Ahmad utvisas till Afghanistan idag, hotas av dödsstraff

Uppdatering 17:35: Ahmad utvisades med ett tidigare plan. Kanske tidigarelades deportationen pga vår aktion. Se Johan Borgs blogg för mer info. Nu måste vi be om beskydd över Ahmad. Han har några svenska kompisar som hoppas kunna hålla kontakten med honom.

Från Jonas Bergströms blogg.

Idag utvisas Ahmad till Afghanistan. Där kommer han arresteras för att ha konverterat från islam till kristendom, ett brott som kan straffas med döden. Migrationsdomstolen, som fattat beslutet om utvisningen, har inte översatt och bedömt Ahmads bevis för detta.

Ta fem minuter av er tid, och lyssna på Ahmad berätta om varför han flydde Sverige, och om vad som väntar honom om han deporteras till Afghanistan.

Inga kan berätta Ahmad historia bättre än Ahmad. Men vi, Ahmads vänner Johannes och Calle, vill göra några förtydliganden.

I Kabul hade Ahmad gått på några kristna möten, dock utan att konvertera, och afganska myndigheter fick reda att han deltagit dessa möten. Därefter genomsöktes hans hem av säkerhetspolisen. Som tur var Ahmed inte hemma vid det tillfället. Ahmad bestämde sig för att fly, efter åtta månader på flykt kom han till Sverige.

Det starkaste beviset att arrestering och eventuell fängelse eller dödsstraff väntar Ahmad i Afghanistan är ett foto på ett utreseförbud och arresteringsorder, taget av hans vän som arbetar på gränspolisen på Kabuls flygplats. Fotot är av god kvalité och visar ett dokument där det uttryckligen står att Ahmed har konverterat från islam till kristendom, vilket enligt afghansk lag är ett brott som kan straffas med döden, och därför ska arresteras.

Migrationsdomstolen, som sett dokumentet, avvisar det som av lågt bevisvärde. Varför?Därför att två brev som det refereras till i arresteringsordern dateras till årtal med ett svårförklarligt stort mellanrum, uppger domare Janet Svensson i ett telefonsamtal med Johannes.

Vid senare kontakt med Migrationsdomstolen har det framkommit att någon översättning aldrig av dokumentet aldrig gjorts. I bedömningen av arresteringsordern har Migrationsdomstolen helt förlitat sig på en översättning Ahmads gjort. Ahmad talar god engelska, men inte alls tillräckligt god för att kunna översätta ett dokument som detta. Språkforskare, vid Uppsala universitet samt University of London, med god kunskap i dari och engelska intygar att problemet med årtalen inte återfinns i originaldokumentet.

Ahmad blir alltså utvisad för att Migrationsdomstolen aldrig brydde sig om att översätta och bedöma bevisen för att Ahmed kommer bli arresterad när han anländer till Afghanistan. Om Ahmed arresteras i Afghanistan kan det sluta med dödstraff. Alla principer om rättssäkerhet och rättvisa kräver att Ahmad får en ny prövning.

För att Ahmad ska få en ny prövning har det nu lämnats in en ansökan om verkställighetshinder. Men tiden är knapp. Ahmad är inlåst på Migrationsverkets förvar i Flen och redan idag ska Ahmad utvisas.

Med stor sannolikhet kommer Ahmed utvisas från Arlanda kl 17:20 idag med flight TK1796, Turkish Airlines. För att förhindra utvisningen så att Ahmed kan få en ny prövning behöver vi din hjälp.

Johannes och Calle, vänner med Ahmad.

image
Bild på Ahmad. Får användas fritt.

1. Dela detta till dina vänner på facebook och twitter (använd #blockad). Sprid till journalister.

2. Kontakta incheckning på Arlanda samt Turkish Airlines. Informera dem om att Ahmad kommer utvisas Afghanistan där han kommer arresteras för att regimen anser att han brutit mot lagen och konverterat från kristendom till islam. Ett brott som kan straffas med döden. Migrationsdomstolen inte ens har bedömt hans bevis.

De som sköter incheckning på Arlanda åt Turkish Airline är Menzies Aviation.

Tel: 08-797 80 84 (09:00-16:00)

Tel till huvudkontor: 08-797 80 00

E-mail: arn.arrival@menziesaviation.com

Turkish Airlines

Tel: 08-51999849

3. Om du har möjlighet, kom till Arlanda terminal 5 idag.

Vi är där från kl 15:15 för att dela ut flygblad till dem som ska åka med samma plan som Ahmad. Vi kommer berätta för dem om Ahmads situationen och be dem ge vidare informationen till piloten. Piloten kan du besluta att vägra lyfta så länge Ahmad är ombord på planet.

Vi har stoppat utvisningar på detta sätt tidigare. Det kan fungera idag också.

Till media

Jonas Bergström har foto på arresteringsordern samt översättning av denna, samt beslutet från Migrationsdomstolen. Han kan ev. också sätta er i kontakt med Ahmad.

Kontakt

Jonas Bergström; 0733203086, jonaskarlbergstrom@gmail.com

2 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s