Den hemlöse bebisen på Uppsalas gator

Crina och Denis
Crina och Denis

Denis är Uppsalas yngste hemlösa invånare, han är fem månader gammal. Jag har tidigare skrivit om hur jag och några vänner har startat en förening, Stefanushjälpen, för att hjälpa Denis och hans föräldrar Mures och Crina att återvända till Rumänien. Det var lättare sagt än gjort, våra ursprungliga planer på att bygga ett hus var lite för dyrt, men nu kollar vi på möjligheterna för dem att hyra en lägenhet eller ett rum i Bacau-området.

Men just nu har de ingenstans att bo. De sover utomhus här i Uppsala. Jag ringde Uppsala Kommun och frågade om det verkligen ska vara så att en fem månader gammal baby ska sova utomhus, och de sa att det enda kommunen kan göra är att eventuellt betala en hemresa för dem till Rumänien (där de som sagt inte heller har någon bostad än). Annars hänvisade de till Stadsmissionen som kan ge dem mat och kläder, ”vi kan inte hjälpa dem för de är ju varken medborgare eller papperslösa”. Jag ringde Stadsmissionen och de sa att de har inga resurser för att erbjuda akutboenden. Så ja, en baby tvingas vara hemlös i Sverige 2014.

Uppsala Nya Tidning har uppmärksammat den här familjens situation, och många har blivit upprörda. Men inget har hänt. Kommunen tar inget ansvar. När jag hör om vad myndigheterna gör i andra kommuner är det sällan de gör något för att verkligen hjälpa hemlösa EU-migranter, i Stockholm är de flesta förföljda av Kronofogden som vräker deras läger och konfiskerar deras egendom, och jag pratade senast idag med en kvinna från Göteborgs räddningsmission som berättade hur privatpersoner tagit in massa hemlösa EU-migranter, men när Socialstyrelsen fick reda på det blev de vräkta. De myndigheter som vi tror ska hjälpa hemlösa gör istället folk hemlösa. De som på allvar hjälper är framför allt kyrkorna, frivilligorganisationerna och privatpersoner. ”Välfärden” är för de som redan har.

Faktum är att fattiga EU-migranter på vissa punkter har de än värre än papperslösa, som annars anses vara den mest utsatta gruppen i vårt samhälle. Till skillnad från papperslösa löper de inte risk att fängslas och tvångsdeporteras, vi är ju ändå inte Frankrike, men medan papperslösa tack och lov har fått rätt till viss sjukvård och deras barn har fått rätt till skola, måste fattiga EU-migranter själva betala sin sjukvård – för de har väldigt sällan ett europeiskt sjukförsäkringskort – och deras barn är förbjudna skolgång. Jag har tagit flera rumänska barn tillsammans med deras föräldrar till Centrum för introduktion i skola, som normalt tar emot migranter för att introducera dem i utbildningssystemet, och fick där reda på att alla barn i Sverige har skolplikt – medborgare, asylsökande, papperslösa – utom EU-migranter.

Doinita och Sara
Doinita och Sara

Varje onsdag hänger jag med ett gäng ut på Celsiustorget för att evangelisera. Förra veckan var inget undantag, och då träffade vi min vän Doinita och hennes barnbarn Sara. Doina har ofta berättat om Sara, hon har en blodsjukdom och behöver mycket vård, något som i Rumänien kostar mycket pengar på grund av korruptionen, så Doina samlar in pengar varje dag genom att tigga och skickar till sin dotter Rebecca, Saras mamma. Nu hade de kommit hit för att hälsa på mormor och försöka be om vård här i Sverige (hon har nyligen brutit axeln också när hon ramlade) men förgäves. Akademiska sjukhuset i Uppsala vägrar vårda Sara om inte Rebecca och Doina betalar dyra pengar. Detta är ett problem som bland annat Folkpartiet här i stan har påpekat, men inget har hänt (trots att FP är med och styr i kommunfullmäktige).

Fader, jag ber att Du ska låta en våg av omvändelse, medmänsklighet och kärlek drabba det här landet. Jag ber att vi alla ska se Dig i dessa människors ögon, förstå att när vi välsignar en av dessa minsta så välsignar vi Dig, och jag ber att Du ska lyfta bördan från alla dem som med knappa medel engagerar sig för dem och låta oss bära dessa människor tillsammans. Tack Herre för att många av dem tror på Dig, jag ber att de ska vara ett vittnesbörd för vem Du verkligen är, och jag ber om stora mirakler i deras liv. Kom Helig Ande och befria de fattiga från sin fattigdom och de rika från sin rikedom. Amen.

PS: Om du vill stödja vår förening, gå in här. Tack!

11 kommentarer

 1. Underbar bild du tagit.
  Läste att socialtjänsten går på knäna, de har börjat hänvisa till kyrkorna…
  De fattiga blir fler och fattigare samtidigt som andra verkar ha hur mycket som helst att spendera.

  Gilla

  1. Hej Klaus!

   Här i Uppsala är det inte för att Soc går på knäna som de inte hjälper EU-migranter, utan de är direkt förbjudna att hjälpa EU-migranter. Jag har då aldrig sett svenska bebisar som varit hemlösa, eller hört om svenskar som måste betala tiotusentals kronor för vård. Man gör skillnad på folk och folk, det är det som är problemet.

   Gilla

   1. Ja, suck, kanske är det så hemskt som du säger. Jag har dock fått ett intryck av att enskilda tjänstemän är rätt så knäckta över sina situationer.

    Gilla

 2. Micael: ”Man gör skillnad på folk och folk, det är det som är problemet.”

  – Javisst, det gör alla länder. Det är därför man har pass. Testa om du kan få sjukvård på andra länders bekostnad. Du har inte betalt in någon skatt än, det är lätt att vara generös med andras pengar.

  Gilla

  1. SÅ, det är en fyraåring vi snackar om! Inom EU har vi ett system där EU-medborgare ska få subventionerad vård i vilket EU-land som helst, och hemlandet betalar. Genom att romer inte får tillgång till europeiska sjukförsäkringkort hamnar de utanför systemet, och de måste betala för vården i Rumänien trots att den också ska vara subventionerad på grund av den utbredda korruptionen. Rumänska romer är med andra ord i princip de enda medborgarna i hela EU som inte har rätt till subventionerad vård.

   Gilla

 3. Då är det den rumänska regeringen som skall kritiseras. Naturligtvis är detta mycket behjärtansvärt och tragiskt, men tjänstemän kan inte på eget bevåg agera utanför de regler och lagar som de är satt att följa. Tro inte att jag inte också hjälpt många invandrare.

  Gilla

 4. Vi är oeniga i Israel frågan, men jag tycker du gör ett kanonjobb med de lägst stående i samhället.
  Jag skulle rekommendera att du kontaktar Hjälp till Liv i Hudiksvall som har hjälpt många i Rumänien, för att höra om ni kan sammarbeta.
  Jag har själv syskon och föräldrar som har byggt Barnhem och kyrka genom denna organisation.
  http://www.htli.org/sv/
  Prata direkt med Allan Widarsson.

  Ps.
  Läs en intressant bok om mobbning i sommar (ladda ned den fritt på nedanstående sida).
  Mobbad men Änglar finns
  http://eskatologinu.wordpress.com/ovrigt/diverse/mobbad-men-anglar-finns/

  Gilla

 5. I Skövde river dom Eu-migranternas läger & hotar med polis om dom inte flyttar innan söndag. Men,erbjuder inget nytt boende till dom. Bara biljett hem.
  Röda korset & svenska kyrkan söker en lösning men vet ej hur det går.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s