Israel är inte felfria: min debattartikel till Världen idag

För några veckor sedan skickade jag in denna text till Världen idag, en kristen tidning som är väldigt tydligt proisraelisk. Även om de fem senaste debattartiklarna är skrivna av fyra kristdemokrater samt Israels ambassadör hade jag hoppats att de skulle våga ta in ett mer anabaptistiskt perspektiv (de har faktiskt tagit in en debattartikel av mig på samma tema för ett år sedan), men jag har inte hört något från dem så jag publicerar debattartikeln här istället. Sen om den dyker upp i framtiden vore det ju bara toppen.

Israel är inte felfria

Om en terrorist eller någon milis i Afrika hade bombat en skola så att 150 skadats och 16 dött, varav ett spädbarn, så är jag säker på att alla kristna unisont skulle ta avstånd från handlingen. Men nu när det är Israel som utfört dådet så tvingar många kristna sig själva att ivrigt försvara attackens nödvändighet, anklaga media för partiskhet och komma med standardursäkter som ”Israel har rätt att försvara sig” och ”Hamas använder civila som mänskliga sköldar”, ursäkter som dock funkar väldigt dåligt när det rör sig om en FN-skola som förstås inte hade något med Hamas att göra.

Jag har samtalat med många kristna den senaste tiden som är kritiska till det ensidiga Israelhyllandet och bagatelliserandet av palestinska liv som råder inom delar av frikyrkligheten. Vi läser i Bibeln om en Messias som vägrade delta i kampen för en självständig judisk stat fri från Romarriket, som sa att vi ska älska våra fiender, som aldrig sa i sina tal om tidens slut att judarna måste återta hela Kanaans land men däremot sa att vi ska vara barmhärtiga samariter som mättar de hungriga, klär de nakna och botar de sjuka.

Sen möts vi av en frikyrklighet som vill att vi ska ivrigt stödja Operation Protective Edge, sprida IDF:s inte särskilt opartiska beskrivningar av konflikten på Facebook samt skylla hela kriget och alla dödade civila på Hamas, annars är vi antisemiter som förbannar Israel.

Hamas är definitivt en del av konfliktens grundproblem, det råder det ingen tvekan om. Hamas använder civila som mänskliga sköldar, de har en antisemitisk retorik och de använder terrordåd. Men när Human Rights Watch anklagar Israel för övervåld, Amnesty säger att de bryter mot internationell humanitär rätt och när FN starkt misstänker krigsbrott, då funkar det inte riktigt att säga att allt dåligt till 100 % är Hamas fel.

Ibland hör jag kristna spekulera kring om FN och alla människorättsorganisationer är med i en stor antisemitisk konspiration, och/eller att de står under demoniskt inflytande så att de ”hatar” Israel. Teologin bakom detta är halsbrytande. Istället för att ta den internationella kritiken av Israel på allvar, utgår man från att Israel egentligen gör rätt men alla andra har fel. Israel är med detta synsätt närmast felfritt, ja syndfritt.

I Bibeln ser vi dock hur Guds profeter gång på gång pekar ut hur Israel gör fel just på grund av att judarna är Guds utvalda folk. Bibelns författare har ingen önskan av att rentvå Israel – i så fall gör de ett förfärligt jobb – utan för att visa på att Guds nåd förblir även när Hans folk syndar och gör dumma saker mot varandra och mot andra.

458 barn har hittills dött i den här konflikten. Alla är palestinier. Israelvänner vill skylla alla dessa dödade barn på Hamas och helt och hållet rentvå Israel. Men det håller inte. Flera av barnen var inte ens i närheten av terrorister, såsom de i FN-skolan eller de som badade på stranden. Och det var Israel som dödade. De kunde ha låtit bli när de insåg att Hamas gömde sig bland civila. Men de bombade och sköt.

Både Hamas och Israel begår krigsbrott. Båda måste lägga ner sina vapen och förhandla fram ett fredsavtal. Blockaden måste hävas eftersom den i dagsläget gör hundratusentals palestinier i behov av humanitär hjälp, samtidigt som Hamas måste sluta få tillgång till raketer. Det är ingen enkel fråga att lösa, men det blir inte heller enklare av att hundratals barn dör – det förvärrar bara extremismen och hatet. Låt oss be och arbeta för fred, och sluta med ensidiga, obibliska föreställningar om att Israel inte har något ansvar. Verkligheten är mer komplex än så.

Micael Grenholm

Student i teologi och freds- och utvecklingsstudier

56 kommentarer

 1. Micael, med all respekt för ditt engagemang.

  Samtidigt som jag läser dina rader hör jag på Studio Ett hur en kvinna berättar från Irak hur en havande kvinna fick magen avskuren. Hon och det avlägsnade fostret dog förstås. Ja, jag har också hört om en Messias som sa att vi ska älska våra fiender. Fråga är om detta gäller även Israels regeringsledamöter, militären och judar i allmänhet.

  Nej, jag älskar inte de islamister som far runt och våldtar kvinnor, skär halsen av ”otrogna” och skrämmer vettskrämda familjer upp i bergstrakter med 45-gradig värme och utan vatten.
  Och om jag skulle älska förövarna med förevändningen att de faktiskt är mina fiender, så skulle jag inte, lika lite som Messias, låta kärleken ta sig vilka absurda kasta-sig-om-halsen-uttryck som helst.

  Det här Skära-halsen-av-otrogna-gänget håller som bäst på att etablera en islamistisk stat i Mellanöstern. Michael, du håller på att få ett större ämne att skriva om, men jag misstänker att om du gör det, så blir det lite med vänsterhanden.

  Gilla

  1. Att älska sina fiender har inget med gillande eller svallande ömsinta känslor att göra. Sådana kan man f.ö. inte framkalla viljemässigt, man kan alltså inte uppmana någon till sådant.
   Vad det handlar om är en på djupet konstruktiv attityd mot fienden, att trots allt inte ta ut sin hämnd,  att trots allt vilja fienden en sann omvändelse.
   Jag är inte bra på det och vad jag känner för att göra med de där IS – arna lämpar sig inte i tryck. Men jag tycker att jag fattar vad älska sina fiender liksom handlar om.
   Att be för dom är en sådan sak som jag tror avses.

   Gilla

   1. Tillägg: Dessutom vore det fruktansvärt vidrigt att uppmana den, vars barn eller föräldrar misshandlats till döds, att ÄLLSSKA förövaren. Helt sjukt.
    Däremot kan man kanske, med sina yttersta krafter, göra det andra jag skrev.

    Gilla

   2. Uppmaning till bön är tecken på goda intentioner men också – om vi tillåter oss att vara raka – en väg bort från handlingsalternativ. (Lewi Pethrus berättade om en flicka som grät för att hennes bror hade satt ut en fågelsnara. På frågan vad hon gjorde åt det sa hon det förutsägbara, att hon bett till Gud… Något mer? Jag förstörde den också. Ibland är det som diktaren konstaterade: ”Bön med lyfta händer är ej nog… ”) I ”Tala Herre din tjänare hör” har vi förväxlat Herre och tjänare.

    Gilla

    1. Jag skulle förmodligen ta till vapen jag också. Dock så inser jag att våld är som en medicin med svåra biverkningar. Våldet tenderar att ha en giftverkan på den som använder det förutom att våldet ofta leder till ännu mer våld. Titta på den nedåtgående spiralen i Gudfadern del 1 och del 2.

     Men visst, jag skulle själv. Det kanske finns vissa lägen då våld ändå är det minst dåliga.

     På ett annat plan så tycker jag inte att man kan diskutera sådana här saker som om Jesus aldrig hållit den där asjobbiga bergspredikan och en del andra uttalanden. Om man nu kallar sig kristen eller Jesusfantast eller whatever. Det duger inte att kalla det han säger där för ”transcendenta ideal” som man egentligen inte behöver följa eller ens hamna i något slags inre konflikt av. Man kan liksom inte både ha kakan och äta den.

     Gilla

     1. ”Våldet tenderar att ha en giftverkan på den som använder det förutom att våldet ofta leder till ännu mer våld.” Du är inne på en lösning, ”Den slutliga lösningen”. Om inget våld hade använts mot judeutrotarna hade vi inte haft några judar och inget Israel. Jag medger att det är en lösning. Men jag tycker det är magstarkt att signera den Jesus eller Messias.

      Gilla

 2. Micael Grenholm

  Jag måste säga att jag blir glad över dina texter som lägger lite balans i Palestin-Israel konflikten. Precis som du påpekar så ger inte Hamas krigs-brott Israel rätten att bryta mot internationell lag. Att Hamas har osmakligheten att gömma vapen i skolor, bostäder och andra offentliga byggnader är inte orsak nog att bomba dessa byggnader med civila offer som följd. Israel, som ett demokratiskt land, borde ha omdömet att välja en annan strategi. Det ger dem inte rätten att bomba dessa byggnader.

  Vi måste betänka att trots att de raketer Hamas skickar mot Israel är skarpa och dödliga så är de vapen som har en uråldrig teknik som, vad jag förstår, baseras på 2:a världskrigets V2 raketer. Dessa raketer har en precision som är mer slumpartad och som en kastvind lätt kan få ur kurs. Hade detta varit precisionsvapen skulle de Israeliska offren varit betydligt större. Dock ingen ursäkt för att Hamas ska få fortsätta skjuta dem mot Israel.

  Hans G Eriksson

  Du gör den största generaltabben av dem alla i din kommentar. Micaels inlägg är konkret och jag kan inte se att någon normalt funtad människa kan ha något att invända mot innehållet. Att Hamas är skurkar är ingen ursäkt för att döda civila.
  Dessa människor har inte gjort något ont??
  Sen finns det fundamentalister som begår de allra mest ohyggliga brott man kan tänka sig. Dessutom i guds namn. Men det har inget med Israels agerande att göra.
  Självklart ska vi bekämpa dessa fundamentalister men vi ska bara bekämpa dem. Inte andra människor.
  Vad tycker du vi ska göra åt ISIS framfart?? Bomba Irak till en parkeringsplats och mörda alla som befinner sig i landet för säkerhetsskull??
  ISIS har inget stöd hos vanliga muslimer. De som ger ISIS stöd är marginaliserade människor som ser dem som en utväg till ett bättre liv. Ska vi bekämpa ISIS och liknande organisationer ska vi stötta vanliga människor till ett bra liv med mat och säkerhet. Det är bästa sättet att bekämpa fundamentalism och terrorism.

  Gilla

  1. Micael. Jag kan inte riktigt se balansen i din ”artikel” heller. Du gör precis samma misstag som du anklagar de som försvarar Israel gör. Tycker du målar upp en schablonbild. Känner inte igen alls den bilden du målar upp. De jag stöter på av Israel-vänner vill snarare vidga bilden lite. Hur sluter man ett fredsavtal med en politisk rörelse som har utrotandet av judar inpräntat i benmärgen. Det handlar inte om en obskyr förbittrad rörelse som går att förändra, bara de får 50% av Israel. Det här är en djup religiös övertygelse. Det räcker inte ens att läsa Koranen. Du bör läsa ”Muhammeds Sunnah”. Fungerar ungefär som traditionen i Katolska Kyrkan. Det är Muhammeds tolkning av Koranen. Då får man en större insikt i det hat som är riktat att förgöra det judiska folket. Ett exempel nedan. Ursäkta att jag saxat och inte översatt, men vet att du har bra koll på det engelska språket och vill inte förvrida texten genom en tafatt översättning.

   Abu Huraira reported Allah’s Messenger (ﷺ) as saying:
   ”The last hour would not come unless the Muslims will fight against the Jews and the Muslims would kill them until the Jews would hide themselves behind a stone or a tree and a stone or a tree would say: Muslim, or the servant of Allah, there is a Jew behind me; come and kill him; but the tree Gharqad would not say, for it is the tree of the Jews.”

   Muslimer är människor skapade till Guds avbild och vi bör innesluta dem i förbön och be om deras frälsning.

   Tror dessutom inte att det är någon som jag stött på som degraderar palestiniers liv. Har du verkligen gjort det? Då undrar jag vilka sidor du är inne på. Skulle tro att det är dina egna fördomar. Det du istället gör, förhoppningsvis omedvetet, är att du upphöjer dig själv och på bekostnad av andra. Lägger åsikter i människors munnar som de inte uttrycker. Har jag fel, och du kan bevisa motsatsen, så visa mig det.

   http://israelidag.se/sanningen-kommer-fram-10-videor-om-hamas-anvandning-av-manskliga-skoldar/

   Jag har blivit anklagad för att vara hjärntvättad och högerspöke. Men det jag önskar är en mer problematiserande bild. Som sagt: hur ingås fred med någon som innerligt vill utrota sin förhandlingspartner?
   Muslimer håller Koranen oerhört högt. Om vi kristna hade samma respekt för Bibeln, tror jag diskussionen skulle få ett annat djup, och inte bara handla om politisk pajkastning där om man inte tror på en tvåstatslösning är en ondskefull republikan som gör skillnad på människor och bryr sig föga om de civila offren i denna konflikten.
   Låt återigen förtydliga: barn och övriga civila, som dör i den här konflikten….det är djupt tragiskt och önskar att det inte skulle inträffa. Önskar verkligen att de palestinska barn som växer upp ska få leva i fred. Men min övertygelse är att verklig fred inte kommer inträffa förrän Jesus kommer tillbaka och helt och fullt utbreder sitt rike. Fram till dess får vi be.
   Hoppas nu inte att du försöker stämpla mig som krighetsare eller högerspöke. För att förstå denna konflikten behövs djup kunskap, både politiskt och religiöst. Jag har inte hela bilden, men vill förstå mer.
   Kan rekommendera, Micael, att du läser lite från Unwatch.org. Ett oberoende FN-organ som vågar lyfta frågor om antisemitism i FN.

   Gilla

  2. Jon, du är för naiv när det gäller Hamas. Vad tror du hänt om inte IDF gått in i Gaza och förstört de ca 30 tunnlar som mynnar ut i Israel? Hamas hade planerat att under Rosh Hashana (det judiska nyåret) göra en massiv attack och döda så många civila israeler som möjligt. Detta har IDF-armén förhindrat. Tack och lov!

   Gilla

   1. SÅ Gerdvall. Vem har pratat om tunnlar? Jag pratar om anfall mot skolor och andra civila mål. Men du fortsätter i samma stil. Att IDF förstör tunnlar är det väl ingen som säger något om. Men att bomba civila mål och döda oskyldiga människor… Inget som rimmar illa i dina öron?

    Gilla

    1. jon, IDF gör inga anfall mot skolor eller andra civila mål. Du har köpt en förljugen propaganda. FN borde ställas till svars för att de tillåter att deras byggnader används som vapenlager. Det skulle bli få civila dödade om Hamas skulle ha sina raketramper där det inte bor människor. I kriget i Bosnien genom FN dödades 4 civila på varje fiendesoldat. I Gaza går det en civil på varje dödad terrorist. Det är fler terrorister som har dödats än vad Hamas uppger.

     Gilla

     1. ”IDF gör inga anfall mot skolor eller andra civila mål. Du har köpt en förljugen propaganda.”

      Ok, belägg på det tack.

      ”FN borde ställas till svars för att de tillåter att deras byggnader används som vapenlager.”

      Belägg på det tack. Att Hamas använder skolor mm som vapenlager kan vi väll knappast lasta FN för?? Eller tror du på fullaste allvar att FN frivilligt upplåter byggnader som vapenlager? Frågan är vem av oss som gått på en förljugen propaganda.

      ”Det skulle bli få civila dödade om Hamas skulle ha sina raketramper där det inte bor människor.”

      Visst är det så. Men det faktum att Hamas bryter mot internationella lagar ger inte per automatik Israel rätt att också göra det?? Israel, som demokrati, borde ha en betydligt högre moral än att anfalla mål där civila finns. En sådan stark krigsmakt måste väl ha både kapacitet och resurser att oskadliggöra Hamas på ett annat sätt. Tycker inte du det med??

      ”I kriget i Bosnien genom FN dödades 4 civila på varje fiendesoldat. I Gaza går det en civil på varje dödad terrorist. Det är fler terrorister som har dödats än vad Hamas uppger..”

      säkert helt riktigt men vad har det med saken att göra?? Det är 2 helt olika konflikter. Nu gör du generalfelet att plocka in en helt ovidkommande konflikt. Ditt enda syfte kan vara att försöka rättfärdiga Israels handlingar. Men det är helt fel att kalle slår Lasse med knytnäven bara för att Johan slog Roger med ett brännbollsträ.
      Sen kan man ifrågasätta vart upgifterna kommer ifrån. Har du någon bra källa. Helst inte israelisk.

      Gärna också en definition av vad man räknar som terrorist. Frågar vi Hamas så kallar dom sig knappast terrorister utan soldater eller liknande. Förmodligen ser dom Israel som terrorister.

      Gilla

      1. jon: ”Visst är det så. Men det faktum att Hamas bryter mot internationella lagar ger inte per automatik Israel rätt att också göra det?? Israel, som demokrati, borde ha en betydligt högre moral än att anfalla mål där civila finns. En sådan stark krigsmakt måste väl ha både kapacitet och resurser att oskadliggöra Hamas på ett annat sätt. Tycker inte du det med??”

       – Din slutsats blir då att Israel inte skulle svara på Hamas tusentals raketer mot Israel, eftersom de alltid skjuter med mänskliga sköldar. Sanningen är att IDF varnar genom 100.000-tals flygblad och försöker ringa till de berörda husen. IDF är den mest moraliskt högtstående armén i världen. Jag har varit på en speciell israelresa för ledare och då fick vi göra ett besök på en armépostering nära gränsen till Libanon. Det talet som den kaptenen höll skulle jag vilja att många av er israelbelackare skulle hört.

       1. Hur tror du Sverige skulle handlar om vi blev utsatta för beskjutning månad efter månad?

       2. Hur anser du Israel skulle handla för att få stopp på raketbeskjutningen?

       3. Varför mäts alltid Israel med andra måttstockar än övriga länder?

       Gilla

       1. ”Din slutsats blir då att Israel inte skulle svara på Hamas tusentals raketer mot Israel, eftersom de alltid skjuter med mänskliga sköldar.”

        Var de det som jag skrev?? Läs en gång till.

        ” Sanningen är att IDF varnar genom 100.000-tals flygblad och försöker ringa till de berörda husen. ”

        Ädelt av dom. Men om dom inte får tag på alla??Dom som inte har telefoner eller kan läsa? Vad gör vi med dom? Kan dom offras?

        ”IDF är den mest moraliskt högtstående armén i världen”
        Det basunerade dom ut efter en av dom tidigare räderna i Gaza 2009. Då Israel hade satt ett slutdatum för offensiven intensifierade dom anfallen med fosforbomber

        http://www.dn.se/nyheter/varlden/israels-fosforbomber-dodade-hennes-familj/
        http://www.sydsvenskan.se/varlden/israel-anklagas-for-fosforbomber/

        Är det moraliskt?

        ”Varför mäts alltid Israel med andra måttstockar än övriga länder?”
        Gör man?? Dom enda som jag upplever mäter Israel efter en annan måttstock är kristna personer som tar allt Israel gör i försvar.

        Gilla

        1. jon: ”Ädelt av dom. Men om dom inte får tag på alla??Dom som inte har telefoner eller kan läsa? Vad gör vi med dom? Kan dom offras?”

         – Men i jämförelse med hur Hamas agerar så gör Israel mer än tillräckligt genom det de gör. Hamas ser alla israeler som måltavlor och de använder de egna döda civila som propaganda mot Israel. Det handlar om terrorister som inte skyr några medel mot en moralisk disciplinerad armé.
         Kan inte Hamas, IS och ISIS stoppas, så kommer det att spilla över även på oss i Europa. Varför tror du USA och Frankrike med flera går in med bara några timmars betänketid och stöder kurderna i deras kamp mot ISIS, om detta inte är något riktigt allvarligt.

         Gilla

         1. Du kan inte låta bli att dra in ISIS. Vad har dom med den här konflikten att göra?? Att ISIS måste stoppas har inget med oss i europa att göra. Det har med lokalbefolkningen som är hotade. ISIS har inget stöd bland Kurderna. Dom har en skev bild av verkligheten och vi kan nog säga att dom är en produkt av USA:s framfart i Irak. Se Talibanerna i Afghanistan. Först lierade med USA och utrustade av dem. Sedan vände de sina vapen mot just USA. Men varken ISIS, Talibaner eller al-qaida har något som helst att göra med Hamas israel. Det är en helt annan konflikt.

          Hamas måste naturligtvis avväpnas. Hamas har gjort sig skyldig till massor av brott. Hamas säger du själv är terrorister. Vad kan vi vänta oss av terrorister? Att dom följer internationell lag?? Knappast.

          Israel är en demokrati. Visserligen gör dom en hel del saker som har utmynnat i bland annat skarp intern kritik. Interna kritiker jämför Israels agerande mot Palestinier med apartheid. Om det är relevant kan ingen av oss här avgöra. Men ingen rök utan eld??

          Som demokrati har Israel en armé. denna armé kan vi förvänta oss följer internationella lagar. eller hur?? Om Israels arme inte följer internationella lagar kan vi förvänta oss att det kommer kritik mot dem. eller hur?? När USA gick in i Irak bombade man en del byggnader som inte borde bombats då det fanns civila i dem. då fick dom kritik för det. Oförtjänt??

          IDF har, enligt bland andra FN bombat en skola fast det fanns civila människor i den. det strider mot internationell lag. Israel fick kritik. Är det ok??

          Nu hade Hamas tydligen gömt raketer i skola, vilket strider mot internationell lag. Men då Hamas är terrorister så kan vi förvänta oss att dom gör sådant.

          Frågan är dock. Ska vi ha samma förväntningar på IDF som vi har på Hamas eller ska vi förvänta oss att IDF följer internationell lag?

          Om vi accepterar att IDF utför handlingar som bryter mot internationell lag pga att hamas bryter mot internationell lag så jämställer vi IDF med en terroristorganisation.

          Jag ställer högre krav på IDF än vad jag ställer på Hamas. Du verkar ursäkta allt IDF bryter mot internationell lag pga att Hamas bryter mot internationell lag. Konsekvensen, om vi ska dra det till sin spets, är att du erkänner IDF som en terroristorganisation.

          Det var väl aldrig din mening??

          Gilla

          1. Jon, Hamas, IS och ISIS har samma agenda. Hamas skall eliminera Israel och de andra har sina länder att erövra. Glöm inte att islam anser att ett område som varit under islams välde måste återtas. Det är en skyms för islam att det bor judar i ”deras” område. På liknande sätt ser man på det personliga planet. En muslim får inte lämna islam. Om detta händer så skall han dödas. Det har med islams maktanspråk och ideologi att göra. Detta är västvärden främmande för västvärlden med dess kristna kultur.

           Fram till 1923 tillhörde hela Mellanöstern det Osmanska väldet med centra i Turkiet (om jag minns rätt). Det Osmanska väldet besegrade det kristna Bysantinska väldet som hade sitt centra i Konstantinopel. Det som sker nu har allt detta som bakgrund. De som inte förstår det har ofta de åsikter som du för fram. De semitiska folken lever med sin historia på ett helt annat sätt än västvärlden. Detta gäller både judar och araber. http://sv.wikipedia.org/wiki/Osmanska_riket

           Gilla

          2. ”Du kan inte låta bli att dra in ISIS. Vad har dom med den här konflikten att göra??”

           ISIS vill i likhet med många andra utplåna Israel och vill nu etablera ett ”shariakalifat” i Mellanöstern. Du undrar hur det kan ha med Mellanösternkonflikten att göra? Det kommer du dessvärre snart att få ett smärtsamt svar på.

           Gilla

 3. Hans G Eriksson du kör med den gamla retoriken: ” Om du skall våga dig på att kritisera vad Israel gör måste du först ha kritiserat alla andra staters och terrorrorganisationers brott mot de mänskliga rättigheterna innan vi får nämna Israel” Jag går inte på den retoriken jämställer du Isis med Israel? Isis är en fruktansvärd terrororganisation ( jag skriver om deras framfart idag i min blogg bara därför att de kristna i Betlehem uppmärksammar deras trossyskons lidande i Irak) http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2014/08/kristna-forfoljs-i-irak-och-syrien.html
  Vi som tror att Israel är en demokrati och lyssnar till omvärlden tror att vi kan påverka och stödja den Israeliska fredsrörelsen med vårt engagemang. Därför engagerar vi oss. Isis är nog inte lika lyhörda för vårt kritik just nu i alla fall.

  Micael bra jobbat att få in en debattartikel i Världenidag ” som att svära i kyrkan” 🙂

  Gilla

 4. Jon, ju ensidigare kritik mot Israel, desto mera balans i debatten?

  Hamas verkar i ett område där behovet av humanitära insatser sägs vara närmast omättligt – eller omätligt. Alltså satsar man förmögenheter på vapensystem som såg sina bästa dagar för trekvarts sekel sedan. Som en kastvind kan få ur kurs och träffa civila. Det viktigaste som sägs om den mångmiljonsatsningen som alternativ till mat och medicin är att den saknar mål och mening. Och just avsaknaden av meningsfullhet, verkningsgrad, anförs som främsta ursäkt och som skäl till förstärkning av kritiken mot Israel.

  Micaels inlägg är konkret, säger du. Ja, det är ett kallare idag än ute-resonemang då ämnet är balans. Micaels konkretion riktar sig mot en av två krigförande parter, där hela balansen fördelas jämt över vänsterfoten och formuleras med vänsterhanden. Balans var ämnet, inte bara konkretion.

  Gilla

  1. Hans G Eriksson…. hänger du själv med i ditt resonemang?? Ska man kritisera Israel ska man inte göra det i relation till HAmas eller någon annan för den delen heller. Lika lite som att man inte kan dra in ISIS och vad dom pysslar med i kritiken mot Hamas. Att Hamas har den dåliga smaken att satsa på raketer istället för mat står inte på något sätt i relation till hur Israel väljer att bomba civila mål. Svara på kritik mot Israel med vad den kritiken består i istället för att svamla om vad andra pysslar med.

   Gilla

    1. ”Uppriktigt: har du alldeles missförstått att balans handlar om jämförelse?”

     Jämförelse?? Hur tänkte du nu egentligen??

     Läs igenom hans artikel igen. En ledtråd: att se saker från flera olika synvinklar.

     Gilla

 5. E. Berglund. ” Om du skall våga dig på att kritisera vad Israel gör måste du först ha kritiserat alla andra staters och terrorrorganisationers brott mot de mänskliga rättigheterna innan vi får nämna Israel” Du får gärna kritisera hur jag uttrycker mig, men varför då citera vad någon annan har sagt?

  Hur kan du tro att jag invänder mot obalanserad kritik mot Israel och samtidigt jämför Israel med Isis, som jag i samma inlägg fördömer på det skarpaste? Israel kan inte jämföras med de islamistkrafter som är det potentiella hotet inte bara mot Israel. Det är detta som är poängen. Isis håller på att etablera sig i Mellanöstern. De gör det medan kristna har fullt upp med att kritisera den enda demokratin i området. Just egenskapen av demokrati är en av angreppspunkterna. Israel kan freda sig på ett drastiskt sätt mot den kritiken: genom att som fiendestaterna etablera en hårdför diktatur.

  I enlighet med vad du säger kommer omvärldens dom mot Israel att mildras i och med att landet blir en diktatur. Och skulle Israel föra sitt försvarskrig så som vi är vana att se diktaturer kriga, så kommer förväntan mot Israel inte att sättas högre än mot fienden? Som jag förstår debatten är det den situationen som krävs för att det ska bli något som liknar balans.

  Nej, Isis liksom för övrigt Hamas är inte lyhörda för kritik och det är en av anledningarna till – som också följer av ditt resonemang – att det inte ens finns en avsikt att få balans i debatten.

  Gilla

 6. Micael – du gör det bra som fortsätter att försöka nyansera konflikten trots ett antal människor som inte vill förstå någonting. Islamisk fundamentalism verkar locka fram kristen fundamentalism. det skrämmer mig. Varken Gud eller mänskligheten är betjänta av att vi inte vill se verkligheten. I detta fall är det två parter som begår krigsbrott med fruktansvärda följder för enskilda. Svårare än så är inte grundanalysen.

  Gilla

 7. Martin fundera lite över hur Korea hanterar Nordkoreas aggressioner och jämför hur Israel behandlar Hamas aggressioner. Nu är ju konflikten och de inblandade på den sidan jorden lite annorlunda. Men jag tror att Hamas hade varit lite svagare om Israel historiskt hade agerat lite mänskligare. Det skulle vara ganska intressant att se vad för mekanismer som ledde till att Hamas fick så stort stöd i ett demokratiskt val; kanske har Israels politik hjälpt dem vad tror du? Jag tycker Sydkorea är ett intressant exempel i hur man umgås med en hatisk granne. Hur tänker du?

  Gilla

  1. Davidd: ”Men jag tror att Hamas hade varit lite svagare om Israel historiskt hade agerat lite mänskligare.”

   – Tror du att det fungerar i Irak med IS? Hamas har samma ideologi som dom.
   Du verkar tro att islamister blir snälla om man är snäll mot dom. Detta handlar om något helt annat än västerländsk humanism. IS, ISIS och Hamas gör allt för att skapa ett islamistiskt kalifat av hela Mellanöstern (inkl Israel) och då kan man inte resonera som du gör. Det visar att du inte förstått hur allvarligt detta är. 😦

   Gilla

  2. Jag anser att det är två helt olika konflikter. Israel -Gaza har med ideologi att göra. Har läst en hel del om Islam och inser att det är oerhört komplex. Jag har försökt i diskussionen att inte försöka komma med politiska lösningar, utan vill problematisera. Fredssamtal har ägt rum tidigare i historien. Men det verkar ligga djupare än det att man strider över mark. För inte speciellt länge sedan gick Irans dåvarande president ut och ville utradera Israel från kartan. Hans uppfattning om Shia-muslimsk eskatologi är att kaos måste råda för att deras messias ska komma. Tycker det är svårt att jämföra två konflikter när det ser ut att bygga på helt olika ideologier. Men jag ser din poäng. Tror absolut att Israels politik kan ha bidragit till att Hamas fick sånt genomslag. Men kanske inte så mycket deras politik som deras existens. Judar ses som fiender till islam, om man läser Sunnah. INTE sagt att alla muslimer ser det så. Men Hamas och liknande grupperingar gör det. Tror det är omöjligt för dem att leva sida vid sida med en judisk stat.
   Jag vill även förtydliga att utifrån min syn på vad Guds Ord säger, tror jag inte på den sekulära staten Israels vapenmakt, utan ber att de, judarna, ska få öppnade ögon och välkomna Honom som bar deras synder för 2000 år sedan och som är deras Messias; Jesus Kristus. Min syn på vad Bibeln säger är att Jerusalem är den levande Gudens stad. Att Jesus skall ställa sina fötter på oljeberget och regera från Sion. Därför tror jag inte på en tvåstatslösning där Jerusalem klyvs eller överges. Finner inget stöd för det i Bibeln. Med detta sagt; jag tror alltså inte på att konflikten kan lösas i och med detta krig. Sörjer över det som händer.
   Vet inte David om du är bekännande kristen. Om du inte är det, så förväntar jag mig inte att du skall hålla med. Det låter som en dårskap….och det kanske det är. Men detta är min övertygelse. Antar att det är för sådant här resonemang som som man blir stämplad som fundamentalist. Detta är också det som gör att jag då och då går i klinch med Micael. Vi har olika sätt att se på vad Bibeln lär om Israel och dess roll i frälsningshistorien och det som Bibeln talar om är tidens slut. Men båda vill ha fred, men tror olika på hur den kan nås…
   Tack för ärliga frågor och tankar….om det var mig du menade….=)
   Får inte rum med allt jag bygger min övertygelse på här, utan detta var bara lite skrap på ytan.

   Gilla

   1. Martin

    Ser du inte denn omöjliga situationen som du målar upp om man ska följa religösa skrifter, profetsior, och föreställningar?? Du skriver:

    ”Hans uppfattning om Shia-muslimsk eskatologi är att kaos måste råda för att deras messias ska komma.”
    Se skriver du:
    ”Min syn på vad Bibeln säger är att Jerusalem är den levande Gudens stad.”
    …och:
    ”Därför tror jag inte på en tvåstatslösning där Jerusalem klyvs eller överges. Finner inget stöd för det i Bibeln.”

    Ser du inte problemet? två religösa uppfattningar om vad som ska hända för att mesias ska komma. Du har din absoluta uppfattning precis som det finns en massa andra uppfattningar om vad som ska hända för att en frälsare ska komma. Det kan bara leda till konfrontation. För ingen vill väl missa mesias?

    Tror du på fullaste allvar att en gud, om han är kärleksfull, skulle acceptera attoskyldiga människor ska dö för att han ska kunna återkomma? Religiös övertygelse verkar vara det so får människor att helt tappa respekten för andra människors liv. Tron för att säkra sin plats i paradiset medför att massor med oskyldiga människor dör.

    Ser du inte vad galet det blir?

    Gilla

    1. Var i min kommentar står det att jag uppmanar till våld? Som jag skrev; jag förväntar mig inte att du som inte tror, skall förstå. Dessutom kan du inte jämföra två övertygelser som inte spelar på samma bana. Ahmadinejad och även hans efterträdare vill RADERA judarna från kartan. Jag tror inte på en lösning med våld. Du får gärna tro på en tvåstatslösning. Jag gör inte det. Jesu återkomst är inte en återkomst enbart till det judiska folket. Bibeln talar om en återupprättelse av skapelsen. Om du hade läst något av vad Bibeln lär, om den tid som skall komma, hade du kanske haft lättare att förstå. Jag säger inte ”att acceptera”, men du kan inte ta en humanistisk västerländsk hållning och forma om Gud till att bli något som passar dina föreställningar. Som sagt; jag respekterar din åsikt. Eftersom vi inte delar samma övertygelse, förutom att vi avskyr våld, så kan du väl åtminstone försöka acceptera min? Inte hålla med, men acceptera.

     Gilla

 8. Jag tror inte då mycket utan jag har funderingar som jag vill få diskuterade. Läs gärna om min kommentar och ge respons på den. Eller varför tror du den lilla udda extrema sekten Plötsligt fick så stor sympati i demokratiska val? Och hur göra för att minska tillströmningen av sympatisörer? Mer bomber? Sådana funderingar har jag. Hur tror du att Nordkoreaner hade förhållit sig till sin regering om deras barn blev dödade av sydkoreanska bomber? Tycker du inte frågorna är intressanta behöver du inte svara.

  Gilla

 9. Ok intressant och dessutom respektfullt svar! Blev bara nyfiken på hur du med den eskatologiska förståelsen inte sätter likhetstecken mellan Guds hand och IDF. Du får gärna utveckla det eftersom många med din eskatologiska syn tänker så annorlunda i den frågan.

  Gilla

  1. Davidd. Tror att det Gud väntar på från sitt folk, Israel, är att de vänder om till Honom. Det här är ett så enormt stort ämne i eskatologin. Jag tror, utifrån vad Jesus säger i Matteusevangeliet kapitel 24 och hänvisningstexten Jesus där ger, till Daniels bok i Gamla Testamentet, att det väntar svårare tider för det judiska folket. Jesus talar om en nöd större än något annat mänskligheten upplevt. Det ska ske innan Jesus återvänder. Jag tror Herren har sin hand med i Israel, men Hans mål är att få dem att vända om. De väntar fortfarande på sin Messias, och kunde inte se att Jesus, vid Hans första ankomst för 2000 år sedan var den lidande tjänaren som kom för att dö i deras ställe, för deras synd. Finns beskrivet i profeten Jesaja bok i Gamla Testamentet, det 52 kapitlet och vers 13 och sedan hela kapitel 53.
   Jag längtar efter den dagen då de får se Honom som Han är. Och det kommer de att göra.
   Gud är med det folket och eftersom löftena till det folket står fast, så kommer Han se till så att de inte går under. Men Bibeln beskriver Jesu återkomst att Han skall upprätta sitt rike. Guds rike är inte våld och död, utan liv! Den fred de behöver kommer inte nås genom deras egen vapenmakt.
   Det här blev väldigt rörigt. Egentligen skulle det behövas ett regelrätt Bibelstudie för att förklara…=) Men här är inte rätt forum. Det framtida rike som Herren Jesus kommer etablera, kommer Han inte etablera genom en sekulär stats krigföring. Det är endast genom Honom själv. I Psaltaren står det:
   Psalm 18:3 ”HERRE, mitt bergfäste, min borg och min räddare, min Gud, min tillflykts klippa, min sköld och mitt frälsnings horn, mitt värn.”
   Den bekännelsen kommer en dag. Inte ”att vi klarar oss själva”, utan att de får ”kasta” sig på Gud och lita på att Han är deras sköld, deras borg och beskydd.

   Jag sörjer verkligen över det som sker. Jag sörjer över den spridande anitisemitismen, och över den, som jag upplever det, naiviteten, i många diskussioner. En del stämplar någon grupp som fundamentalister för att att man inte tror på att Jerusalem är övergivet av Gud. Eller för att man inte tror att Gud skulle gett upp Israel eller svika sina löften. Att man som icke-kristen har svårt att acceptera detta resonemang, köper jag. Men det sorgliga är när kristna talar om en trofast Gud, men inte när det gäller det folket som Han en gång utvalde som sin ögonsten. Jag tror inte att Gud återkallar sina gåvor eller sin kallelse. Jag tänker fortsätta be för det folket. Vi ber även för muslimer. De behöver den verklige Jesus dom också. Han som tog Israels synd på sig, tog även muslimernas synd…och vår.
   Eftersom jag ser på konflikten utifrån detta perspektivet, så är det svårt att hålla en politisk diskussion. Jag kan och vill inte sälla mig till den kören som enhälligt fördömer Israel. Jag har inte hela bilden när det gäller den politiska delen. Jag vågar sticka ut hakan och säga att inte ens FN har det, och framförallt inte svenska kvällstidningar.
   Det är för mycket som står på spel. Och om Herren inte vänder dem ryggen, tänker inte jag göra det. Jag avslutar med ett Bibelord från Efesierbrevet kapitel 2 (du frågade om min ”eskatologiska syn”, så då får du handskas med några ord =))
   ”Kom därför ihåg hur det var tidigare: ni var hedningar och kallades oomskurna av dem som kallar sig omskurna, med den omskärelse som utförs på kroppen med människohand. Ni var på den tiden utan Kristus, utestängda från medborgarskapet i Israel och hade ingen del i förbunden med deras löfte. Ni levde utan hopp och utan Gud i världen. Men nu har ni, som är i Kristus Jesus och som en gång var långt borta, kommit nära genom Kristi blod. Ty han är vår frid, han som gjorde de två till ett och rev ner skiljemuren. Detta skedde när han i sitt kött tog bort fiendskapen, lagen med dess bud och stadgar, för att av de båda i sig skapa en enda ny människa och så skapa frid. Så skulle han i en enda kropp försona de båda med Gud genom korset, sedan han där hade dödat fiendskapen. Han har kommit och predikat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.”
   Som ”hedna-kristen” hör jag samman med det folket. Skumt? Vi har fått del i löftena som de fått del av. Deras Messias är vår Messias, Jesus Kristus.

   Har du fler frågor, så fråga. Om det behövs längre utläggning, får vi nog skifta mailadresser tror jag.

   Gilla

 10. As a soldier in the IDF, a citizen in Israel and a Christian, I got a lot to say about what’s going on in Gaza and Israel. Wars are not fun and wanted here in the middle east and in the video I reveal to you the whole picture that the media hides. Those things you can hear only from people that saw everything. Share this with your other friends that think different, it’s time to speak about it!

  Gilla

 11. Rolf Åbjörnsson avrundar en debattartikel om Islamiska staten i senaste numret av Hemmets Vän: ”Kommer Sverige denna gång att lyckas agera i tid för att kunna bidra till att stoppa den etniska rensningen och de vidriga övergrepp som nu sker? Jag hoppas det.”

  Det hoppas inte jag.

  Gilla

  1. Margalit

   Är det islams agerande eller är det enskilda gruppers agerande? Opinionen bland människor som bekänner sig som muslimer, är dom för eller emot ISIS och Hamas?

   Sen är frågan om Det är detta som Israel kämpar emot eller om det är något helt annat? Vad tror du? Vad baserar du isåfall det på?

   Gilla

   1. Utan att ta över frågan, en radanmärkning: Så snart några grupper sprider plåga och död i Allahs namn så skapas köbildning av kristna som förklarar att det egentligen inte har med islam att göra eller att dessa tusentals islamister ändå inte godkänns av andra med den läran. (Nej varför skulle de, med tanke på de strider som normalt utmärker islamgrupper?)

    Om det inte är ISIS och ISIS light Israel slåss mot idag så lär de ha anledning att göra det när Islamiska statens kalifat är full utbyggt i Mellanöstern inför ögonen på kristna uppfyllda av välmenande, naiv snällism.

    Två kraftfält gynnar islam: det muslimska och det kristna.

    Gilla

    1. Hans G Eriksson

     Om någon kristen grupp sprider död i guds namn, sympatiserar du per automatik då med dessa??

     ”Om det inte är ISIS och ISIS light Israel slåss mot idag så lär de ha anledning att göra det när Islamiska statens kalifat är full utbyggt i Mellanöstern inför ögonen på kristna uppfyllda av välmenande, naiv snällism.”

     På 30-talet pratades det om den Judiska konspirationen. Mängder med människor köpte budskapet. Många kristna, däribland många samfund ställde sig bakom budskapet. I Tyskland var bland annat Adventskyrkan väldigt nära nazismen.

     Hur det slutade vet vi alla idag. Världen stod i skam över vad som hänt. Men i stället för att dra lärdom av detta bäddade man för oroligheter i mellanöstern vilket vi idag upplever.

     Idag har Islam tagit judarnas roll som syndabockar. I Irak har en marginaliserad grupp med unga predikanter uttytt koranen och kommit fram till en slutsats som majoriteten av världens muslimer inte ställer sig bakom. I Kurdistan rustar man sig för att slå tillbaka mot ISIS styrkor. Muslimerna vill helt enkelt inte veta av ISIS idéer. De saknar stöd i både Koranen och bland vanliga människor. För, det är inte bara kristna som blir utsatta av ISIS utan i första hand andra muslimer.

     Att läsa din kommentar ger tyvärr bara ett eko av rasistiska tankegångar som frodas i världen.

     Självklart måste ISIS avväpnas och oskadliggöras. Men inte för vår skull utan för de människor som lever i mellanöstern och som riskerar att bli måltavlor.

     I våras gick det en serie på kunskapskanalen om Islam och judarnas gemensamma historia. Islam har historiskt sett varit väldigt tolerant mot judendomen. De har setts som bröder. Dagens situation är ny och har inget med Islam i sig att göra utan är produkten av en rad andra händelser. Den historielöshet som ni kristna visar upp är skrämmande och leder tyvärr bara till ökade motsättningar mellan människor.

     Men det är kanske det som ni vill ha?? Är de det som ska bereda vägen för Jesus?? Frågan är hur många liv det får kosta?

     Gilla

   2. Jag relaterar hela problematiken till Bibelns profetior. judarna är Guds ögonsten. Dom har burit Guds löften genom historien till oss andra. Israel och Jerusalem tillhör Gud. Det vi ser på plats efter plats är en Haman i många skepnader som vill ta död på judarna och ta landet och staden. Jesus kommer komma till Jerusalem, ingen annanstans.
    En sak har nästan alla muslimer gemensamt, det är hatet mot Israel

    Gilla

 12. SÅ Gerdvall, tack för de vänliga orden!

  Jon, nämn någon av de kristna grupper som beter sig som ISIS, som de som rent allmänt vill införa Sharialagar i Europa, som de som fängslar européer som misstänks för att missionera i muslimska länder, som de som utan specifika förklaringar gör så som Koranen bjuder med oliktänkande! Jag ger ett rakt svar så snart jag får listan.

  Jämförelsen blir lite orättvis gentemot muslimerna som inte har motsvarigheten till Nya testamentet utan är hänvisade till de – för vissa av oss – motbjudande våldsmodellerna i Koranen.

  Konspirationsteorierna mot judarna hade den bristen, att inga judar betedde sig ens i närheten av hur islamister gör idag. Vad du menar med att ändå göra jämförelsen får du fundera över.

  Vad ser du för poäng i att majoriteten muslimer inte ansluter sig till en viss islamgrupp? De är ju i stor utsträckning sinsemellan uppdelade i olika grupperingar som bekrigar varandra. Var gärna noggrannare med att göra skillnad på offer och förövare. ”…i stället för att dra lärdom om detta…” Precis! Vi drar inte den självklara lärdomen av att de som höll på att utplåna judarna inte kunde hanteras med naiv snällism – som rekommenderas på den här bloggen – utan det krävdes ett resolut handlande med ett språk som bet på Hitler. Och det var inte kollegiala samtal efter Chamberlains analys. Och det var naturligtvis inte tomma hänvisningar till historielöshet som skulle få ett stopp på grymheterna.

  Men som någon så slående uttryckte det: Judarna kommer aldrig att förlåtas för Auschwitz. Men, kan vi lägga till, de duger att användas för att relativisera islamisters övergrepp mot kristna och judar.

  ”Självklart måste ISIS avväpnas och oskadliggöras. Men inte för vår skull…” Varför inte?! När krigslyckan vänder för de som i Allahs namn våldtar, skär halsen av eller levandebegraver otrogna, så kommer de mer självklart än några andra att ha asylskäl i Sverige. De kommer också att konfronteras med gamla fiender. Majoriteten svenskar kommer att tala väl om de som tvingats fly för att undgå hämnden. Helt enkelt därför att man inte vill – som jag av dig – bli kallad rasist.

  Gilla

 13. Micael,

  Konflikten mellan Hamas och Israel är en konflikt mellan en terroristorganisation med folkmord på programmet och som en klart uttalad målsättning och en demokratisk stat som utövar sin SKYLDIGHET att försvarar sina egna civila medborgare mot oprovocerat våld. Vi måste ta en klar, aktiv ställning mot ondskan annars blir vi medskyldiga till den.

  Du skrev någonstans att bara för att Hamas anfaller Israel från civila mål, som skolor och sjukhus etc, så ger det inte Israel rättighet att anfalla detta civila mål. Jag vill upplysa dig om att du av någon anledning blivit felaktigt informerad. Hoppas du kan rätta till ditt misstag i kommande bloggposter. Det är ju inte bra att fara med osanningar.

  JAG VÄDJAR TILL DIG att se nedanstående video från en internationell expert som förklarar närmare vad som faktiskt gäller på detta område:

  Du har också fel i ditt påstående att det stora flertalet dödade i Gaza är civila, vilket du skrev i en tidigare bloggpost om Gaza. Hoppas du kan ha hederligheten att även korrigerar detta felaktiga påstående. Proportionaliteten dödade civila och stridande är c:a 1:1, en ojämförligt låg siffra som det inte går att hitta motsvarigheten till i liknande konflikter någonstans i krigshistorien.

  VAR SNÄLL OCH TA TID ATT TITTA PÅ VIDEON OVAN! Jag ber att den kan röra vid ditt samvete om rätt och fel.

  Gilla

  1. Lars!

   Michael kommer nog inte att titta på denna video, för den passar inte hans syn på Israel och om han skulle titta på den så kommer han att förkasta den eftersom han har en täckelse för sitt ansikte.

   Oavsett om Jesus själv skulle stiga ned och förklara för Michael att Bibeln faktiskt har rätt i synen på Israel som Guds land och Judarna som hans älskade men olydiga egendomsfolk, skulle Michael förkasta detta och mena att Jesus är inte hans Jesus.

   Hur lång tid har det gått sedan Israel fick en raket skjuten från Gaza mot civila ammande mödrar, gamla och skröpliga åldringar, barn som håller på att lära sig cykla, eller fotbollslaget med 9-åringar som nyss gjort mål?

   Se svaret nedan.
   http://israelhasbeenrocketfreefor.com/

   Gilla

  1. SÅ Gerdvall, en mycket välfunnen länkning till den här bloggen!

   Som exemplifierats i kommentarsfälten uppfattas på sina håll allt som sägs emot Hamas och Isis dåd som försvar för Israels ”krigföring mot små barn”. I grunden ligger en vänsterstyrd verklighetsuppfattning som gör all logisk argumentation verkningslös eller snarare kontraproduktiv.

   Exempel ur länkningen: ”Hade Isis eller Syriens Assad gått med på sju vapenvilor, efter att samtliga hade brutits av deras fiender, som Israel gjorde med Hamas?” Mot den bakgrunden blir följande formulering i Ekot särskilt talande: ”Israel bröt idag vapenvilan efter att Hamas ånyo skjutit raketer mot Israel”. Vem tar på sig att övertyga public service-kanalen att detta inte är helt enligt reglerna för opartiskhet? Läs diverse inlägg på den här bloggen och överväg sannolikheten för att vänstertänkare ska ta till sig att det ligger i citatet, att det var Hamas som bröt vapenvilan.

   Gilla

     1. Hörni pojkar! Visst är det tokigt att Sydkorea inte försvarat sig med vapen mot Nordkorea. Tror ni den regionen hade varit fredligare om de gjort det?

      Gilla

 14. ”Mot den bakgrunden blir följande formulering i Ekot särskilt talande: ”Israel bröt idag vapenvilan efter att Hamas ånyo skjutit raketer mot Israel”.”

  – Ja, denna typ av falska och förledande formuleringar är legio, särskilt hos TT.

  Verklighetens sanning kommer att komma fatt fler. Den islamska terrorn är dagens nazism och kommunism och måste bekämpas av alla som älskar frihet.

  Gilla

 15. Länge leve Israel. Ingen Ishmaelit som dyrkar Allah skall få ärva den del av Israels Herradöme som sträcker sig bortom dagens gränser. Jag trött på alla er kristna som leker humanister på bekostnad av Herrens tålamod. Israels militär är den mest humanitära militär i världen. Istället för att beskylla Israel för övervåld åk ner till Gaza och bekanta er med Hamas. Jag är så trött på ert hyckleri. Ni sitter i trygga Sverige och finansierar PLO med mer vapen och finansiella medel att terrorisera Judar, Araber, Druzer osv och sen har ni mage att klandra Israel för att dom måste försvara sig. Jovisst, FN gömmer inte alls terrorister i sina högkvarter och UNRHA sprider inte alls Izlamistisk propaganda emot judar i de Arabiska skolorna. Vilken LÖGN. Vilken BUBBLA ni lever i och hur lätt det blir för er att moralisera när ni leker godhetskrigare i den internationella andan. Ta hand om era kvinnor och barn istället för ni har massiva problem med importerade våldtäktsförbrytare och mördare ifrån tredje världen och sluta bekymra er för Israel. Det landet som det faktiskt går bäst för är just Israel och det land dom det går minst bra för är Sverige i Europa men det är klart mycket lättare att peka mot Israel istället för att sopa innanför sin egen tröskel, inte sant? 😡😡😡

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s