Från tiggare till arbetare

Svensk politik är väldigt inriktad på att skapa jobb, det är ju en ständigt prioriterad valfråga och alla partier vill kalla sig för arbetarpartier: jobb, jobb, jobb. Men jag har en gnagande känsla av alla inte får vara med på tåget. EU:s fria rörlighet infördes för att öka samarbetet mellan medlemsländerna och göra det lätt för folk att få jobb. Och jobb är precis vad som skulle lösa de östeuropeiska tiggarnas situation. Ändå tycker jag att det verkar ganska sällsynt med initiativ och åtgärder som syftar till att försöka ge dessa fattiga människor jobb.

Det talas högljutt om att förbjuda givande till tiggare och att Rumänien måste betala Sveriges sociala kostnader, men vad hände med jobb, jobb, jobb? Är det inte rätt solklart att om du vill få någon att sluta tigga så behöver han eller hon en inkomst? Det sprids myter om att romer, som många av dessa är, ser tiggeri som ett jobb och är nöjda med sin situation. Nå, alla de jag pratat med och lärt känna avskyr tiggeri. Men de vet inte hur de ska få jobb. Få har ett CV, färre känner till Arbetsförmedlingen och nästan ingen kan svenska.

Christi och Anna-Lisa
Christi och Anna-Lisa

Utom Christi. Jag lärde känna Christi för fyra år sen när han och hans fru Alina besökte min församling Mosaik. De sov tillsammans med deras nyfödda dotter Anna-Lisa i en bil, de kom från en liten rumänsk by där det var omöjligt att få jobb och där de jobben knappt gav någon lön alls. I Uppsala hankade de sig fram genom att spela dragspel. Men Christi var beslutsam, han skulle ha ett jobb! Han talade flytade engelska och snappade upp så mycket svenska han kunde. En dag när han var ute och spelade kom en butikschef för Max fram till honom, och när han hörde att Christi kunde svenska utbrast han ”Men varför står du här och spelar?!”

Christi fick jobb på Max, först som städare och sedan vid kassan. Jag hälsade på honom där ofta. Han var så tacksam till Gud, trots obekväma arbetstider så skötte han flitigt sitt uppdrag. Men arbetsgivaren hade överskattat hans svenskakunskaper. När kunderna bad honom om mer än en hamburgare och en cola och hade detaljerade frågor om saker och ting stod han ofta handfallen, och det hela slutade med att han fick sluta.

Sedan dess har Christi tränat upp sin svenska ännu mer, nu kan han det närmast flytande. Han söker ivrigt efter ett jobb i Uppsalatrakten medan han försöker samla in pengar genom att spela dragspel. Men det är svårt att göra två saker samtidigt, särskilt när man inte har koll på den svenska arbetsmarknaden. Jag har därför bestämt mig för att hjälpa Christi att få ett jobb, jag ska pimpa hans CV och hjälpa honom söka via internet. Alla tips uppskattas, särskilt om läsare i Uppsalatrakten själva är arbetsgivare eller vet att er arbetsplats behöver folk – relationer är ett plus i såna här lägen.

Ett jobb skulle ge så mycket, inte bara en regelbunden inkomst utan också tillgång till bidrag och andra förmåner. Om du har tiggare där du bor, samla ihop ett gäng som hjälper tiggarna med CV, jobbansökningar och bostad. Återigen, hela syftet med den fria rörligheten i EU är ju att arbetande europeer ska få komma hit, vi gör ju bara de passiva politikerna en tjänst. Gör som Boas (Rut 2-3) – anställ invandrare!

5 kommentarer

  1. Jag är glad att vi här i Sverige kan hjälpa invandrade till bättre liv och vänksap .Jag som är sjäv invandrade från Finlad har fått det bra här i sverige och att vi här i sverige har Finsk andlig arbete som sprider kärlek till till som är ensamma och ingen Gud och ingne hopp och jag är glad är vi har stor Gud som ger omsorg över oss alla i livet många upplevelse och ber för oss med till seger in Jesus blods frälsning til våran Finska folk i sverige ,tack med välsignlese, keijo södertälje

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s