Den mirakulösa, enkla, flexibla, miljövänliga hippiekyrka som Jesus startade

För någon månad sen besökte jag Björkstakyrkan i Umeå och höll ovanstående predikan. Björksta är en nära vänförsamling till min kyrka Mosaik som likt oss har ett stort hjärta för evangelisation, mission och Andens gåvor. Ungdomsledaren är en riktig profet som sett Jesus flera gånger och en av pastorerna är missionär i Asien och har talat i tungor på ett riktigt språk, det indiska språket ho.

Församlingen samlas i ett köpcenter, och när jag var där gjorde vi en evangelisationssatsning tillsammans med Credo för studenter som partade loss på en brännbollsyra. Björkstakyrkan har flyttat runt en hel del de senaste åren mellan olika lokaler och ställen, något som skiljer den från många byggnadsförsamlingar.

I min predikan uppmuntrade jag dem att fortsätta vara evangelieserande, flexibla och mirakulösa, eftersom Jesus egen kyrka var det. Jag påpekade att Hans gemenskap med sina lärjungar inte var en förskola eller ett training mode innan kyrkan började ”på riktigt” i Apostlagärningarna, utan Han hade en nomadisk församling med den. En församling är ingen byggnad och behöver inte ens vara på samma ställe hela tiden. Ordet ekklesia som används om församling i Nya Testamentet används om Israels folk när de vandrade i öknen i det grekiska Gamla Testamentet (Septuaginta).

image
Pannkakskyrkan, en annan nomadisk, evangeliserande hippiekyrka

Därtill praktiserade både Jesuskyrkan och Apostlakyrkan egendomsgemenskap och ekonomisk utjämning. Så här ska kyrkan se ut idag också!

4 kommentarer

 1. Hej Micael! På lördag har jag ett seminarium på Gullbrannafestivalen om ”nya sätt att vara kyrka”. Jag tänker nämna pannkakskyrkan som en organisation som kallar sig kyrka, men egentligen inte ser sig själv som en kyrka, utan mer som en evangelisationsrörelse. Men när jag nu läser ditt inlägg blir jag osäker. Anser du att pannkakskyrkan är en församling och hur motiverar du det i så fall?

  Gilla

  1. Hej Jonas! Vad roligt, mycket bra ämne!

   Pannkakskyrkan är en evangelisationsorganisation och inte en församlingsrörelse, de lokala pannkakskyrkorna måste vara knytna till en existerande församling. Det Pannkakskyrkan gör är ju evangelisation, och det är inte allt en församling ska göra, en församling är även pastoral, diakonal osv. Dock är det ju samtidigt så att en församling i biblisk bemärkelse är en samling lärjungar, så Pannkakskyrkor, Ny Generation-grupper och Gå ut missions-team är alla församlingar, men inte som vi vanligtvis använder ordet.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s