Fru och barn i Sverige – utvisas till Kongo

Skärmdump från Borås Tidning
Skärmdump från Borås Tidning

En lokaltidning rapporterar om en händelse som borde bli nationell skandal: Steve och Linn är nygifta, väntar sitt första barn och skickas ut av svenska myndigheter till ett av världens fattigaste och farligaste länder mot sin vilja på grund av en byråkratisk teknikalitet. Steve kommer från Demokratiska Republiken Kongo och flydde till Sverige i januari 2012. Medan han var här vände män upp och ner på hans hem, hotade hans familj och sa att om deras son kom tillbaka kunde de förbereda hans begravning.

Medan Steve var här träffade han Linn, de förlovade sig och förberedde sig för ett liv här. Men så fick Steve avslag på sin asylansökan. Att han bodde med och var förlovad med Linn påverkade inte beslutet. Inte heller att de väntar barn. Att de sedan gifte sig. Att Steve jobbar här. Normalt innebär ju jobb att man är arbetskraftsinvandrare, men ett sådant tillstånd kan man inte söka medan man är asylsökande här i Sverige, utan man måste först utvisas till sitt hemland och där borta visa att man har ett jobb i Sverige för att få arbetstillstånd.

I övermorgon åker de till Kongo, båda två. Linn följer med för att hjälpa sin man: ”Min familj tyckte inte att jag borde, men jag har inget alternativ. Tanken på att sitta här hemma och undra om han skulle klara sig eller bli gripen, när han skulle kunna kontakta mig eller om han ska försvinna för alltid, var för tung.” Steve är orolig för att han kommer bli tillfångatagen redan på flygplatsen i Kinshasa. Det är jag med.

För två år sedan, kort innan Steve kom till Sverige, utvisades Jean Kabuidibuidi härifrån till Kongo. När han lämnade Kinshasas flygplats blev han stoppad av säkerhetspolisen, de upptäckte att han hade kritiserat Kabilas auktoritära regim, och därefter körde de honom till ett fängelse där han utsattes för tortyr. Till slut fick han ringa en vän som kunde muta dem med pengar så att Jean blev släppt. Därefter gömde han sig i ett par månader tills han kunde komma tillbaka i maj som arbetskraftsinvandrare.

Jean hade nämligen arbetat som pastor i Elimkyrkan även när han sökte asyl, och drabbades av samma byråkratiska betongvägg: trots att han arbetade kunde han inte bli arbetskraftsinvandrare medan han var i Sverige utan han var tvungen att utvisas först. När han sedan kom tillbaka, mörbultad och torterad, sände TV4 ett reportage där Migrationsverket erkände att lagen om att man inte får bli arbetskraftsinvandrare som asylsökande även fast man har jobb borde ses över. Uppenbarligen har inget hänt. De har inte heller lärt sig att deras landinformation om DR Kongo är inkorrekt, eftersom de utvisade Jean med att Kinshasa var säkert, något det ju inte var.

Nu upprepas hela händelseförloppet känns det som, och att även Linn följer med belyser de dubbla måttstockar svenska myndigheter använder sig av: UD säger att säkerhetsläget i Kinshasa är osäkert och avråder alla icke nödvändiga resor dit. För svenskar, vill säga. Folk förstår ju att tvångsutvisningar egentligen är inhumant och ogudaktigt – det är därför vi inte tvångsutvisar svenskar någonstans, för dem bryr vi ju oss om. Europeer gillar vi med så därför skaffar vi fri rörlighet inom EU. Men afrikaner, folk från Mellanöstern och andra ickevita möts av ett obarmhärtigt migrationssystem som inte tar någon hänsyn till naturrätten utan försätter människor systematiskt i fattigdom, lidande och misär.

I övermorgon åker de som sagt. Be om Guds beskydd över Steve och Linn och att lagen snabbt ändras. Sprid också artikeln om deras situation till medier, politiker och vänner. Såna här dumheter ska förbjudas.

3 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s