Låt kyrkorna ha sommaröppet!

Gudstjänst i parken med Uppsala Mosaik
Gudstjänst i parken med Uppsala Mosaik

Jag älskar sommargudstjänsterna i min församling! Mellan juni och augusti flyttar min  husförsamling Mosaik ut i stadsparken i Uppsala. Om det skulle regna har vi en backupplan hemma i någons hem, men de flesta gånger skiner solen och vi njuter av picknick, lovsång och Jesushistorier i gräset. Flera gånger har syskon från andra församlingar joinat oss, eftersom flera byggnadsförsamlingar lider av ovanan att stänga ner på sommaren.

Orsaken är att många församlingsmedlemmar sticker iväg och/eller att pastorerna går på semester. Vissa byggnadsförsamlingar kör på ändå, andra gaddar ihop sig och kör gemensamma gudstjänster med andra församlingar för att det inte ska bli så ensligt i lokalerna. Men somliga tar alltså ”sommarlov” och stänger ner all verksamhet.

Jag skulle säga att detta är ett systemfel som är en konsekvens av byggnadsförsamlingar otympliga struktur. Byggnadsförsamlingar är till sin natur oflexibla och har svårt att hantera när antalet gudstjänstbesökare både krymper och ökar. Byggnaden har ju samma storlek hela tiden, så om församlingen växer måste de spendera miljoner och åter miljoner på utbyggnader eller en ny lokal, och om den krymper tvingas de göra detsamma eller stänga ner. Idealantalet gudstjänstbesökare anses dessutom ofta ligga på över hundra personer, vilket gör att när tio eller tjugo personer kommer – vilket var standard i de bibliska husförsamlingarna – anser man att då kan man likagärna ta sommaruppehåll tills fler kommer tillbaka.

Därtill anses gudstjänsten alltför ofta vara en show, ett skådespel, där pastor, lovsångsteam och tekniker ska leverera ett program medan lekmännen ska vara passiva och ge pengar för framtida shower. När pastorn och de andra aktiva går på semester anses lekmännen inte kunna hålla en sammankomst själva, och därför stänger man ner verksamheten och tvingar dem att uppsöka andra församlingar.

Bibeln tecknar dock en annan församlingsmodell. Alla bibliska församlingar var husförsamlingar som samlades i hemmen samt på offentliga platser – både dessa sammankomster var gudstjänster som alla lärjungar förväntades hänga med på (Apg 2:46). Även stora församlingar som den i Jerusalem med över 5000 medlemmar samlades i hemmen. En och samma församling kunde alltså ha hundratals husgrupper, men de slösade inte pengar på byggnader. Detta gjorde dem oerhört flexibla och de kunde utan problem växa i raketfart – ju fler medlemmar i församlingen desto fler hem att samlas i, utan extra kostnad. Varje husgrupp leddes troligtvis av en äldste, presbyter (Apg 20:17), och nya äldste tränades snabbt av mer erfarna ledare.

Nu krympte inte de bibliska församlingarna särskilt ofta, inte ens under förföljelse, och det fanns inget skäl för de urkyrkliga aktivisterna att sticka till sommarstugor eller Thailandsresor när det fanns fattiga människor att ge sina pengar till. Men om antalet av något skäl skulle minska vissa perioder skulle det inte vara några problem – man slår bara ihop husgrupper och fortsätter med de dagliga utomhusmötena som vanligt.

Nu kanske någon invänder att många husgrupper också tar sommarlov. Och visst förtjänar husgruppsledare ledighet, det kan bli ohållbart att alltid ha husmötena i samma hem året om. Men just därför bör vi lyfta fram lekmännens bibliska roll och betona att man kan hålla en gudstjänst även om man saknar teologisk utbildning (hur länge hade Stefanus och Filippus gått på bibelskola tror ni?) ”Låt oss inte överge våra sammankomster, som en del har för vana, utan uppmuntra varandra” säger Bibeln (Hebr 10:25), och det gäller även på sommaren.

12 kommentarer

 1. Nja, få byggnadsförsamlingar har något emot en överfylld kyrka med ång, ringlande kö. Bara inte semesterledigheten störs.

  Kyrkor och industrier läggs i malpåse liksom vårdavdelningar och en och annan camping(!)
  Mackarna har öppet och morgontidningen kommer som vanligt. Liksom Micael och hans församling.

  Gilla

 2. Micael: Håller inte du med mig om en sak?

  På min ort är det en Trosrörelseförsamling med cirka 100 medlemmar som har en väldigt ny lokal och Pingstkyrkan som är äldre och säkert har plats för deras medlemmar kunde slå ihop sig och sälja den ena byggnaden för att ge till dom fattiga.

  Jag menar liksom att om båda är karismatiska och den ena lånar den andra församlingens dopgrav kan dom ju lika gärna slå ihop sig?

  Färre folk svälter då. Så detta är en bra lösning 🙂

  Självklart ska inte byggnadsförsamlingar existera i onödan,.

  Gilla

  1. Håller definitivt med, broder 🙂 Jag tror till och med att de skulle kunna sälja båda lokalerna och bli en hus- och gatuförsamling som på Bibelns tid, då skulle de verkligen tjäna miljoner!

   Gilla

 3. läste i gamla tidningar från början på 1900-talet att präster bjöd in folk på sommar predikningar ute i det gröna, inga problem med utrymningsplaner och denna lokal är godkänd för max — besökare 🙂

  Gilla

 4. Jag inser allt fler fördelar med Micaels (och likasinnades) sätt att tänka om det här. Problemfritt och riskfritt och perfekt är det inte, men det är verkligen inte det nuvarande heller. Heja Michael (och likasinnades)!

  Gilla

 5. Micael: Härligt, tycker endast byggnadsförsamlingar ska användas om dom kommer till användning och när det är så få teologiska skillnader kan dom ju slå ihop.

  Gilla

 6. Micael, gratulerar till dina bilder på dina romska vänner på mittuppslaget i Uttryck (ges ut av Utrikespolitiska föreningen i Uppsala) nr 2 / 2014! Ditt engagemang ger avtryck.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s