Normaliseringen av rasismen i Norge

Jens Stoltenberg. Foto: Kjetil Ree
Jens Stoltenberg. Foto: Kjetil Ree

”När en främling bor hos er i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Främlingen som bor ibland er skall räknas som infödd hos er. Du skall älska honom som dig själv.” – 3 Mos 19:33-34

Det läskigaste är inte att rasister numera sitter i Norges regering. Det läskigaste är att stora delar av det norska folket står bakom det. I senaste programmet av Skavlan började komikern Özz Nûjen kritisera Fremskrittspartiet och kalla dem rasister, och direkt blev programledaren Fredrik Skavlan rejält orolig.

Han påpekade att FrP inte var där och kunde försvara sig och i brist på annat bad han oppositionsledaren Jens Stoltenberg som också råkade sitta där försvara FrP. Ja, försvara. För det Skavlan bad Stoltenberg kommentera var omvärldens missuppfattningar om att Norges regering är rasistisk. I själva frågeställningen visade alltså Skavlan att han inte tycker att FrP är rasister.

Det tyckte inte Stoltenberg heller. Han tydliggjorde att han är kritisk till FrP:s syn på invandring men att det är överdrivet att kalla dem rasister. Varav Nûjen kontrade med att de ju vill förbjuda romer att komma till Norge. Det är 100 % rasism. Inte ens Sverigedemokraterna har uttryckt något sådant.

Som svensk media uppmärksammade klippte dock NRK bort denna respons från Nûjen i sin version av Skavlan, och lät således debatten avslutas med Stoltenbergs inlägg. Detta förklarar de med att det ”inte kom fram några argument” och att ingen fanns där att försvara sig. Men ett nytt argument var ju precis det Nûjen gav, och ett starkt sådant, för att stödja påståendet att FrP är rasistiska.

Därtill så försvarade Stoltenberg som sagt motsatsen, och jag tror knappast NRK har en policy som säger att varje gång regeringen kritiseras måste regeringen svara nästa sekund. Regimkritik måste få uttryckas, och så kan regeringen svara på den efteråt. Och som Nûjen sa: ”Fremskrittpartiet säger massa saker om såna som mig när vi inte finns där att försvara oss.”

Normaliseringen av rasismen och rentvättandet av Fremskrittspartiet har märkts i Sverige också. DN rapporterade:

[Fredrik Reinfeldt] brukar inte spara på krutet när han kritiserar Sverigedemokraternas invandringspolitik. Men när det gäller norska Fremskrittspartiet – som har en liknande syn på asyl- och migrationsfrågor – har han valt att ligga lågt sedan Moderaternas norska systerparti Höyre meddelade att det högerpopulistiska partiet för första gången sedan bildandet 1973 släpps in i regeringen.

– Jag tycker att jag får respektera att de norska väljarna har fattat ett beslut som man utifrån norska förhållanden valt att bilda en regering kring. Det är upp till dem som har ingått avtalen att svara på frågor, säger Reinfeldt till DN.

– Jag är övertygad om att Höyres närvaro i regeringen kommer att innebära en ansvarsfull ekonomisk politik och en mer öppen asyl- och migrationspolitik, säger Reinfeldt.

Det här är djupt skrämmande. Det kan omöjligen ha gått förbi Reinfeldt att den nya regeringens migrationspolitik, med en FrP-representant som migrationsminister, är mycket hårdare och kallare. Bland annat vill de:

 • Införa 24-årsgräns för ”invandrare” att få gifta sig.
 • Test i norska och samhällskunskap för medborgarskap.
 • Satsa mer resurser för att utvisa fler flyktingar.
 • Flyktingar som får avslag på sin asylansökan ska låsas in i väntan på utvisning.
 • Bara de kvotflyktingar som har ”största möjlighet att integreras” ska tas emot.

Och detta ska man inte kritisera för att de har stöd i parlamentet? Hjälp vad fort det går tills rasism och främlingsfientlighet plötsligt blir okej. Jag håller mig till Gud jag. ”En och samma stadga skall gälla i församlingen för er och för invandraren som bor hos er. Detta skall vara en oföränderlig stadga för er genom alla släktled. Ni och invandrarna skall handla på ett och samma sätt inför Herren. Samma lag och samma rätt skall gälla för er och för invandraren som bor hos er.” (4 Mos 15:15-16). Amen.

22 kommentarer

 1. Frågan är om det finns något ord som är så missbrukat som just rasism. Det räcker att uttrycka en avvikande åsikt. Finns det bara en möjlighet att koppla den till en person av annan etnicitet så är det inte längre en åsikt utan ett flagrant uttryck för ”ren och skär rasism”. Detta är ett oskick, en insnävning i åsiktsfriheten som måste motverkas i en demokrati.

  Ett annat missbruk är när underhållningsprogram som Skavlan används som propaganda- och debattforum.

  Gilla

  1. Hejsan Hans!

   Ibland missbrukas och överdrivs rasistbegreppet men att vilja förbjuda romer att komma in i landet är skolboksexempel på rasism. Sen kan du inte påstå att Skavlan, som ju som sagt bjöd in Arbeiderpartiets partiledare, inte är ett forum för debatt och politik likaväl som för underhållning.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 2. Jag tycker det är ypperligt att SD och deras systerpartier i andra länder normaliseras, och att man börjar diskutera vad de säger istället för vad de anses vara. Liksom jag tycker det är ypperligt att före detta kommunister i V nu normaliseras. Jag diskuterar hellre vad Sjöstedt, Ohly och grabbarna vill idag än letar gamla Lenin-citat. Om vi kan få in stenkastar- och järnrörsgängen i periferin in emot den politiska anständighetens mitt, så är mycket vunnet.

  Om det är något jag anser mig ha lärt av den senaste kyrkdebatten, så är det att etiketter som trospolis och flumteolog inte leder någonvart. Eller rasist.

  Själv är jag för en tokliberal, fri invandring, långt utöver vad våra riksdagspartier har lust med. Är det därmed fritt fram för mig att kalla alla politiker slemma rasister? Nej, jag tror nog att de kan ha andra skäl att vilja begränsa invandring. Att kunna behålla välfärdsstaten, till exempel. Eller att vilja behålla det homogena svenska 50-talssamhället. Själv är jag överlycklig över att detta vittrar sönder, men jag har full förståelse för de som vill bevara det, och känner inget behov av att kleta stigmatiserande etiketter på dem.

  Låt oss gå igenom de hemska punkterna ovan:
  24-årsgräns för invandrares giftermål? Nej tack, jag gillar inte speciallagar. Men låt oss för ett ögonblick fundera över syftet. Är det att förhindra de tvångsäktenskap även vi i Sverige faktiskt har problem med? Verkar som om syftet kan vara gott, så varför anta rasism? För att vi har förutfattade (rasistiska?) meningar om SD? Åtgärden är dock felaktig. Varför straffa de som faktiskt vill gifta sig? Bättre se till att polis och domstol kan komma åt det som redan idag är olagligt, dvs tvångsäktenskap.
  Test i norska och samhällskunskap för att få medborgarskap? Jamen varför inte? Var ligger rasismen i detta? Om jag skulle söka medborgarskap i Norge, något av det finaste de kan förläna mig, så blir inte jag kränkt av om de kräver att jag visar att jag har visst intresse för Norge.
  Satsa på att utvisa fler flyktingar? Jag utgår från att det här syftas på de som har sökt asyl och nekats detta då de saknar asylskäl. Här är jag en sådan regelfascist att jag faktiskt håller med. Jag tycker inte att vi skall ha lagar som begränsar invandringen. Men jag tycker att de lagar staten stiftar, de skall den banne mig se till att genomdriva. Annars blir resultatet att vi får fri invandring för de som bryter mot reglerna, medan de skötsamma får åka hem. Det känns inte OK för mig.
  Låsa in de som fått avslag? Återigen: jag är för fri invandring. Men har vi nu reglerad invandring, och du får avslag, så ska du ut. Regler måste gälla.
  Ta bara emot gräddan av kvotflyktingarna? Nej, nej, och åter nej! Kvotflyktingarna är ju de mest behövande flyktingar vi har, de som inte har råd att lägga hundratusingar på flyktingsmugglare. Om inte vi tar emot dem, så lär ingen annan göra det, varpå de sitter kvar och ruttnar i krigs- och hungersnödszoner. istället bör vi drastiskt öka mottagandet av kvotflyktingar.

  Gilla

  1. Hejsan Hans!

   Återigen, att förbjuda romer att komma in i ens land är rasism. Restriktivare invandringspolitik är inte nödvändigtvis det, även om det ofta är grundat i det, men etnisk särbehandling är definitivt rasism. Så du behöver inte anklaga mig för att ”kleta stigmatiserade etiketter” på folk, jag anser att när någon förespråkar något rasistiskt ska man påpeka det och ta avstånd från det.

   Kollektiv bestraffning för eventuella tvångsäktenskap för alla invandrare men inte norrmän är varken rationellt eller humant, tvångsäktenskap kan motarbetas på effektivare och mindre xenofobiska sätt. Att kräva norska av medborgare och effektivisera utvisningar är inte nödvändigtvis främlingsfientligt men en obligatorisk del av en främlingsfientlig politik som jag tycker det är rätt tydligt att FrP förespråkar, och det går emot en human och öppen flyktingpolitik som Reinfeldt påstår ska komma till stånd. Och att neka kvotflyktingar är som du säger förkastligt.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Gud välsigne även dig, Micael.

    Kleta stigmatiserande etiketter? Mitt ordval, när jag läser det med eftertankens kranka blekhet, känns hårt. Jag ber om ursäkt.

    Jag framhärdar dock i att vi ofta är alltför snara i att, när vi ser något vi ogillar, ta fram en etikett och anse att vi därmed löst problemet: rasist, främlingsfientlig, homofob, mörkerman, kommunist, osv.

    Ja, vi bör kritisera rasism när vi hittar den. Men först bör vi räkna till 10 och fundera på om det verkligen rör sig om rasism.

    Låt mig leka djävulens advokat åt deras vägnar som inte vill ha in (rumänska?) romer i Norden. En rasist lär nog hävda att romer är genetiskt betingade att stjäla, eller hur det nu är dagens anklagelse lyder. Varpå man kan genmäla att det hela är en klassfråga, romer blir överrepresenterade i brottsstatistiken eftersom de är fattiga och utstötta; när ens barn svälter gör man vad som krävs för att magen skall fyllas. Samma sak som kan ses i fattigare svenska områden. Och där kommer ju öppningen för den icke-rasist som inte vill ha in romer: man vill helt enkelt inte importera in en underklass till Sverige. Minns hur Göran Persson varnade för social turism via polska rörmokare när EUs fria rörlighet skulle klubbas igenom. Inte är väl hela arbetarrörelsen full av rasister?

    När jag just gjort en Jackelén i rasismfrågan, och hävdar att inget klart kan utsägas, låt mig även göra en Sandahl gällande romers rörelsefrihet:
    Ja, vi skall låta romer resa fritt runt i EU, precis som alla andra EU-medborgare. Fri rörlighet är bra, både av varor och gemene man! Om detta medför att även brottslingar lättare kan röra sig runt, låt oss då ge polisen de resurser de behöver för att ta hand om brottslingarna, och lämna vanligt hederligt folk i fred. Det priset är rörligheten värd.
    Om sedan den som motsätter sig den fria rörligheten gör det av rasistiska, protektionistiska eller privatekonomiska motiv spelar inte så stor roll för mig.

    Gilla

  2. Hans Odeberg: ”Själv är jag för en tokliberal, fri invandring, långt utöver vad våra riksdagspartier har lust med.”

   – Du skulle ändra åsikt ganska snabbt när du fick erfara konsekvenserna av detta.

   Gilla

 3. Jag tror det är viktigt att komma ihåg en sak när det gäller romerna, i synnerhet rumänska romer – de är våra syskon i Jesus Kristus. Ofta är de dessutom frikyrkliga, romska pingstvänner råkar man på hela tiden i Rumänien.

  För en som bekänner sig till Jesus så är de alltså våra syskon, mycket närmre oss än ”gemene svensk”. Om vårt medborgarskap är i Guds rike så har vi mer gemensamt med dem än någon som råkar vara en del av samma ”välfärdsstat” som oss. Då borde även vår solidaritet med dem vara ännu starkare med dem, vi är kallade att älska vilkorslöst men vi har ett särskilt ansvar att hjälpa våra bröder och systrar.

  Guds frid.

  Gilla

 4. Jag håller med dig men samtidigt kan jag känna att den versen handlar om enskilda människor som kommer till ett land och följer landets lagar och jobbar eller så och inte tex. så mycket som förorterna eller religioner som Islam utan då är det en annan fråga. Jag skulle också tro att det handlar om personerna respekterar landet och de som bor där. Är det så är man välkommen.

  Gilla

  1. Hej Micke!

   Om arbete och laglydighet vore krav för vistelse i Sverige, då måste det väl gälla alla som bor här för att inte klassas som diskriminering? Dvs. vita svenskar borde också kunna utvisas om de begår brott eller är lata? Men nu är systemet utformat så att jag kan bete mig hur syndigt som helst och aldrig tvångsutvisas till ett land där jag inte vill vara, medan andra tvångsutvisas till lidande och elände inte för att de gjort något kriminellt eller för att de inte vill arbeta, utan för att de inte varit ”tillräckligt” förföljda. Det är det stora problemet med migrationssystemet.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 5. Micael: Ja men skillnaden är att det är Sverige så svenskar ska få sitt straff men utvisning ska väl gälla de som missköter sig. Självklart ska alla straffas men om någon begår allvarliga brott tar även mitt överseende som kristen slut. Jesus sa tex:Då sade Jesus till honom: ”Stick ditt svärd i skidan! Ty alla som drar svärd skall dödas med svärd.

  Men självklart ska de som behöver hjälp tas emot och man ska inte förtrycka någon jag tycker att alla är välkomna om de håller sig till lagar och så.

  Gilla

 6. Men jag håller med dig om att utvisning är fel utom i väldigt speciella fall.

  /Gud välsigne dig med!

  Gilla

 7. Micke, när Jesus avfärdade Petrus agerande så säger han ju inte ”Det är helt okej för kristna att straffa andra med svärdet”. Han avfärdar Petrus användande av svärdet i en kontext där det är fullt begripligt att Petrus börjar slåss, tempelvaktarna ska ju begå ett gravt övertramp genom att straffa en oskyldig. Men där bryter ljuset in, Jesus avfärdar ”legitim” våldsutövning och bär sitt kors. Vårt överseende som kristna tar aldrig slut eftersom vi aldrig ska döma utan älska helt vilkorslöst.. varför skulle vi annars säga: förlåt våra skulder liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.

  En stor del av problemet är att man sammanblandar Guds Rike med denna världen, det är klart att denna världen avvisar folk och har rasism (och förnekar att den har rasism). Den bygger på egenintresse och lyder under denna världens gud.

  Varför ska vi som tror på Fredsfursten överhuvudtaget vara intresserade att avgöra när det är och inte är legitimt att kasta ut människor ifrån ett land? Vårt uppdrag som Kristi lärjeungar är att tjäna dessa utsatta människor och jag är mycket skeptisk mot att det skulle betyda ”delta i den politiska diskussionen pro-kontra flyktingströmmar”. Om vi som kristna kan visa att vi genuint älskar dessa landlösa flyktingar och uppoffra oss för dem, så blir vi genom den uppoffringen ett ljus för världen.

  Gilla

 8. Skremmende å lese. Du ser ikke hva som kan skje med at land om man ikke er det minste selektiv? Så du vil like gjerne ta inn alle kriminelle og alle som har et menneskesyn på kant med ditt?

  Du lever i en drømmeverden, en sykt naiv, oppdiktet verden som bare eksisterer i din hjerne og på barne TV. Reis ned til Pakistan og se om du blir behandlet med respekt der. Nei, neppe. Så hypotetisk sett, ville du da flt ditt land med et folk som ikke respekterer deg, dine meninger og ditt levesett?

  Men dette er forgjeves, du er fortapt.

  Gilla

  1. Tack för ett bra inlägg !
   Jag förstår inte hur man kan blunda för ett parti som uttrycker hat mot andra folkgrupper, speciellt inte när kristna gör det. Fremskritspartiet stödjer några saker som en hel del kristna i Norge är villiga att offra allt annat för; Israel, att Norge inte ska bli mer ”avkristnat”. Att hjälpa främligen, den faderslösa och änkan anses för svårt och inte ”vårt” ansvar av många i Norge, plötsligt är det den mycket svenska men egentligen norksa Janteloven som härskar.

   Guds välsignelse / C

   Gilla

 9. Micael Grenholm: ”Jag håller mig till Gud jag. ”En och samma stadga skall gälla i församlingen för er och för invandraren som bor hos er. Detta skall vara en oföränderlig stadga för er genom alla släktled. Ni och invandrarna skall handla på ett och samma sätt inför Herren. Samma lag och samma rätt skall gälla för er och för invandraren som bor hos er.” (4 Mos 15:15-16). Amen.”

  – Denna text betyder inte fri invandring till Israels land, om du trodde det. Att samma lag skulle gälla innebar att främlingen skulle rätta sig efter den lag som gavs till israel. Med andra ord var det förbjudet för främlingen att praktisera annat än det som rymdes inom judendom. Du använder bibeltexter högst godtyckligt för att stödja dina egna åsikter.
  Med fri invandring skulle Sverige gå under och svenskan bli ett minoritetsspråk.

  Gilla

  1. Hej SÅ!

   Israel hade naturligtvis fri invandring, likt alla andra länder på den tiden. Det fanns ingen gränspolis, pass eller migrationsverk. Det är helt nya fenomén.

   Och samma lag gällde för alla. Det fanns ingen religionsfrihet som du säger. Men det var samma för alla. Problemet med svensk lag är att den inte behandlar alla lika. Tvångsdeportering används aldrig som åtgärd för svenskar. Det tycker jag är diskriminering. Man behandlar inte invandrarna som sin nästa. Om jag aldrig riskerar att utvisas till Afghanistan oavsett om jag bryter mot alla lagar som finns, varför ska vi tvångsutvisa laglydiga människor dit?

   Gud välsigne dig

   Gilla

 10. Micael: ”Man behandlar inte invandrarna som sin nästa. Om jag aldrig riskerar att utvisas till Afghanistan oavsett om jag bryter mot alla lagar som finns, varför ska vi tvångsutvisa laglydiga människor dit?”

  – Man utvisar inga laglydiga i Sverige. I ett muslimskt land skulle du lätt bli utvisad bara för att du är kristen. Den som tagit sig in i Sverige med olagliga skäl är inte laglydig och skall naturligtvis avvisas till det land de kom ifrån. Jag är djupt tacksam att du inte sitter på en politisk maktposition, du skulle förstöra vårt land ganska kvickt. Sverige skulle bli ett eldorado för allsköns kriminalitet. Ingen behövde oroa sig för att bli utvisad. Arabiska blev snart första språk. 🙂

  Ps/ Det var inte samma lag för främlingen i det gamla Israel. Den text som talar om samma lag, gäller lagen om pesach (påsk). Om främlingen ville fira Herrens påsk så skulle han omskära sig och följa lagen om pesachfirande. I övrigt behövde inte främlingen följa alla bud i torahn, men de moraliska buden var naturligtvis gällande för alla. Man kan alltså inte överföra den antika situationen in i dagens samhälle. / Ds

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s