Hur det är att leva i egendomsgemenskap

Brittiska kommunitetsboende Jesus-hippies
Brittiska kommunitetsboende Jesus-hippies

Jag har flera gånger skrivit om Jesus Army, den där härliga hippiekyrkan i Storbritannien som förenar evangelisation och mirakler med egendomsgemenskap och aktivism. Min dröm är att något liknande ska poppa upp i Sverige. Det mest exotiska med Jesus Army är nog deras nyss nämnda egendomsgemenskap – ungefär en fjärdedel av samfundets medlemmar lever i kommuniteter som de kallar för New Creation Christian Community. De har publicerat några fina intervjuer med folk som bor i dessa kommuniteter, videor jag förmodligen delat förut här på bloggen men de tåls att delas igen:

Många förknippar kommunitetsliv med celibat på grund av de historiska kyrkornas klosterrörelser, och medan flera i Jesus Army valt att leva i celibat utifrån 1 Kor 7 så innehåller deras kommuniteter också flera gifta par med barn. Stevo och Olivia är ett sådant par, och i videon ovan förklarar de lättnaden med att dela ekonomi och ansvar med andra och hur kommunitetslivet skapar en överlåtelse som vårt samhälle i övrigt lider ganska stor brist av.

Didier som invandrade till London från Guinea berättar om hur kommuniteten räddade honom från ett liv i fattigdom, utanförskap och ensamhet. I och med att Jesus Army är en kyrka där man inte bara delar tro och vänskap utan faktiska pengar så har Didier fått ett bra liv och blivit överlåten lärjunge till Jesus. Kommuniteterna finns framför allt till för de fattiga och Didiers vittnesbörd är en inspirerande utmaning för andra kyrkor som välsignar fattiga och tiggare med sin mun men inte kan erbjuda ett tryggt hem och egendomsgemenskap.

Avslutningsvis ett klipp med Mick Haines, en av ledarna för Jesus Army som varit med sedan starten, och som berättar om hur New Creation Christian Community startade under hippie-eran på 70-talet. Han berättar om visionen att gå tillbaka till Apostlagärningarnas församlingsstruktur och ta hand om de fattiga, och delar sina erfarenheter som kommunitetsbroder i över 40 år.

Vad säger ni? Ska vi inte ta och prova på detta i Sverige också?

7 kommentarer

 1. Om det poppar upp i Sverige så skulle jag inte bli förvånad om du var en del av poppandet 🙂

  Gilla

 2. ”Didier som invandrade till London från Guinea berättar om hur kommuniteten räddade honom från ett liv i fattigdom, utanförskap och ensamhet.”

  – Tacka för det att han är glad, vem skulle inte bli det i hans ställe. Fråga honom vad han bidrar med till kollektivet annat än sitt goda humör?
  Man skall hjälpa de som lider nöd, men ett argument för kommunitetsboende är inte Didier. De skulle lätt hitta 100.000 till som ville ha det som han.

  Gilla

  1. Oj SÅ, det där lät lite fördomsfullt. Själv säger han i videon att han kom till London för att studera till något smart, och om han inte fortfarande gör det är det troligt att han jobbar på Jesus Army’s Kingdom Businesses som många andra i kommuniteterna gör, http://www.newcreation.org.uk/businesses

   Sen är de fattiga naturligtvis ett starkt argument för egendomsgemenskap, Apg talar om att de kristna hade allt gemensamt för att ingen skulle lida någon nöd. Sen krävs det också att rika joinar, något de ju uppenbarligen har svårt för men Anden kan tack och lov förvandla de hårdaste hjärtan.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Bara för att man är fattig betyder inte det att man inte bär ett eget ansvar lika mycket som en rik gör. Att man är fattig kan ju bero på att man är kass på att hantera pengar, lat, spelberoende , drogberoende. Ja det finns många orsaker. Eller att man är tvingad till fattigdom vilket är ett helt annat kapitel. Men bara för att man är fattig betyder inte det att det största behovet är pengar från rika, det kan även leda till mer synd.

    Nu betvivlar jag inte just denna person, ( Didier ), att man är fattig är väl egentligen inget argument för att dra nytta av andras välmening. Men visst finns det ett starkare motiv att dra nytta av andra människors välvilja, om man är fattig.

    Vet ett klart exempel på detta på 70 talet här i Sverige, mina föräldrar med vänner drog igång en bas i norra Sverige , de träffa massa nya människor och delade med sig om Jesus till dem. Det var en person som sökte sig till dem, en arbetslös, lite problematisk bakgrund med alkohol och droger. Han gav ett sken att vara genuint sökande , men detta var bara en fasad för att leva på de ”godtrogna” kristnas generositet, han bedrog dem gång på gång för han trodde att han kunde köra med dessa kristna, en dag tog det stopp och han bankade ner 3 stycken. Ett varnande exempel på vem man släpper in. Som SÅ säger nedan här, så behövs det nog kännedom om människor.

    Gilla

 3. För dig kan det upplevas som fördomsfullt, men för andra kan det vara realism utifrån kännedom om människor.
  Men gör det som din håg och ditt hjärta leder dig till. Har man ett gott motiv, så kommer Herren Gud alltid att hjälpa dig. Guds rike har alltid gått fram genom unga människor som inte förstått att begränsas av sitt förstånd eller möjligheter. 🙂
  Gud välsigne dig!

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s