Insamling för rent vatten till 10 miljoner syrier

Från Unicefs blogg.

Bristen på rent vatten är akut inne i Syrien och barnen är som alltid mest utsatta. Risken är stor att diarréer och andra sjukdomar sprider sig bland barnen och UNICEF startar nu en omfattande insats för att säkra tillgången till rent vatten.

image
Pojkar samlar vatten i Aleppo. Foto: Unicef

Den långa konflikten i Syrien har förstört många pumpstationer och annan viktig infrastruktur och det är brist på klor som behövs för att rena vattenkällorna. UNICEFs uppdrag är nu att se till att 10 miljoner människor (nästan halva Syriens befolkning) får tillgång till rent vatten. Lastade med 80 ton vattenreningsutrustning rullade i söndags de första långtradarna över gränsen från Jordanien. Målet är städerna Homs, Aleppo, Hama och Idleb.

Klor, toaletter och tvål

Under de kommande veckorna ska UNICEF leverera 1000 ton klor för vattenrening till städer och samhällen över hela Syrien. Man kommer också att se till att en halv miljon människor får tillgång till toaletter samt ge hygienutrustning och -utbildning till 75 000.

Traumatiserade barn

Nyligen genomfördes en övergripande kartläggning av situationen i området runt Homs. Oroväckande nog visade den att 420 000 människor, av vilka hälften är barn, är i desperat behov av hjälp.

– Barnen är värst drabbade, säger UNICEFs katastrofspecialist Mark Choonoo som deltog i kartläggningen. De flesta barn jag har mött visar tydliga tecken på stress. Det är extremt viktigt att vi hjälper dessa barn hantera sina traumatiska upplevelser.

Kläder och filtar

Vinterkylan är också ett fortsatt stort problem, både i flyktinglägren utanför gränserna och inne i Syrien. UNICEFs arbete på plats inkluderar också att leverera kläder och filtar till drabbade familjer över hela landet. Bara i staden Talbiseh, 3 mil norr om Homs, har man distribuerat 1000 filtar, 1000 hygienpaket och 2000 paket med barnkläder.

Pengar saknas

UNICEF har bett omvärlden om 435 miljoner kronor för att kunna hjälpa Syriens barn. Det är de pengar som krävs för att genomföra alla nödvändiga insatser under årets första sex månader. Hittills har endast 50,5 miljoner kronor samlats in, vilket är en bråkdel av det totala behovet.

Hjälp barn i krig och katastrofer genom att skänka en gåva till UNICEFs katastrofarbete. Eller genom att handla yllefiltar i vår gåvoshop. 

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s