna vid namn Consiglia De Martino plötsligt försvann, http://www.catholicculture.org/culture/library/view.cfm?id=1018&CFID=62218172&CFTOKEN=17485626 Ett annat känt under är hur Alice Bénilian blev omedelbart helad i Soufanieh i Syrien efter att ha varit lam i sin ena arm i 13 år, vilket hade gjort att armen höll på att förtvina. Hennes läkare sa att det inte fanns någon medicinsk förklaring till detta tillfrisknande, http://www.soufanieh.com/MEDICAL/19830228.syr.eng.dr.SALAM.PIERRE.pdf Och i Niels Christian Hvidts bok Mirakler – som jag verkligen rekommenderar – berättas det på sidorna 229-230 om helandet som gjorde att Edith Stein blev helgonförklarad. Monsignore Michele di Ruberto på Helgonförklaringskommissionen berättar:

   ”Ett av de intressantaste undren på senare tid, som vi har varit vittne till, var det helande som gjorde att Edith Stein blev helgonförklarad. Edith Stein var en tysk judisk filosof, som från att ha varit ateist till sist blev karmelitnunna, innan hon avrättades i Auschwitz 1942. Miraklet skedde med en endast treårig liten flicka, som själv hade fått Edith Steins namn som nunna, Teresa Benedikt.

   1987 stoppade flickebarnet i sig en stor mängd Panodil. De blodprover som refereras i journalen indikerar en förgiftning på sexton gånger den dödliga dosen, om man tar barnets ålder i beaktande. Flickan låg i koma, och läkarna gav henne inga chanser att överleva, om man inte fann en donator för levertransplantation. Flickans faster vände sig i bön till Edith Stein och bad om hennes förböner. Flickans organ började omedelbart fungera normalt igen, och efter att i några dagar ha legat under observation blev hon utskriven, utan transplantation. Jag följde själv fallet på nära håll och jag var djupt berörd. Läkaren som behandlade flickebarnet, dr Ronald Kleinman, professor i barnsjukdomar vid Harvard Medical School, kallade tillfrisknandet för ‘mirakulöst’ och kom till Rom för att klargöra några tekniska detaljer inom läkarkommissionen. I likhet med Edith Stein var han jude.”

   Borde inte detta bli världsnyheter? Jag skulle önska det, samtidigt är västerländsk media och utbildningssystem djupt agnostiskt. Med devisen att man inte ska ta ställning i religiösa frågor lär man ut att det inte går att veta om Gud och mirakler finns – vilket är att ta ställning för agnosticism. Så även fast läkare om och om igen bekräftat att oförklarliga – ibland omöjliga – saker inträffat efter bön så blir det ingen välrdsnyhet därför att det skulle strida mot den pressetiska religiösa neutraliteten. Det är därför jag startat en blogg så jag kan sprida det fritt här istället 🙂

   Gud välsigne dig!
   Micael

   Gilla

 2. Tack för att du svarade. Det du länkade är ju väldigt partiskt och de två sista var ju fake, det var väl uppenbart. Om dom ville visa att det inte var det så kunde dom ju till att börja med tagit av skorna och strumporna, man såg att ju att det var mekaniskt. Jag personligen tror inte på Gud för jag har aldrig upplevt något gudomligt och jag tror istället på människors egna makt och mirakel. Det finns en bevisad placebo effekt som kan hjälpa en besegra cancer. Det kanske finns någon makt i bön men vad som känns logiskt för mig är att det inte finns någon Gud, bara människor som vill tro att vi inte är ensamma och som gör vad som helst för att få andra att tro på samma sak. Alla människor har olika perspektiv och uppfattar saker olika men ibland så ser man ju hur totalt korkade folk är, som till exempel dina två sista klipp. Att miljontals människor påstår något gör ju inte detta påstående till en sanning, det finns ju uppenbarligen männsikor som klarat svåra sjukdomar och skador utan att be till någon Gud och att lita på en bok skriven för 2000 år sedan är ju väldigt meningslöst i min mening. Islam, Kristendomen och Judendomen kommer nog finnas ett bra tag till men jag hoppas att människor börjar tro mer på sig själva och mindre på Gudar. Fast människor vill ju bli ledda så det är alltid enkelt att komma med en bok och säga att man är en profet…att folk vill tro på något större är normalt men inte något som kommer hjälpa dom. En människas liv är kaos i större eller mindre utsträckning och vissa har tur i livet och andra inte. Om man vill tro på en himmel och ett helvete så får man väl tro på det, det är ju meningslöst eftersom man inte kommer veta förens man dör.

  Gilla

  1. Hej igen!

   Som sagt var min poäng just att ateisten inte alltid lyckas komma med en bortförklaring när hen ser såna här bilder och filmer, även om jag inte är så tvärsäker på att de är fake så förstår jag att du tycker det för det stämme inte överens med din världsbild. Men som jag skrev tycker jag därför att det är mer intressant med medicinskt verifierade helanden, tillfrisknanden som varken kan förklaras med placeboeffekten eller någon annan medicinsk naturlig process. Jag gav dig tre sådana exempel.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 3. Helt klart kan vår HELIGE Gud utföra och utför under och tecken.
  Men alla dessa tecken och under skall leda till EN sak, omvändelse samt att under och tecken skall peka på Jesus.
  Därför är det alltid intressant (för det mesta skrämmande) att se på vad alla dessa under och tecken pekar på.
  I denna och flera andra artiklar pekar de mycket sällan på omvändele och Jesus, utan många är mer mån om vad jesus (Jultomten) kan ge mig än var jag är intresserad av att se VEM Jesus (Gud) är.

  Ty falska messiasgestalter och falska profeter skall träda fram och göra stora tecken och under för att om möjligt bedra även de utvalda.Matt 24:24

  Gilla

  1. Hejsan!

   Rackarns, du avslöjade mig, jag är en falsk profet som inte gillar omvändelse och Jesus. Tillåt mig dock fråga: om jag är en falsk profet på grund av att jag inte pekar på omvändelse och Jesus, på vilket sätt skulle det göra att miraklerna Mahesh Chavda, Surprise Sithole och de andra jag skriver om ovan är falska? De känner ju inte mig, och de predikar minsann om omvändelse och Jesus, de för massa till tro.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 4. Det jag menar, är att det finns så oerhört många som vill ”sko sig” på fattiga människor och deras längtan till Gud. Se bara på alla stora förkunnare som tjänar mängder med pengar på att föra fram det kristna ”budskapet”. Sedan finns det andra anledningar till att vilja stå i rampljuset. Se på Benny Hinn som har uppväckt döda och sedan under press, dementerar detta. Det finns svenskar som vittnar om alla dessa ”stora” Afrika förkunare som drar stora folkskaror, men har ett tandlöst budskap.

  Många skall säga till mig på den dagen: Herre, Herre, har vi inte profeterat med hjälp av ditt namn*och med hjälp av ditt namn drivit ut onda andar och med hjälp av ditt namn gjort många kraftgärningar? Men då skall jag säga dem sanningen: Jag har aldrig känt er. Gå bort ifrån mig, ni laglösa! Matt 7:22-23

  Vad menas med det?

  Då Jesus snart skall komma tillbaka så skall även de falska profeterna tillta, varför skulle annars vi bli varnade så många gånger i Matt 24?

  Antingen kan man söka Jesus för att få framgång eller välsignelser (trosrörelsen), eller för att söka ”kickar” i alla häftiga under och tecken, eller också söker man Jesus för att man har syndanöd och inser att man ingenting är utan nåden.

  Rick Warren gör ett gigantiskt jobb i den fattiga världen och hjälper mängder med människor i deras sociala missär, men förkunnar INTE omvändelse för dem.
  Då blir det bara ett ”Plåster” en kort tid här på jorden medans evigheten får tillbringar på ett mindre trevligt ställe.

  Funderingen måste bli ”varför söker jag mig till Jesus?”
  1. För att få se häftiga under och tecken?
  2. För att jag skall få bli välsignad (Ekonomiskt eller Materiellt)
  3. För att jag själv skall få stå i rampljuset.
  4. För att jag behöver syndernas förlåtelse.

  Jag har varit ungdomsledare sedan förra årtusendet, och från början hade min undervisning ett socialt budskap ”Älska din nästa som dig själv” medan jag på senare tid har förstått att vi skall och MÅSTE predika kärnan av budskapet som sedan LEDER till ett gott socialt budskap (Må Gud förlåta mig för det).

  /Frid

  Gilla

 5. ”Jag tror kyrkan i Västvärlden i mångt och mycket sitter fast i de tistlar Jesus talade om i Matt 13 som hindrar gudsrikets fruktbärande: rikedom, världsliga bekymmer och nöjen. Vår rikedom hindrar väckelsen. ”

  Nej det beror inte på rikedom att det inte är väckelse i Sverige.
  Jag har bott i fattiga länder där det inte råder väckelse men där kyrkan är stark.
  Var är väckelsen ? De är ju inte rika?

  Mark 4:1-20 handlar inte om det utan den handlar om att de som gick efter rikedom inte ens är frälsta.
  Lägg märke till att den sista kategorin är endast de som bär frukt.
  Bibeln talar om att Jesu lärjungar bär frukt.
  Ingen frukt ingen frälsning.
  Bär man inte biblisk frukt behöver man bli född på nytt och frälst från Guds vrede.
  Problemet är att folk inte är födda på nytt och därför dras deras hjärta mot rikedomen.

  Läs gärna den texten igen ”bedräglig rikedom och begär efter allt annat kommer in och kväver ordet, så att det blir UTAN FRUKT.” . v. 18

  ”Men de hos vilka säden faller i god jord, det är de som hör ordet och tar emot det OCH BÄR FRUKT, trettiofalt och sextiofalt och hundrafalt.” – v. 20.

  ”På frukten känner man trädet” sade Jesus. En sann lärjunge bär frukt en falsk hycklare bär ingen frukt.
  Ingen frukt ingen frälsning. Det är vad bibeln lär

  Det är problemet. Problemet är att Guds evangelium inte förkunnas i detta land utan man är mer intresserad av andra delar i bibeln och därmed sitter mängder av folk i kyrkorna som inte är födda pånytt vars hjärtan dras till rikedomar och allt annat av denna värld.
  Och så fort man ifrågasätter folk som inte bär frukt blir folk arga och irriterade och vill tysta ned en och skickar folk rakt ner i helvetets kval.

  http://bergsjobloggen.blogspot.se/2012/12/4-typer-av-kyrkobesokare-mark-41-20.html

  Gilla

 6. Det är industrin som i grunden orsakat det välstånd vår värld idag kan åtnjuta, ja, faktiskt allt fler får ta del av. Sverige var för halvtannat sekel sedan ett fattigt land. Varför utvandrade en miljon människor? Det var inte i första hand kyrkan som gick i fronten för ett mer jämlikt samhälle, vare sig ekonomiskt, socialt eller kulturellt. Inte heller frikyrkan även om församlingarna visade en ny väg framåt. Nej, arbetare, statare, med flera slöt sig samman och bildade fackföreningar som först var förbjudna. Här kan vi tacka frikyrkan som fick konventikelplakatet att upphävas. Men också de liberala tidskrifterna som lanserade de franska frihetsidealen . Vi får inte glömma historien.
  Om vi säger att Gud eller Jesus hade en suverän marknadsföring från början för det projekt som kallades kyrkan. Ordet betyder att tillhöra Herren. Varför upphöra med helande på bred front? Kyrkan blir under 300 talet statsreligion. Och blir aldrig sedan densamma mer. Läs ökenfäderna som i tyst protest bildade kommuniteten utanför statskyrkan.
  Om helande varit en verklig strategi och aldrig upphört, om våra förböner för sjuka, även psykisk, handikappade, ja, döda, verkat med bara så mycket som med någon procents positivt utfall, då är jag säker på att köerna till kyrkorna skulle vara långa.
  Vag gäller ateister, så träffar man sällan på någon som verkligen är det. I hela vår mänskliga natur ligger religiösa incitament genetiskt nedärvda. Ateister som varit med om nära döden upplevelse, fortsätter ytterst sällan att vara ateister.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s