Kvinnohatet är en klassfråga

Jag ser väldigt sällan på TV-program men kvällens Uppdrag Granskning, ”Män som näthatar kvinnor”, grep tag i mig. Likt många andra kände jag mig upprörd, ledsen och tom på samma gång. Och då kan jag som man knappast till fullo förstå den utsatthet kvinnor känner i vårt patriarkala samhälle, precis som att jag som infödd svensk inte till fullo kan förstå invandrares utsatta situation till fullo.

Något som blev tydligt i programmet är att sexismen hänger intimt samman med rasismen, något som den tyvärr snart nedlagda facebooksidan ”Vita kränkta män” också visat. Det är när kvinnliga medieprofiler och journalister – och ibland vanliga privatpersoner – antingen argumenterar för feminism eller mångkultur/generös invandring/kritik mot SD som näthatet med tillhörande kränkningar och hot flammar upp. De röster på Twitter som kritiserade Uppdrag Granskning ikväll var framför allt personer som stöder Sverigedemokraterna. Hat mot muslimer och feminister, mångkultur och genus, vävs ihop i de vita männens kamp för inflytande och makt.

Därför bör sexism naturligtvis ses som lika allvarligt som rasism, men jag tror också att vi bör försöka hitta gemensamma grundorsaker. Varför blir man fientlig mot invandrare och kvinnor? Det är ju grupper som redan är utsatta, diskriminerade och hatade i vårt samhälle? Varför försöker sverigedemokrater framställa dem som privilegierade och samhällsstyrande när det i själva verket är tvärtom?

Jag tror det till stor del är en klassfråga. Lågutbildade och lågavlönade, arbetarklassen på landsbygden, är överrepresenterade i den antifeministiska och främlingsfientliga myllan. Många är vita män som har det tufft ekonomiskt och känner sig hotade. Det är därför främlingsfientliga rörelser växer när det är ekonomiska oroligheter. De känner sig också maktlösa, de upplever att ingen lyssnar på dem medan de ser politiker som istället kämpar för kvinnor och invandrare, grupper de inte inkluderas i. De tolkar bortglömdheten av deras klass som svenskfientlighet och manshat. Därför bekämpar de invandrarna och kvinnorna.

Lösningen torde vara att för det första peka på att överklassen är de som skor sig på dem, och att deras utsatthet förvärras av en borgerlig regering som ökar klyftorna. För det andra måste vi se dem, hjälpa dem, visa dem kärlek och dela deras frustration. Det är ingen lögn att de känner sig marginaliserade och bortglömda, det är deras bild av att kvinnorna och invandrarna skor sig på dem som är fel. Visar vi dem att det i själva verket är andra vita män – de rika och mäktiga – och att lösningen varken ligger i att tvångsutvisa folk eller att hata kvinnor utan i att få till stånd ekonomisk jämlikhet och social rättvisa, då tror jag kärleken kommer lyckas besegra näthatet vid dess rötter.

Löna inte ont med ont eller skymf med skymf. Tvärtom skall ni välsigna, eftersom ni är kallade att ärva välsignelse.Ty den som älskar livet och vill se goda dagar skall avhålla sin tunga från det som är ont och sina läppar från att tala svek. Han skall vända sig bort från det onda och göra det goda,söka efter frid och sträva efter den. (1 Petr 3:9-11).

11 kommentarer

 1. Jag är lite osäker på hur väl bilden av SDs väljare som arbetslösa och lågutbildade stämmer. Källa? Har det gjorts nån seriös studie?

  Jag får snarare känslan av att SDs väljare består av folk som upplever sig ha kämpat och gjort rätt för sig och så ser de invandrare som snyltare på deras välfärd som de har arbetat fram. De glömmer bara faktumet att folk jobbar hårt över hela världen, bara att de flesta inte får lika mycket lön för mödan.

  Gilla

  1. Det har gjorts en studie av SCB nyligen. Män var överrepresenterade och starkaste stödet fanns i Blekinge och Skåne. Svagaste stödet kom från kvinnor och de män som har de absolut högsta inkomsterna. Män som lever på olika former av försörjningsstöd,; pensionärer, arbetslösa mfl är överrepresenterade men majoriteten sympatisörer har arbete och arbetar oftast i privata företag eller har eget företag. SCB gjorde undersökningen i november 2012.

   Gilla

 2. Jag är civilingenjör i Teknisk Fysik med en lön på 68750:-/mån. Jag kanske räknas som lågavlönad i vissa fall, men inte lågutbildad. Den rasism som ni kvinnor råkar ut för, är sällan från ”unga vita arga män”. Det är väl bara att SE vilka som skändar och kallar tjejerna vid könsord och ”hora” mm. Det är ord som vanligtvis inte används av gemene man. Vi som är emot invandringen får också ta på oss de negativa uttalanden som dessa gör. Det framgick med all tydlighet i programmet igår vilka som framför detta näthat. Hur ni sen kan koppla ihop invandrarmännens uttalande till rasism mot män generellt är en gåta för mig.
  Tjejerna som deltog i programmet vill gå till attack mot vad de kallar ”hat-sajter”. Men det största hatet finner man i bl.a. facebooks kommentatorsfält, och där ser man vilka som framför det. Oftast är det ”unga mörka invandrarmän”, men det talas det väldigt lite om. Beröringsskräcken är total inför det. Att feminismen inte har tagit upp detta är också en gåta. Feminismen ser på när deras systrar skändas med glåpord och våldtas utan ett ljud. Nog är världen upp-o-ner ibland…

  Gilla

  1. Hejsan Frank! Att det förekommer näthat bland invandrare är sant, och det bekräftar min tes att det har med klass att göra. Invandrare och arbetare är alla underställda överklassen i vårt ojämlika samhälle, och då börjar de hata varandra och kvinnorna. Det handlar inte om vilken etnicitet man har utan vilken ekonomisk ställning. Näthatet kan inte reduceras till invandrare som du verkar försöka göra, som de sa i reportaget blossar näthatet upp när man kritiserar SD eller förespråkar mångkultur. Om du ser YouTubeklippet ovan hör du hur kvinnorna blir hotade både för sin feminism och för att de ”älskar muslimer”.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 3. men hatet som dessa journalister sprider mot oss som är fattiga och har en tro räknas inte..själv jublar jag när jag hör att dagstidningarna skär ner och fri media alltmer tar över…må dessa belackare sitta på gatan..spela flöjt för sitt uppehälle..då kommer åtminstone jag att jubla att det finns rättvisa och gud..dessa som en gång hade informations monopol i landet sverige.

  Gilla

 4. När jag gick på lärarutbildningen fick vi läsa om ett genusexperiment som gjorts eftersom både pojkar och flickor i skolan klagade på att det andra könet alltid fick ordet när många räckte upp handen eller när läraren ställde frågor till specifika elever.

  Det konstaterades då i undersökningar att lärarna utan att vara medvetna om det gav väldigt mycket mer uppmärksamhet åt pojkarna och om man till det lägger att pojkarna väldigt mycket oftare ”tog” ordet genom att tala rakt ut utan att räcka upp handen, så var pojkarnas röster överrepresenterade i klasserna. (Det finns procentsatser på detta, det låg långt, långt över 50%.)

  När man nu försökte gör något åt detta, och lärarna systematiskt och väldigt noggrant lät varannan flicka, varannan pojke tala, och inte tolererade avbrott från räcker-inte-upp-handen-barn, klagade pojkarna på att de blev ÅSIDOSATTA och ALDRIG fick ordet!

  Ojämlika löner fastställs i unga åldrar…

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s