Myten om tiggarligorna

Igår firade jag romernas internationella dag tillsammans med ärkebiskopen, integrationsminister Erik Ullenhag, sångerskan Emilia Huczko och massa svenska, finska och rumänska romer i Uppsala Domkyrka. Tiggarna hade med sina dragspel och körde fartfyllda sånger som prisade Gud. Såväl integrationsministern som flera romer själva berättade om den fruktansvärda diskriminering och rasism dessa människor mött under hela 1900-talet fram till idag, och tillsammans bad vi för försoning och medmänsklighet.

Dagen efter, dvs. idag, gör en kompis mig uppmärksammad på en lapp som satts upp på en ICA-butik och som spridits på facebook. Lappen säger att man inte ska ge pengar till den romska kvinnan från Rumänien som tigger vid denna butik för att hon ingår i en tiggarliga där bossen får in 700 000 per månad som han spenderar på ”märkesjeans och solglasögon”, dessutom beskrivs kvinnan som ”ljusskygg”, ”förslagen”, hon ”visar tänderna och morrar”, hon har ”antagligen TBC” och lappen anmärker att om du får TBC så har du förmodligen fått det av en rumänsk tiggare. Allt detta är givetvis rasistiskt bluff och båg, påståendena är falska och orimliga och allmänt hatiska.

Det läskiga är dock att bilden på den här lappen har delats 4000 gånger på facebook, ofta med kommentarer om att tiggare inte är att lita på, att man inte ska ge till dem, och så vidare. Jag skickade ett meddelande till kvinnan som la upp bilden och anmärkte att påståendena där är falska, och tydligen var jag inte den första som anmärkte detta:

tiggarbluff

Retoriken på den här lappen är crazy, men för fem år sedan kunde man höra liknande tongångar – från själva polisen! Då var tiggande EU-migranter ett ganska nytt problem och Therese Mattsson, chef på rikskriminalpolisen, sa då följande:

– Vem tar inte illa vid sig? De är minderåriga – och offer. Men ger man dem pengar kan man indirekt göda kriminalitet. Barnen kan vara stulna eller köpta. Deras pengar kan gå direkt till människosmugglare i ett annat land. De kan vara hjärntvättade. När de blir äldre kan de hamna i prostitution, de kanske tvingas stjäla eller begå annan brottslighet.

Ja, och de kan också vara nynazister och äta kattungar till middag. ”Kan” är ett väldigt behändigt ord. Idag skulle dock polisen inte komma på att säga nåt sånt här, enligt Michael Anefur (KD), nationell hemlöshetssamordnare, så är ideella organisationer, sociala myndigheter och polisen överens – det finns inga egentliga belägg för att tiggarna har kopplingar till kriminella ligor överhuvudtaget. De anekdoter, indicier och vandringssägner som sprids har ingen fast förankring i verkligheten.

Från min egen horisont här i Uppsala har jag lärt känna flera av tiggarna väldigt väl, jag har sovit tillsammans med dem, talat med dem i timmar, hängt med dem och bett med dem. Det finns inga ligor. Det går inte ens ihop matematiskt att de små summor de får ihop, ofta bara 100 kronor per dag, på nåt sätt skulle kunna skickas till nån maffiaboss eftersom det är vad de själva spenderar på mat och mediciner. Uppsalapolisen håller med, som jag skrivit förut på bloggen var jag och lyssnade på ett panelsamtal som domkyrkoförsamlingen anordnade, och där sa polischefen att de inte har några bevis för tiggarligors existens överhuvudtaget. Visst kan tiggarna vara organiserade i och med att de delar upp platser och kommer överens om tider, och visst låtsas vissa vara sjuka eller gravida för att få mer pengar, men det handlar om fattiga familjer som gör det de kan för att få ihop brödfödan.

Människans syndfullhet gör att hon ogärna hjälper de nödlidande, men då samvetet påminner henne om hur omoraliskt detta är försöker hon ge rationella skäl till sin egoism genom att komma på argument för att hjälp till de fattiga inte hjälper de fattiga. Det är därför vi ser att tusentals personer utan källkritik sprider ett hopdiktat, rasistiskt budskap som förevändning för att man inte behöver ge pengar till tiggare.

Grundproblemet är dock att vi inte lär oss säga ce mai faci, pratar med rumänerna, lär känna dem, bjuder in dem och hjälper dem till arbetsförmedlingen och skolan (alla barn som vistas i Sverige har rätt till skola, även dessa). Vad vi behöver är gemenskap, kärlek, väckelse och Guds Rike. Då kommer tiggeriet inte behövas längre.

21 kommentarer

 1. För något år sedan hade BBC ett dokumentärprogram som jag råkade se. De hade ”följt pengarna” och kom fram till att tiggarna i London var hierarkiskt organiserade och måste lämna det ihoptiggda till ”uppsyningsmän” som kasserade in och som sedan i sin tur lämnade pengar vidare i den hierarkiska kedjan. I slutändan hamnade de hos klanhövdingar i Rumänien som bodde i stora och vräkiga men ganska smaklöst byggda palats. Under undersökningen blev BBC-journalisterna hotade några gånger när de ville intervjua några personer som tilllhörde detta system. BBC är känd som en seriös källa av public service-karaktär, inga rasister. Eller ?

  Gilla

  1. Hej Axel! Jag antar att du syftar på Panorama? http://news.bbc.co.uk/panorama/hi/front_page/newsid_9618000/9618038.stm Det är ett intressant reportage men det är svårt att dra några slutsatser utifrån det när det gäller den Sverige, pga att det är ett annat land och att de spårade ett begränsat antal tiggare. Svenska medier har ju gjort liknande undersökningar och kommit fram till att tiggarna är urfattiga och låter de pengar de samlar ihop gå till mat, skola och sjukvård för barnen och familjen där hemma, se http://www.dn.se/sthlm/resan-till-tiggarnas-hemby-blev-en-chock/ http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5730769 http://www.gp.se/kulturnoje/1.2314378–stodet-till-tiggaren-vanessa-ar-unikt- Här i Uppsala åkte några präster från Lötenkyrkan till Valea Seca som många tiggare kommer ifrån och såg med egna ögon hur tiggarnas pengar bekämpar fattigdom så gott det går.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Gud välsigne även dig Micael ! Nej det var inte det program som du hänvisar till som handlar om tiggande barn. Det jag såg handlade om vuxna tiggare.

    Gilla

 2. Vissa är säkert oroliga, en del som sägs kanske stämmer och en del inte. Hoppas allt löser sig. Man vet inte vad man ska tycka.

  Gilla

 3. Ja, åsikterna verkar delade vad gäller tiggares organisering. Som nyliberal högermänniska undrar jag dock vad det spelar för roll. Jag är ju för fri företagsamhet. Om en driftig person i Rumänien ser till att fixa transport till och bostad i Sverige, och sedan tar en andel av förtjänsten (dvs tiggarna arbetar på provision) eller tar rubbet och ger en fast summa per dag tillbaka (dvs tiggarna är lönearbetare) så ser jag inget ont i det. Inte mer moraliskt förkastligt än när svenska IT-konsultbolag skickar in folk på Ericsson.

  Gilla

   1. För att rättfärdiga tiggeri, tiggare och andra fattiga människor behöver vi inte nyliberalismen. Redan bibeln har några väl valda ord att delge oss.

    Gilla

  1. Nja, det där faller faktiskt in i kategorin anekdotiskt bevis, eftersom polisen centralt säger att det inte finns några belägg för att tiggare har med kriminella ligor att göra, enligt länken som jag ger ovan. Adrian Lucaci borde ju som polis kunna göra en anmälan om han känner till någon faktiskt liga som verkar i Sverige men en sådan anmälan existerar inte. Sen verkar ligor bland tiggare i andra länder, som Axel Karlsson ger exempel på ovan, och det är möjligt att Lucaci stött på detta i Rumänien, men att han som lokalpolis i Skara därmed drar slutsatsen att hälften (!) av Sveriges tiggare har med kriminella ligor att göra är uppenbarligen något han inte har belägg för.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 4. Lappen vill jag inte kommentera (Detta handlar om ett mycket mångfacetterat problem). Däremot ser jag att personen som skrivit om sitt firande tillsammans med ärkebiskopen och integrationsministern, själv lagt in ett antagande om lappen, eller är det kanske en felskrivning: ”Lappen säger att man inte ska ge pengar till den romska kvinnan från Rumänien”, står det här ovan i texten. Men lappen på facebook säger inget om att kvinnan skulle vara rom.

  Gilla

  1. Hej!

   Med tanke på att den rasistiska lappen inte har någon avsändare och sprider rena lögner så har den inte mycket mer trovärdighet än en tvål. Därmed hade ett påstående på denna lapp om kvinnans etnicitet haft noll bevisvärde. Jag utgår istället från min erfarenhet som hemlöshetsaktivist i Uppsala och vet att alla rumänska tiggare här är romer – det är just därför de kommer hit, de får inga jobb i Rumänien pga rasism och diskriminering. Helt säker kan jag ju inte vara men det är högst troligt att kvinnan är rom.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 5. När en tiggare kör upp sin mugg i ansiktet på mig säger jag tack och tar en slant.

  De kan de ha för att de jämt stör en.

  Gilla

 6. Nu sitter det tiggare utanför banken, coop, pizzeria, listan kan göras lång. Det känns obehagligt att se tiggare sitta där och säga ”hej hej” varje gång man går förbi. Och jag kom i bråk förra veckan. Jag ignorerade idioten och en kille med visst mörkt utseende skrek på oss ”VARFÖR IGNORERAR NI HENNE?! GE HENNE PENGAR ERAN JÄVLA RASISTER! SVIN!”, fyfan vad jag kokade inombords.

  Gilla

 7. Så därmed har de rätt att kräva att jag ger pengar? Pengar som jag jobbat hårt för att få?

  Gilla

  1. Har du förstått poängen?

   Om du hade varit rom kanske det inte hade hjälpt att du var beredd att arbeta hårt för att få de pengarna. Du tycks göra omvärldsbedömningar utifrån din egen box.

   Gilla

 8. Kommer sent in i debatten.Evigt ämne detta.Och inte svart eller vitt.Men att tiggarfenomenet är en blandning av organiserad brottslighet trafficking människohandel enskilda människoöden ska man inte blunda för.Då hjälper man ingen.Barnen på bilden borde varit hemma o h gått i skolan.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s