Evangelisera mera på läger och konferenser!

Pannkakskyrkan marscherar mot Bråvalla!
Pannkakskyrkan marscherar mot Bråvalla!

Jag befinner mig nuPannkakskyrkans fantastiska Sverigetour! Det var tre år sen sist och jag kommer aldrig glömma hur vi fick be frälsningsbönen med tre personer under samma kväll på Peace&Love-festivalen. Vi ber om och hoppas på liknande genombrott nu när vi ska sprida himmel och pannkaka på Bråvallafestivalen i Norrköping och Putte i parken i min gamla hemstad Karlstad.

Nu i början ligger fokus på bön, tillbedjan och undervisning om Guds kärlek och vår identitet i Kristus som heliga och rättfärdiga. Och så lär vi känna varandra förstås, med lekar och praktiska förberedelser. Jag håller i ett mediateam som bland annat uppdaterar Pannkakskyrkans blogg, tar kort, filmar och fixar med ljud. Imorgon börjar Bråvalla och då kommer vi vara ute från klockan 19 till 02 och bjuda på gratis pannkakor, erbjuda bön, predika Evangeliet och hjälpa och älska festivaldeltagare som har det svårt.

Pannkakskyrkan leker!
Pannkakskyrkan leker!

Touren pågår cirka tre veckor och man kommer väldigt nära de andra 20 deltagarna på ett sätt som påminner om ett konfirmationsläger. Det som dock utmärker och skiljer touren från många andra kristna ungdomsläger och -konferenser är att evangelisationen är så inbakat och ett uttalat syfte med hela eventet. Plus att touren är nomadisk – vi flyttar runt (vissa år har vi besökt fyra-fem städer på tre veckor). Och det är detta som gör touren så lik Jesu församling som Han hade med sina lärjungar.

Jag talade om detta igår för de andra tourdeltagarna. Jesus sa inte åt sina lärjungar att de skulle sitta stilla i en bänk ett antal år för att de skulle kunna tillräckligt med teologi och ha samlat tillräckligt med andlig kraft för att våga gå ut och sprida Guds Rike. Nej, de följde Jesus bokstavligen och botade sjuka och predika evangeliet tillsammans med Honom. De var inte fullärda utan gjorde misstag, men det hindrade dem inte från att följa med.

Pannkakskyrkan ber för och välsignar festivalplatsen
Pannkakskyrkan ber för och välsignar festivalplatsen

Kristna läger och konferenser kan vara så introverta! Man samlas på någon enslig plats och betalar tusentals kronor för att bokstavligt talat isolera sig från omvärlden, och så avslutas sista mötet med någon uppmaning om att ”nu ska vi ta med oss allt det härliga vi fått här och vittna för våra klasskamrater och vänner i vardagen”. Evangelisationen blir individens ansvar och man får ingen lärjungaträning överhuvudtaget, endast en uppmaning som bara ger en prestationsångest. Det är som att samla människor till en matlagningskurs, tala om att det är viktigt att lära sig laga bra mat, och på slutet uppmana alla att laga bra mat, utan att man någonsin får laga mat!

Några läger och konferenser har börjat öppna upp sig mer dock, på Vineyards sommarläger 2013 gick ett 40-tal personer ut med Healing on the Streets med Mark Marx, och på Tre dagar i påskas ledde vi i Pannkakskyrkans evangelisation för ungefär lika många. Detta var dock inget som alla deltagare förväntades vara med på, och det ägde bara rum en gång. Jag önskar att fler läger och konferenser blev som Pannkakstouren, uppdelade i mindre enheter med 10-20 pers i varje, som spenderar halva tiden åt att söka Gud och andra halvan åt att gå ut och bota sjuka, predika Evangeliet och hjälpa de fattiga. Fattar ni vilken väckelse det skulle bli om de tusentals besökarna på Torp och Nyhem gick ut och gjorde Guds Rikes gärningar i tre-fyra dagar?

Pannkakskyrkan trummar!
Pannkakskyrkan trummar!

Men men, oavsett hur lång tid det tar innan de får den snilleblixten tackar jag bara Gud för Pannkakstouren och ber att vi ska få se väckelse på vårt håll. Kom Helig Ande!

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s