Alliansens flyktingpolitik är som rysk roulette

Följande debattartikel publicerades på Newsmill för några dagar sen.

Vissa asylsökande har skyddsbehov. Vissa har det inte. När vi tvångsutvisar människor kan vi inte vara säkra på att de går fria från förföljelse. Men vi kan vara säkra på att de får ett sämre liv.

Khaled Khodena sa att han var jagad av terrorister hemma i Irak. Att han skulle dö om han tvångsutvisades. Det är ett allvarligt påstående. Extremt allvarligt. Men Migrationsverket trodde inte på honom.

De trodde att han ljög ”bara” för att få ett bättre liv, ”bara” för att slippa från ett av världens fattigaste och mest instabila länder. Så de tvångsutvisade honom. I oktober 2011 var han halshuggen av terroristerna.

”Migrationsverket har inget juridiskt ansvar för vad som händer med avvisade personer.”

Rysk roulette. Jean Kabuidibuidi bad om att inte bli avvisad till Kongo. Sa att han kommer fängslas på grund av sin kritik mot regimen. Men migrationsverket trodde inte på honom. Trodde att han ljög ”bara” för att få stanna med sin fru och sina barn som var gömda här i Sverige.

Han fängslades och torterades samma dygn som han landade i Kinshasa.

Rysk roulette. Amireh och Zeinab skulle tvångsutvisas till Iran trots att de konverterat från islam till kristendom. Migrationsverket förnekade inte att konvertiter är förföljda i Iran. De förnekade att Amireh och Zeinab var kristna. Att de döpt sig och aktivt var med i en församling var ”bara” för att slippa leva i en av världens mest auktoritära stater där endast ryktet om deras dop skulle försatt dem i en extremt utsatt situation. Stora protester från allmänheten, medpassagerare på planet som vägrade sätta sig, och plötsligt ångrade sig Migrationsverket. Revolvern drogs tillbaka.

Men de slutade inte rikta den mot andra. Ahmad tvångsutvisades till Afghanistan trots att han hade dokument som visade att han var förföljd. Det lesbiska paret Awas och Sofiya tvångsutvisades till Kurdistan, därefter skrev de till sina svenska vänner ”Hjälp oss ifrån detta helvete!” Lawrence Kaala skulle utvisas till samma öde i Uganda men Migrationsverket ångrade sig när Svenska Dagbladet skrev om det. Min vän Benjamin har inte samma tur, han ska tvångsutvisas till Iran trots att han både är kristen och bisexuell.

De som nekas sin asylansökan kallas för lögnare. De som kämpar emot kallas för illegala. Polisen dammsuger det offentliga rummet för att fånga dem och tvångsutvisa dem. De har ”ingen rätt” att befinna sig här. Revolvern trycks mot tinningen.

Visst kan vissa ljuga. Vi har ju ett system där fattigdom, hunger, sjukdom och misär inte är asylskäl. Endast förföljelse. Lever du ett förfärligt liv i Somalia, men inte råkar vara förföljd, är du inte välkommen. Lever du ett privilegierat liv i Frankrike och varken är fattig eller förföljd är du välkommen. Det är bara de som måste ha en historia om förföljelse för att bli tagna på allvar som hittat på en. Det är inte de det är fel på, det är oss.

Men är vi inte generösa? Tar Sverige inte emot flest flyktingar i Europa? Jo, men Europa tar inte emot många flyktingar. Det är utvecklingsländer som tar emot flest flyktingar. Och det är dit Sverige tvångsutvisar de flesta asylsökande. Alltid ovetande om kulan kommer träffa.

Det är inte Migrationsverkets fel. Det är migrationsministerns fel. Hans rasistiska groda om blonda och blåögda människors ärlighet är bara ett exempel på hans negativa inställning till invandrare. Sverige ska tvångsutvisa till Irak trots att Iraks parlament är emot det. Papperslösa ska inte få vård och skola. 91-åriga Ganna fick inte stanna för hon kostade pengar. Flyktingvolymerna ska minska. Tvångsutvisningarna öka.

Ta ett djupt andetag. Sätt revolvern mot ditt huvud. Du har sagt att du är förföljd i Irak. Du har nekats asyl. 50 procents risk att du talade sanning. 100 procents risk att du kommer få ett sämre liv. 0 procents chans att du mår bra.

Skjut.

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s