Jens Garnfeldt – den kapitalistiske helandepredikanten

jens-garnfeldt-okr.jpg
Jens Garnfeldt

Sedan många månader har den danska predikanten Jens Garnfeldts möten i småländska Älmhult väckt stor uppmärksamhet. Medan Ulf Ekman blivit katolik och Livets Ord distanserat sig från sin extrema barndom så kör Garnfeldt – som gick på Livets Ords bibelskola på 80-talet och kallas för Danmarks Ulf Ekman – på det gamla vanliga. Dyra, flashiga shower, hög volym, feta kollekter och betoning på tro, mirakler och framgång. Och han har särskilt blivit uppmärksammad för att han har uppväckt ett barn från de döda när han var i Kenya.

För mig är tecken och under inget konstigt – det är vardag i Guds Rike – men för det sekulära Sverige verkar detta nästan vara större skandal än Garnfeldts syn på pengar och rikedom. När Jönköpings kommun förbjöd Kanal 10 att ha väckelsemöten med Garnfeldt i en gymnasieskolas aula argumenterade socialdemokraten Tord Sundqvist för att ”Man ska inte predika som om man vore gudsbenådad i våra lokaler. Vårt anseende ska inte bli behäftat med en sådan teologi.” och ”Jag tycker överhuvudtaget inte att helbrägdagörelse hör hemma någon stans. Att Gud uppväckte från de döda må vara hänt, men jag tror inte att människor kan göra det.”

Även kristna ledare har häpnadsväckande nog tagit avstånd från Garnfeldts mirakelteologi. Katolska kyrkans presstalesperson Fredrik Emanuelson har sagt att ”den enda som återuppstått från de döda är Jesus Kristus”, nåt som uppenbarligen går emot den Bibel som säger att Jesus har återuppstått från de döda (tillsammans med Lasarus i Joh 11, Jairus dotter i Mark 5, Tabita i Apg 9 och många andra). Sofia Camnerin menar att det är farligt att utlova mirakler, men som Equmeniapastorn Lars Gunther påpekat är bristen på mirakler lika problematiskt, och när detta är så normaliserat att vi instinktivt tar avstånd från de som menar sig göra det Jesus sa att vi ska göra, då bör vi fråga oss om vi faktiskt följer Jesus särskilt bra.

Att Garnfeldt upplever mirakler är inte konstigt, Jesus själv sa ”Den som tror på mig skall utföra de gärningar som jag gör, och större än dessa skall han göra” (Joh 14:12) och ” Bota sjuka, uppväck döda, gör spetälska rena och driv ut onda andar!” (Matt 10:8). Även om det är Andens kraft som är i görningen och inte ”egen kraft eller fromhet” (Apg 3:12) så beskrivs mirakler ibland i Bibeln som att det är människor som utför dem. Så Garnfeldts betoning på tro och mirakler oroar mig inte, däremot är jag väldigt bekymrad över framgångsteologin och den ekonomiska teologin. Precis som Ulf Ekman är Garnfeldt konservativ kapitalist i sitt ekonomiska tänkande, även när det gäller Gud.

Frilansjournalisten Andreas Söderlund var med på mötena i Jönköping och skriver om hur Garnfeldt delade ett profetiskt budskap om att Gud ville att besökarna skulle ge stora kollekter. ”[Gud] sa att i kväll finns det tio människor som kan ge 10 000. Det finns över tjugo som kan ge 5 000. Det finns flera som kan ge 1 000.” Pengarna gick enligt Söderlund inte till mission eller fattigdomsbekämpning utan Garnfeldts egna stiftelse. Detta har varit standard i trosrörelsen, man får folk att ge enorma summor till de redan rika genom långa kollekttal med bibelord som egentligen handlar om att ge till de fattiga, samt påstådda profetiska tilltal om hur mycket folk ska ge. Jag har själv bevittnat hur en trosrörelsepredikant sa att Gud ville att någon skulle ge minst 10 000. Då gick visserligen pengarna till en bra missionsorganisation, men hela tillvägagångssättet var utpressande och väldigt olustigt.

När jag var i Sydafrika träffade Jag Francis Shongwe som uppväcktes från de döda 2003. Han levde enkelt i det lilla jordbrukssamhället och engagerade sig mycket för att hjälpa de fattiga och hungriga. Han sa till mig att Gud vill att de som ska ha två av någonting ska ge till den som inget har (Luk 3:11). ”Vi måste dela med oss!” Iris Global, där Francis är pastor, har sett många blinda få sin syn, döva höra och döda uppstå, i kombination med att de bekämpat fattigdom och skapat fred.

Det är vad hela pingsten handlar om. Garnfeldt har hungern efter mirakler men inte hungern efter jämlikhet och rättvisa. Hans kritiker sympatiserar mer med jämlikhet och rättvisa men är främmande för mirakler. Jesus kombinerade detta. Och det ska vi också göra.

Annons

10 kommentarer

 1. Håller med i princip, men detta ÄR svårt att hantera. Mirakler har blivit associerat med manipulation, med ett förhållningssätt som kan kallas magi, rent av. Och hur ska man ta sig ur det? Vad delar av kristenheten verkar göra nu är att skära av sig den lem (det ”mirakulösa”) som riskerar att vara till förförelse. Det är inte så svårt att förstå men Gud vill nog helst att vi är hela, inte halva.
  Dock: det paranormala är INTE exklusivt på det godas sida, att pröva andarna är grundläggande men fortfarande är inte detta inte enkelt. Överentusiastiska karismatiske bär ett stort ansvar här med att jaga upp häftiga känslor i dessa sammanhang. I det ruset så är man nog måttligt intresserad av att pröva andar.

  Gilla

 2. Lars Gunther verkar annars vara ett bra exempel på någon som BÅDE är öppen för dessa aspekter OCH lugn och klok. Karismatisk behöver sådana för att undvika vissa faror.

  Gilla

 3. Det här inlägget gjorde du bra. Kan vara det inlägg där jag mest håller med dig. Jag har dock en fråga ang hur du presenterar Emanuelsson. Om jag förstått honom rätt då jag läste hans påstående på annan plats så menade han att Jesus är den enda som uppståt genom egen kraft, inte den enda som uppståt alls. Visserligen en stor betoning på Kristus Gudomliga väsen och Nicead bekännelse men det är ju inte teologiskt fel i läran om Jesu och Guds natur..

  Gilla

 4. Jag tror självklart att Gud gör under och mirakler varje dag. Men denne man är uppenbart en charlatan. En god probersten för lögnare är att de alltid får ben att”växa” ut och det är absolut det enda synliga mirakel de någonsin utför. Den tekniken de använder lär sig varje unge på ridkurs för att förlänga skänkeln(ben på ryttarspråk). Hur han än fick chanseni en radiodokumentär hittade han inte ett enda riktigt bevis för sina mirakler, namn på den kenyanska flickan eller datum när hon uppväcktes från de döda till exempel Det borde vara hur lätt som helst om det verkligen hänt. Men det är klart att han ljuger.

  Gud gör under varje dag, vi ska inte vara så fikna efter spektakulära ”tecken” att vi tar denna uppenbara charlatan på allvar. Vi ska öppna oss för den Heliga Andes verk så får vi mirakel som vardagsmat och dess benförlängare kan omskola sig till ridinstruktörer på heltid.

  Vi som vet att Gud gör mirakel vet också att Gud gör dem gratis av nåd. Dessa lögnprofeter tar rejält betalt. Att vi tror på mirakel ska inte innebära att vi sväljer alla lögner med hull och hår. Mirakler sker, men varför vågar dessa rikedomsprofeter inte kolla upp sina ”mirakler”? I katolska kyrkan kollas alla mirakler upp och där sker många mirakler varje år som är ordentligt dokumenterade. Inte ETT dokumenterat fall av denne danske ”prosperity gospel” förkunnare finns. Borde inte det få kristna att dra öron-och plånbok-åt sig.

  Gilla

 5. Tänk att det fortfarande finns människor som tror på gud. Vuxna människor som tror på en liten saga. Det är absolut ingen skillnad att tro på ”Harry Potter” exempelvis.

  Om man verkligen tror på att det fanns en gubbe ,enligt en berättelse för 2000 år sedan som återuppstod från de döda, så har man en defekt i hjärnan.

  Tänk efter själv. Tänk för fan. Ni tror på en saga och lever efter den. Kom igen! Vakna!!!!!!!

  Gilla

  1. Tror du på slumpen??? Tror du att allting kom till genom ingenting och av ingenting?? Imponerande tro, måste jag säga. Ang uppståndelsen. Det är inget som det bara står om i Bibeln. Det finns historiker från den tiden som pratar om detta.
   Om du jämför Harry Potter med judisk historia, så är denna diskussionen meningslös. Man kan tror att din kunskap är oerhört begränsad i ämnet och troligtvis i vetenskapsteori också eftersom du med sådan säkerhet stämplar Gud som en saga och Bibeln som falsarium. Ställ dig själv frågan: om det endast var slumpen som är orsaken till vår tillblivelse; vad gör det med dig då? Ditt liv? Ditt människovärde? Du är bara en massa, knappt mer värdefull än en kotte eller sten. Ditt liv saknar mening. Du har inget att leva för, för allt är meningslöst. Om du skulle vara ärlig, skulle du behöva vakna upp, men risken är att du inte skulle gilla det du vaknar upp till; inget hopp, ingen framtid, ingen mening. Visst, du kan skapa dig artificiell mening, men du skulle bara ljuga för dig själv. Fast förstås; vad är sant eller falskt om du lever enligt din filosofi? Det finns ingen sanning. Det är bara något vi hittat på, som saknar grund och betydelse och innehåll.
   Jag står trygg i min tro på Jesus Kristus. Jag står inte på en tvål och halkar omkring i min övertygelse. Ägnat en hel del tid av mitt liv till att studera vad vetenskapen säger och kommit fram till att den är oerhört begränsad. Om en av de grundläggande premisserna för vetenskapen är att det som ska observeras är upprepningsbart. Vad gör det med teorierna kring universums tillblivelse? Alla år som jobbats med för att skapa liv. All intelligens som lagts ned och det enda som man lyckats med är att kopiera. Den slump du verkar tro på är oerhört intelligent. För mig är det obegripligt hur man ens kan tro på en sådan möjlighet. Livet, universum är alldeles för komplext.
   Var rädd om dig och jag hoppas DU snart vaknar upp. Det är hög tid.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s