Älska terroristerna!

Shane Claiborne skriver i sin fantastiska bok Den oemotståndliga revolutionen om hur han talade i en kyrka om vikten av förlåtelse och hur det kristna budskapet handlar om att vi ska visa människor nåd och kärlek precis som Gud har visat oss detta. Föreläsningen avslutades med ett bildspel till tonerna av Amazing Grace, och den avslutande bilden föreställde Timothy McVeigh, killen som dödade 168 civila i Oklahoma i protest mot att den amerikanska federala regeringen dödade civila. Efter föreläsningen blev Claiborne tillrättavisad för att ha visat bilden på Timothy. Nåden räckte tydligen inte till för honom.

Claiborne, som är pacifist, stod naturligtvis inte bakom Timothys handlingar, utan hans poäng var att alla omfattas av Guds nåd. Rövaren på korset var också en terrorist. Paulus dödade civila kristna. Men båda blev frälsta, de var inte bortom räddning. Vi ska inte belöna ont med gott utan besegra det onda med det goda (Rom 12:21). Vi ska älska, be för och välsigna terroristerna (Luk 6:27-28).

Detta är dock inte det världen predikar. Sedan den tragiska attacken på World Trade Center 2001 har kriget mot terrorismen blivit en av västvärldens högsta prioriteter, och terrorister beskrivs ofta av västerländska regeringar som onda, morallösa monster så att regeringarnas militära operationer mot dem kan vinna stöd hos medborgarna. Begreppet används ytterst sällan om stater, vilket gör att USA kan döda 200 000 civila med atombomber i Japan och 126 000 civila i Irak utan att bli betraktad som en terroristorganisation.

Många kristna har varit snabba med att anamma begreppet och sprida vidare bilden av terroristen som ond, galen och omöjlig att förhandla med. Men stämmer detta med en kristen människosyn? Bibeln säger att alla människor är skapade till Guds avbild, samtidigt som alla människor är syndare. Vi gör alla onda gärningar, men alla – till och med de som begår riktigt hemska synder – kan vända om och ta emot Guds förlåtelse. Ingen är bortom räddning, det som frälser oss är inte goda gärningar utan Guds förlåtelse.

Jag är kristen pacifist och tar avstånd från alla våldshandlingar som begås av exempelvis Al Qaida, Islamiska Staten, Hamas eller Breivik. Men jag är kritisk till när man påstår att dessa grupper inte går att prata med, att de är alltigenom onda och hatiska och bara kan hanteras med bomber och drönare, inte dialog och fredssamtal. Sådana föreställningar har sin källa i västerländsk krigspropaganda snarare än en kristen människosyn. Dessa grupper har en extrem, hatisk ideologi, ja, men det går att föra dialog med dem. Det går alltid. Bara dem som drabbats av föreställningen att en viss människa inte går att prata med pratar inte med den människan.

PLO ansågs länge vara en terrororganisation, och ironiskt nog stöttade Israel Hamas för att de skulle vara en motvikt till PLO, men genom dialog och fredsförhandlingar lade PLO ner sina vapen och vill numera ha en tvåstatslösning. De ser hur deras land och vattenresurser fortfarande blir beslagtaget av bosättare, de ser hur Netanyahu vill bygga 3000 hem och bosättningar i de ockuperade områdena som ”straff” för att Palestina fått observatörsstatus i FN, men de tar inte till våld.

Kristna som säger att det inte lönar sig att föra dialog med Hamas, att de för alltid kommer vilja kasta alla judar i havet och utplåna Israel, säger i klartext att det enda sättet att bemöta dem är med de bomber som i nuläget dödat 1370 palestinier, varav 850 civila. Men är det något som inte kan bombas bort så är det ideologi – Hamas antisemitism är jättehemsk men bomberna kommer bara förvärra läget och öka extremismen. Det som behövs är fredssamtal, social rättvisa och mission i den Helige Andes kraft. Det enda som kan bota en terrorist är kärlek.

10 kommentarer

 1. Det är lätt att säga Tulipanaros, men gör en istället. Det finns ondska som inte går att korrigera genom samtal. Problemet i Mellanöstern är inte araberna, utan Islam. Det är Hamans ande som är verksam. Du vet hur hur Gud arrangerade det för honom till slut. Ester 7:9-10.

  Gilla

 2. Det brukar vara svårt att föra en dialog med någon som inte vill prata. Men be för våra fiender kan vi alltid göra.

  Gilla

 3. Hej!

  Kan du kanske förklara för de Kristna som lever i Syrien som ser sina döttrar dras ut i håret och våldtas framför ögonen på sina fäder att de skall älska dem som gör detta.

  Du kanske skall försöka vara lite pedagogisk i din retorik så att ditt budskap går fram till de Kristna som överlever.
  http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/nuri-kino-varst-ar-det-om-du-ar-kristen-vad-gor-varldens-ledare-for-att-stopp/#Scen_1

  Gilla

  1. Jag ska naturligtvis inte föregripa Micaels svar men vill ändå lite i marginalen ha sagt, att det dessvärre gått för långt för att stoppa den fasansfulla utvecklingen.

   ”Jihadisterna är ofta unga missnöjda män som i sina hemländer har befunnit sig i samhällets utkanter, många gånger är de från europeiska förorter och lever i villfarelsen att de har makt att göra vad de vill i islams namn. De kan gå in vilket hus som helst i Syrien och Irak, göra anspråk på det och döda ägarna om de inte går med på att lämna. De kan dessutom ta vilken kvinna de vill som sin fru. Varför? Jo, för att ingen stoppar dem.”

   När inte ens det citerade kan mobilisera en motrörelse har den tillrättalagda, anpassliga propagandan uppenbarligen gått för långt. Så här uttalade sig rektor på Sundsgårdens folkhögskola i Helsingborg (Dagen 18/7) om den f d muslimska kvinnan från Somalia som dristat sig dels till att bli kristen, dels uttalat sig om den islam som citatet är ett exempel på: Hon ”gör gemensam sak med nyfascister genom sitt sätt att beskriva islam”.
   Jag blir inte särskilt förvånad om han får fortsatt förtroende som rektor trots den nesliga sågningen av en kvinna som lyckats ta sig ur galenskapen.

   Det finns en alldeles obegriplig och ogrundad övertygelse om att de islamister som beskrivs i citatet aldrig tar sig till Europa – i vart fall inte till Sverige. Uppenbart ogrundad eftersom de många gånger ”är från europeiska förorter…”. Eller ingår det i en kristen mission att ge fri lejd åt ondskan själv och dra i smutsen – fascistetikettera – de goda motkrafterna?

   Gilla

 4. ”PLO ansågs länge vara en terrororganisation, och ironiskt nog stöttade Israel Hamas för att de skulle vara en motvikt till PLO, men genom dialog och fredsförhandlingar lade PLO ner sina vapen och vill numera ha en tvåstatslösning. De ser hur deras land och vattenresurser fortfarande blir beslagtaget av bosättare, de ser hur Netanyahu vill bygga 3000 hem och bosättningar i de ockuperade områdena som ”straff” för att Palestina fått observatörsstatus i FN, men de tar inte till våld.”

  PLO, dessa gudomliga änglar som inte tar till våld trots Israels vidrigheter. Jo jag tackar. Du lever inte i verkligheten min vän. Det är inte så länge sedan två unga PLO pojkar tog sig in i ett judisk hem, mördade pappan och mamman och sedan alla barnen, trodde de. De hörde sedan barnskrik och vände tillbaka igen för att skära halsen av en fyra månades baby. Den sista överlevande. En tolvårig dotter var inte hemma, kom tillbaka senare på kvällen och fick se hela sin familj badande i blod. Dessa två ungdomar ångrade absolut ingenting vid rättegången. De var stolta för att de kunnat mörda hela denna familj på detta brutala sätt som en gåva till det palestinska folket och förklarade att om de hade möjlighet så skulle de definitivt göra om det igen.

  Dessa mördare hyllas på palestinsk TV idag. Jag har sett deras mammor ringa in på TV program och förklara hur stolta de är över sina pojkar. De palestinier som mördat flest judar får torg, gator, skolor etc uppkallade efter sig av PLO. De får en rejäl lön av den palestinska myndigheten på bl a svenska skattebetalares bekostnad. Ju fler de mördat desto högre lön. PLOs ledare Mahmoud Abbas säger att dessa terrorister är de palestinska folkets hjältar och förebilder. Abbas är lite försiktig av sig men de andra PLO ledarna förklarar tydligt att de definitivt inte har lagt ner geväret. De har aldrig strukit stadgarna som kräver Israels utplåning, osv, osv. Du har helt fel. PLO ÄR en terroristorganisation!

  Den främsta orsaken till att PLO inte öppet strider mot Israel just nu är att Israel gick in i Västbanken 2002 och rensade upp i terroristnästena och satte sedan upp ett skyddsstängsel. Enda orsaken till varför nazisterna gav upp var att de Allierade bombade Tyskland och besegrade dem militärt. Efter det har det varit fred nu i 70 år snart i Europa. Fred uppstod inte genom att Churchill vädjade om eldupphör och satte sig ner för att prata med Hitler. Överheten bär inte svärdet förgäves skrev Paulus. Och Johannes Döparen sa inte till soldaterna att de skulle lägga ner sina gevär utan att de inte skulle pressa pengar av någon. Pacifismen är inte en biblisk lära. Att många av de första kristna var pacifister berodde på andra orsaker. Den förste kristne hedningen var en yrkesmilitär. Det finns ingen anledning att tro att han slutade med sitt yrke efter det han kom till tro. Han var ju redan som militär en gudfruktig man enligt Lukas.

  ”De ser hur deras land och vattenresurser fortfarande blir beslagtaget av bosättare, de ser hur Netanyahu vill bygga 3000 hem och bosättningar i de ockuperade områdena som ”straff” för att Palestina fått observatörsstatus i FN.”

  Du har tagit ställning för ondskan och orättfärdigheten Micael. Det är för det första inte ”deras” land som bosättarna tar ifrån dem. PLO förklarar själva i sin första grundstadga att de har absolut inga som helst anspråk på dessa områden som du kallar för deras land. Hur kan det då vara deras land? Hela deras story är byggd på lögn för att tillintetgöra Israel. Det är deras målsättning som de aldrig har ändrat på. Därför har de nu bildat en samlingsregering med terroristorganisationen Hamas. Områdena är inte ockuperade av judisk bosättare. Judarna har laglig rätt enligt internationell lagstiftning att bo där. Det var just där som deras fäder bodde. Abraham, Isak och Jakob, Gideon, Saul, David, allesammans. De flesta orterna i ditt Palestina har bibliska JUDISKA namn i botten. Detta är deras land och Israel ger palestinierna t o m mer vatten än vad som överenskommits i de fredsfördrag palestinierna själva skrivit under. De stjäl inget vatten som du och PLO propagandan mot dem påstår. Du är inte neutral. Du har tagit en ställning för hat, lögn och ondska mot det folk Gud fortfarande kallar sitt eget med en framtida kallelse att välsigna hela världen enligt Romarbrevet och alla profeterna.

  PLO vill absolut inte ha en tvåstatslösning som du påstår. De uppfostrar alla sin skolbarn, i geografi, historia mm och i media att det inte finns något Israel. Bara Palestina som judarna tagit ifrån dem och som de måste ta tillbaka. De vill ha hälften först för att sedan lättare kunna ta allt. Det är deras förståelse av tvåstatslösningen.

  Gilla

 5. Vi är skyldiga att älska terroristerna. Ja. Men det betyder inte att vi är skyldiga att tillåta dem att utföra sina diaboliska handlingar. PRECIS TVÄRTOM! Gud har instiftat myndigheter och domstolar med militär, polis och rättsväsende för att straffa sådana handlingar.

  ”Överheten är en Guds tjänare till ditt bästa. Men gör du det onda skall du frukta, ty överheten bär inte svärdet förgäves. Den är en Guds tjänare, en hämnare som straffar den som gör det onda.” Rom 13:4

  Om myndigheterna visar barmhärtighet mot brottslighet leder det till ett orättvist, laglöst samhälle där ondskan, inte rättfärdigheten och rättvisan triumferar. Det är inte Guds vilja.

  Gilla

 6. ”Älska” betyder för mig här att ha ett på djupet konstruktivt förhållningssätt. Sådant som att avstå från personlig hämnd, vilja se den andre växa och förändras och annat.

  Inte något slags förälskat känslorus och naturligtvis kan man inte tillåta människor med stor risk för att göra andra illa, som har en psykopatisk problematik, som inte kan kontrollera sina aggressiva impulser, tvångsmässiga mördare, personer som är oerhört hatiska och hämndlystna etc etc etc få röra sig och agera ohämmat.

  Kärlek i den förstnämnda bemärkelsen kan absolut kombineras med en nykter riskbedömning och även med domstolar och straff.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s